België komt donororganen tekort
Het aantal donororganen voor transplantatie is in België in 2004 drastisch gedaald. Hierdoor stierven vorig jaar meer mensen die op een donororgaan wachtten. De afname van 15 procent tot zevenhonderd organen komt onder meer, doordat minder mensen bij verkeersongelukken zijn omgekomen.
Dat heeft transplantatiecoördinator Walter Van Doninck van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen zaterdag gemeld. Het is voor het eerst dat België een orgaantekort heeft. In België is iedereen donor, behalve degenen die hiertegen op het gemeentehuis verzet hebben aangetekend.
Het gebrek aan donororganen komt ook door verbeterde behandeling in ziekenhuizen, vooral op de afdeling intensieve zorg. Familie staat artsen soms niet toe dat de organen van een overledene worden weggenomen, hoewel die bij leven geen verzet had aangetekend.
Een overheidscampagne moet het aantal weigeringen laten dalen, hoopt coördinator Van Doninck. Die campagne is voor dit jaar gepland en is volgens hem „van uitzonderlijk belang".
Nederland heeft al van oudsher een tekort aan donororganen. In december stonden 1400 mensen op de wachtlijst, met een gemiddelde wachttijd van vier á vijf jaar. Eind vorig jaar had ongeveer 20 procent van de Nederlanders toestemming gegeven om de organen bij overlijden uit het lichaam te halen.