Buitenland

Musk vraagt in poll of hij moet aftreden als baas van Twitter

Elon Musk heeft via een poll op zijn Twitter-account aan zijn volgers de vraag voorgelegd of hij moet aftreden als baas van Twitter. Hij schrijft erbij in zijn tweet: „Ik zal mij houden aan de resultaten van deze poll.” In het eerst kwartier na de lancering van de poll brachten al een miljoen Twitter-gebruikers hun stem uit. In totaal kan er twaalf uur lang worden gestemd.

ANP
19 December 2022 01:03Gewijzigd op 19 December 2022 07:12
De tweet van Musk. beeld AFP, Chris DELMAS
De tweet van Musk. beeld AFP, Chris DELMAS

Vlak ervoor had Musk al aangekondigd dat voortaan voorafgaand aan alle grote beleidsbeslissingen bij Twitter een online stemming zal worden georganiseerd.

Na bijna drie uur en zo’n 7,7 miljoen stemmen bleek uit een tussenstand dat op dat moment 57 procent van de deelnemers aan de poll ’ja’ had gestemd en dus vindt dat Musk moet aftreden. In antwoord op een tweet van een volger stelde Musk niet lang na het lanceren van de poll dat er nog „geen opvolger” voor hem klaarstaat. Op welke termijn hij zou willen aftreden, mocht de poll in zijn nadeel uitvallen, heeft de miljardair niet laten weten.

Sinds Musk Twitter eerder dit jaar voor 44 miljard dollar kocht krijgt hij veel kritiek. Zo ontsloeg hij meer dan de helft van de medewerkers van het bedrijf en schorste hij recent tijdelijk de accounts van verschillende journalisten, werkzaam voor onder meer CNN en The New York Times. Musk stelde dat zij de veiligheid van zijn gezin in gevaar brachten door, soms indirect, over de locatie van zijn vliegtuig te schrijven. Hij herstelde de accounts nadat hij ook in dat kader een Twitter-poll had gelanceerd. Daarin vroeg hij gebruikers of hij de schorsing per direct of pas op een later moment moest opheffen. Een meerderheid van de twitteraars koos voor het eerste.

De schorsingen kwamen Twitter internationaal desalniettemin op felle kritiek te staan. VN-chef António Guterres zei bijvoorbeeld „zeer verontrust” te zijn. Reporters Without Borders (RSF), een organisatie die zich inzet voor persvrijheid, sprak van „een bedreiging voor de democratie”. En ook mediaorganisaties en verschillende landen veroordeelden de stap.

Zondag kwam bovendien het nieuws naar buiten dat Twitter-gebruikers niet langer mogen linken naar hun profielen op andere sociale-mediaplatforms zoals Mastodon, Facebook en Instagram. Ook een verwijzing die geen link bevat is voortaan verboden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer