Binnenland

Mediterraan draaigatje overleeft bevriezing bodem niet

Het mediterraan draaigatje, een mierensoort die voor veel overlast zorgt, overleeft bevriezing van nesten in de bodem niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Wageningen Universiteit (WUR) samen met een bureau uit de Achterhoek heeft gedaan in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

ANP
22 December 2022 16:48

Het mediterraan draaigatje is een exoot, die sinds 2013 in Nederland wordt gezien. De mierensoort heeft zich snel door het hele land verspreid. De mieren bouwen vanuit één nest via ondergrondse gangen een soort superkolonie, die volgens de onderzoekers van de WUR meerdere straten kan beslaan. De mierenkolonie zorgt buiten voor verzakkende tegels. Binnenshuis kunnen talloze mieren zich in spouwmuren en kruipruimtes vestigen en zo door het hele huis opduiken. Bestrijding van de soort was tot nu toe erg lastig.

Volgens de onderzoekers werkt bevriezing van de nesten. In en rond de nesten worden vrieslansen aangebracht, die de bodem tot min 35 graden afkoelen. De mieren overleven die temperatuur niet. Het is belangrijk om de hele kolonie te verdelgen, want de koninginnenmieren kruipen telkens terug in een nest en zorgen zo voor steeds nieuwe aanwas. Bevriezen dient in de herfst en de winter te geburen, aldus de onderzoekers. In de warmere maanden zijn de mieren te actief buiten de nesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer