VN: jaarlijks 20 miljard voor redding soortenrijkdom op aarde
Rijke landen moeten uiterlijk in 2025 jaarlijks 20 miljard dollar (kleine 19 miljard euro) uittrekken om de soortenrijkdom op aarde (biodiversiteit) te redden, oplopend tot 30 miljard in 2030. Ook moet in ieder geval 30 procent van land en zee worden beschermd om verlies aan natuur te voorkomen, aldus het ontwerpakkoord van de biodiversiteitstop van de Verenigde Naties in het Canadese Montreal (COP15).
Het conceptakkoord roept de rijke landen op de financiële hulp aan armere landen op te voeren. Het is ook de bedoeling dat landen „ervoor zorgen en mogelijk maken dat tegen 2030 ten minste 30 procent van land-, binnenwater-, kust- en zeegebieden” effectief wordt behouden en beheerd. Nu is 17 procent van het land en 8 procent van het water beschermd.
De COP15-top waar bijna alle landen ter wereld aan deelnemen is in Canada gehouden, maar China is voorzitter. Het doel van de top is een flinke verbetering van het VN-biodiversiteitsverdrag, zodat de sterke achteruitgang van de soortenrijkdom op aarde wordt gestopt. Officieel lopen de onderhandelingen tot maandag, maar indien nodig is verlenging mogelijk.