Kaag leidt tweede Catshuisoverleg over slavernijverleden
Vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag ontvangt dinsdagmiddag samen met enkele kabinetsleden op het Catshuis genodigden die zich bezighouden met het slavernijverleden in Suriname en Caribisch Nederland. Donderdag was er een eerste Catshuissessie onder leiding van premier Mark Rutte, maar hij is dinsdag verhinderd.
In het tweede overleg schuiven er organisaties aan die vorige week niet konden. Het gesprek gaat opnieuw over excuses die het kabinet in petto heeft, maar nog niet officieel heeft bevestigd. Vanuit belangenclubs komt nogal wat kritiek op de uitgelekte plannen. Zo zou de beoogde datum van 19 december niet goed gekozen zijn, worden er financiële voorwaarden gesteld aan excuses en valt het idee om minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in Suriname excuses te laten uitspreken niet overal goed in Suriname.
Naast Kaag zullen Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en Weerwind aanwezig zijn, evenals staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) en zorgminister Ernst Kuipers. Als genodigden komen van Surinaamse kant onder andere Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie, en Audrey Christiaan, activiste en politicus.
Donderdag gaat Kaag naar Suriname om verder te spreken over de plannen met de Surinaamse regering en plaatselijke organisaties. Haar bezoek werd ingelast na kritiek vanuit Suriname op de mogelijke plannen. Vrijdag zal het kabinet een besluit nemen over de tekst die Rutte volgende week maandag gaat uitspreken als reactie op het rapport van een dialooggroep. Rutte spreekt zelf van „een betekenisvol moment”, waarvan er wat hem betreft nog een paar zullen volgen.
Volgend jaar wordt een herdenkingsjaar, omdat het dan 150 jaar geleden is dat de slavernij in de Nederlandse koloniën in de praktijk ten einde kwam. Tien jaar eerder was de slavernij al wettelijk afgeschaft, maar het duurde in Suriname nog tien jaar voordat tot slaaf gemaakten vrij kwamen.