RIVM: griepepidemie in Nederland
Het aantal mensen met griep is dusdanig gestegen, dat nu officieel sprake is van een epidemie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dat weten. „In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden.”
Het aantal mensen met griep is dusdanig gestegen, dat nu officieel sprake is van een epidemie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat dat weten. „In steeds meer keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt het griepvirus gevonden."
Laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen treffen het influenzavirus de afgelopen weken steeds vaker aan. Ook zien huisartsen meer patiënten met griepachtige klachten. Het RIVM monitort de situatie samen met onderzoeksinstituut Nivel en het Erasmus MC. Zij runnen samen het Nationaal Influenza Centrum.
De instituten gebruiken nu niet exact de criteria van voor de coronapandemie om te bepalen of er een griepepidemie is. Van een epidemie werd eerst gesproken als meer dan 58 op de 100.000 mensen naar de huisarts gingen met klachten die aan griep doen denken en 10 procent van de onderzochte monsters daadwerkelijk het griepvirus bevatte. In de afgelopen week lag dat aantal daaronder, op 52 per 100.000 inwoners. Van de monsters die in het lab werden onderzocht bevatte wel 21 procent het griepvirus.
„Net als in de winter van 2021/2022 is het ook nu lastig om alleen op basis van deze cijfers te bepalen of er sprake is van een griepepidemie", legt het RIVM uit. „De klachten van griep lijken namelijk erg op die van Covid-19. Veel mensen met griepachtige verschijnselen doen nu een corona-zelftest en gaan mogelijk minder vaak naar de huisarts." Alle informatie overziend, oordelen de wetenschappers dat het woord epidemie op zijn plaats is.
Naast griep gaan ook allerlei andere luchtwegvirussen rond. Nog vaker dan griep treffen laboratoria het humaan metapneumovirus aan, dat ongeveer dezelfde klachten kan veroorzaken. Ook in ernst kan dit virus erg variëren: net als bij griep kan het blijven bij een hoestje en koorts, maar mensen kunnen er ook longontsteking door krijgen. Het humaan metapneumovirus zat afgelopen week in 23 van 102 nader onderzochte monsters. Ook het RS-virus en het rhinovirus gaan volop rond. Het coronavirus wordt ook nog aangetroffen, maar niet zo vaak momenteel. Naast het coronavirus SARS-CoV-2 gaat ook een ‘gewoon’ seizoenscoronavirus rond.
De stijgende lijn in het aantal luchtweginfecties noemt het Nivel “passend bij de tijd van het jaar”. Wat verder opvalt is dat huisartsen relatief veel kinderen zien die ziek zijn door een van de virussen.
Het is de tweede griepepidemie van 2022. De eerste griepgolf begon in maart en was na dertien weken voorbij. Dat de vorige griepepidemie pas laat in het seizoen begon, kwam hoogstwaarschijnlijk doordat het griepvirus in de periode daarvoor amper de kans kreeg zich te verspreiden door alle maatregelen tegen het coronavirus.