Kiev opnieuw onder vuur
In het stadscentrum van Kiev klonken woensdagmorgen meerdere explosies. „Hulpdiensten onderweg”, schreef burgemeester Vitali Klitsjko op Telegram. „Details later.”
Volgens berichten in Oekraïense media voerden Russische strijdkrachten drone-aanvallen uit op Kiev. De luchtafweer van de stad schoot volgens president Volodimir Zelenski alle dertien drones neer. Het zou gaan om door Iran vervaardigde Shahed-drones.
Op foto’s is te zien dat op een van de drones de tekst „voor Rjazan” staat geschreven. Rjazan, een Russische stad op honderden kilometers van de grens met Oekraïne, was vorige week een van de twee plekken waar een vliegbasis getroffen werd door een grote explosie. Daardoor zijn drie mensen omgekomen. Rusland denkt dat Oekraïne een aanval met drones heeft uitgevoerd bij de vliegbasis. Kiev heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist, maar de Oekraïense luchtmacht plaatste daarna wel foto’s van de basis op sociale media met de tekst: „Rjazan. Rest in Peace.”
De steden Zjitomyr en Vinnitsja, beide binnen een straal van 200 kilometer ten westen van Kiev, zouden ook zijn aangevallen en in Zaporizja zijn explosies te horen geweest. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers, wel van lichte schade aan gebouwen.
Juist dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse regering de laatste hand legt aan plannen om Patriot-raketafweersystemen naar Oekraïne te sturen. Bronnen meldden aan CNN dat het ministerie van Defensie in Washington de levering mogelijk deze week aankondigt.
Minister van Defensie Lloyd Austin moet zijn goedkeuring nog verlenen voordat president Joe Biden zich erover buigt. Drie functionarissen vertelden de Amerikaanse zender dat groen licht wordt verwacht.
Oekraïne vroeg de VS om het geavanceerde systeem, dat allerlei soorten Russische raketten uit de lucht kan schieten. Dat is hard nodig gezien de aanvallen die Moskou sinds oktober uitvoert op (energie-)infrastructuur verspreid over het land.
Hoeveel Patriots het betreft is onduidelijk, maar het transport zou na een besluit snel kunnen plaatsvinden. Oekraïners moeten nog wel worden opgeleid op een Amerikaanse legerbasis in het Zuid-Duitse Grafenwöhr. Om het systeem te bedienen zijn tientallen mensen nodig. Training duurt maanden.
Intussen zet de EU stappen om Rusland nieuwe sancties op te leggen. Dinsdag werd bekend dat de unie de voormalige Brusselse topambtenaar David O’Sullivan aanstelt als ‘sanctiegezant’ om landen zover te krijgen zich aan te sluiten bij de strafmaatregelen tegen Rusland. Het net rond Rusland, dat de EU en westerse bondgenoten sinds de Russische inval in Oekraïne spannen, moet daardoor beter gaan sluiten. De gezant richt zich op landen als Turkije.