Economiede winter door

Gasloos bad Barendrecht zit nog even gebakken

Niet elk zwembad bibbert om de extreme energieprijzen. Tot eind 2023 zit onder meer het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht er warmpjes bij. Voor het jaar erop zet manager John van den Burg zich schrap.

Dick den Braber
12 December 2022 19:12Gewijzigd op 12 December 2022 19:55
John van den Burg van het Inge de Bruijn zwembad in Barendrecht. beeld RD, Anton Dommerholt
John van den Burg van het Inge de Bruijn zwembad in Barendrecht. beeld RD, Anton Dommerholt

Een omvallende energieleverancier leek eind vorig jaar slecht nieuws voor het Inge de Bruijn Zwembad. Toch viel het hard mee, meldt directeur Van den Burg (63). „We konden instappen in een bestaande collectiviteitsregeling voor zwembaden.” Die regeling, lopend via zwembadenexploitant annex dienstverlener Sportfondsen Nederland, eindigt per ingang van 2024.

Van den Burg: „De energierekening maakt nu 20 procent van onze exploitatiekosten uit. Bij de huidige energieprijzen, meer dan drie keer hoger, zou dat meer dan 40 procent zijn.”

Een zwembadmanager uit Hulst sprak begin september van een stijging van 70.000 naar 250.000 euro per jaar tegenover RTL Nieuws. Drie op de tien openbare zwembaden zullen die stijging niet overleven, schatten zwembond KNZB en sportkoepel NOC*NSF destijds in. In reactie op de luidende noodklokken maakte het rijk drie weken geleden 207 miljoen euro vrij voor compensatie.

Grote verbruiker

Die heeft het Barendrechtse bad –dat jaarlijks zo’n 150.000 zwemgasten ontvangt– nu niet nodig. Zonder vast contract had het zwembad er mogelijk van kunnen profiteren, maar de criteria zijn nog onduidelijk. Van den Burg: „We zijn in 1999 geprivatiseerd. De gemeente bleef hierbij eigenares van het pand, wat voor de meeste openbare zwembaden geldt. Maar in 2013 heeft Barendrecht het contract met de toenmalige exploitant niet verlengd.”

In plaats hiervan werd ze zelf volledig aandeelhouder. Het zwembad kreeg hierbij de naam van de viervoudig Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn uit Barendrecht. Van den Burg: „We zijn wel een bv gebleven; de organisatiestructuur veranderde niet. We moeten op eigen benen staan, met behulp van een jaarlijkse exploitatiebijdrage. We kunnen dus failliet gaan. Wel wil de gemeente ons als voorziening graag in stand houden, natuurlijk.”

Groot voordeel van de verandering in 2013 is de verduurzamingsslag die het zwembad vijf jaar later maakte. Van den Burg: „De gemeente wilde in 2030 energieneutraal zijn. Ze is daarom met ons gaan overleggen. Wij zijn een grote energieverbruiker, dus bij ons was veel winst te behalen.”

Het resulteerde in 2018 in het verdwijnen van de cv-ketels uit 1999 – „die waren juist afgeschreven” – en de komst van elektrische warmtepompen, verbeterde isolatie, een hoop zonnepanelen, overal LED-verlichting en een bufferkelder. „In die bufferkelder stroomt na het spoelen van de reinigingsfilters het vervuilde badwater. Een warmtewisselaar gebruikt de warmte hiervan voor onze verschillende baden.” De warmtepompen produceren kou als restproduct. „Dat gaat naar de fitnessruimte boven het zwembad, om de temperatuur daar koel te houden.”

Graadje kouder

Sindsdien is het Inge de Bruijn Zwembad van het gas af. „Tegenwoordig worden steeds meer zwembaden gasloos, maar destijds waren we volgens mij een van de eerste.” Om de energietransitie te bekostigen sloot het bad een lening af bij de gemeente Barendrecht.

Om de hoge kosten te drukken hebben zwembaden dit jaar de watertemperatuur teruggeschroefd. Ook het Inge de Bruijn Zwembad heeft daar, mede uit solidariteit, serieus naar gekeken, meldt Van den Burg. Veel verandering bracht het niet: „Sinds de omslag in 2018 zetten we al in op een mil-
ieubewuster beleid. Zonder dat we afbreuk willen doen aan het comfort, natuurlijk.”

In het 25 meterbad voor wedstrijden en banentrekkers, dat ten opzichte van het recreatiebad aan populariteit wint, ging de temperatuur enkele jaren terug daarom een hele graad omlaag. „Van 28 naar 27 graden. Dat kan daar best.”

In het recreatiebad bleef de daling beperkt tot ongeveer een halve graad, naar gemiddeld ruim 30 graden. De warmte in het therapeutisch bleef onveranderd op zo’n 32 graden Celsius. „Vanwege de energiecrisis hebben we de temperatuur nog iets verlaagd, maar door het beleid dat we al voerden hadden we niet veel speling meer.”

Momenteel onderzoekt het zwembad hoe het ook na afloop van het contract het hoofd boven water houdt. „Misschien kunnen er nog meer zonnepanelen op het dak, afhankelijk van de constructie. Of bijvoorbeeld zonneboilers. Verder hoop ik dat het Rijk met een gunstige regeling komt.”

Meer over
De winter door

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer