Buitenland

Noodtoestand in Peru na onrust in hele land

In Peru geldt de komende dertig dagen de noodtoestand na aanhoudende protesten tegen de politieke ontwikkelingen in het Zuid-Amerikaanse land. Dat maakte de Peruaanse minister van Defensie Alberto Otárola woensdag bekend.

Redactie buitenland
15 December 2022 10:44
Militairen beveiligen de straten in het centrum van de stad Arequipa. beeld EPA, Jose Sotomayor
Militairen beveiligen de straten in het centrum van de stad Arequipa. beeld EPA, Jose Sotomayor

Sinds de arrestatie van president Pedro Castillo zijn er felle demonstraties in het land. In tal van steden wordt al dagen betoogd tegen de arrestatie van de oud-president. Bij confrontaties met de politie kwamen inmiddels zeven mensen om.

Het ministerie van Defensie grijpt nu in door de bewegingsvrijheid in te perken. De noodtoestand moet een einde maken aan „vandalisme, geweld en wegblokkades”. Mogelijk wordt een avondklok ingevoerd. Het leger gaat ook vliegvelden en waterkrachtcentrales beschermen, zei Otárola. Op die manier willen de Peruaanse autoriteiten de protesten indammen.

Castillo’s opvolger Dina Boluarte riep eerder woensdag op tot kalmte: „We kunnen geen dialoog voeren als er geweld is tussen ons.” Om de betogers tegemoet te komen, stelde zij voor om al in december 2023 vervroegde verkiezingen te houden. Maandag had zij nog een wetsvoorstel ingediend om de stembusgang in april 2024 te laten plaatsvinden.

Het is de vraag of de aankondiging van Boluarte een einde maakt aan de onrust. De demonstranten eisen al dagen dat Peru vroegtijdig naar de stembus gaat. Ze willen liever verkiezingen dan dat Boluarte tot in 2026 aan de macht blijft. In dat jaar loopt de termijn van haar afgezette en opgepakte voorganger Pedro Castillo af. Ook eisen de betogers, waaronder veel aanhangers van de oud-president, zijn vrijlating.

Mexico

Castillo werd afgezet omdat hij het parlement probeerde te ontbinden in een poging een afzettingsprocedure te voorkomen. De politicus werd beschuldigd van corruptie. Hij werd aangehouden en vastgezet vanwege rebellie en samenzwering. Castillo vroeg vervolgens politiek asiel aan in Mexico. Dit werd hem verleend, maar desondanks blijft de oud-president vastzitten. Aanklagers willen dat hij in voorarrest blijft. Daarover valt naar verwachting donderdag een besluit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer