Provincies pleiten voor ruimte voor maatwerk bij stikstofaanpak
Provincies hebben in het stikstof- en natuurbeleid niet zelden met dezelfde knelpunten te maken. Er is behoefte aan goede regelingen, ruimte voor maatwerk, duidelijkheid over de doelen en perspectief voor de landbouw.
Gedeputeerden van alle provincies waren woensdag te gast in de Tweede Kamer. Vooraf hadden zij vrijwel allemaal een schriftelijke inbreng aangeleverd.
De provincies hebben de opdracht om uiterlijk 1 juli 2023 gebiedsprogramma’s naar Den Haag te sturen. Daarin gaat het behalve over het halen van stikstofdoelen ook over zaken als waterkwaliteit.
Diverse provincies wijzen erop dat nog niet alle doelen duidelijk zijn. In de schriftelijke inbreng van de provincie Noord-Holland wordt gesproken over „schieten op een bewegend doel”.
Provincies ervaren ook tijdsdruk. Een aantal van hen benoemt dat genoeg tijd juist nodig is. „Overhaaste druk op de ketel doet niet alleen de gebiedsprocessen geen goed, maar is ook funest voor de sociale en economische kwaliteit van ons platteland”, zo valt te lezen in de inbreng van Overijssel.
Andere veel genoemde punten betreffen het oplossen van de problematiek van de PAS-melders en het bieden van perspectief aan de agrarische sector.
Verder willen provincies ruimte voor maatwerk. Gelderland wil van het kabinet helderheid over de doelen en de opgaven, met daarbij instrumenten met ruimte voor maatwerk. Zo kan de provincie haar rol als „gebiedsregisseur” invullen. Gelderland maakt zich zorgen dat het kabinet op dit punt „een andere afslag neemt” dan Remkes adviseerde. Volgens gedeputeerde Mirjam Sterk (Utrecht, CDA), die ook een lans brak voor het kunnen bieden van maatwerk, lijkt er „een enorme afstand” te zijn tussen beleid en uitvoering.
Ook moeten er wat provincies betreft snel goede regelingen komen. Geert Gabriëls (Limburg, GroenLinks), stelde dat er momenteel sprake is van een vacuüm aan regelingen. Met een recent gesloten regeling worden 25 agrarische bedrijven opgekocht. Maar volgens Gabriëls staan er „nog 150 in de rij”. „Ik kan niets bieden”, aldus de gedeputeerde, die erop wees dat vrijwillige uitkoop het enige is waar geen politieke polarisatie over is.
De kustprovincies hebben te maken met een forse, maar onbekende stikstofbron. De herkomst wordt onderzocht. Eerder werd gedacht aan ammoniak uit zee.