Buitenlandtechnofiel pronatalisme

Drie vrouwen, tien kinderen; wat Elon Musk doet om de wereld te redden

Als vanuit het niets dook onlangs een nieuwe term op: technofiel pronatalisme. Het is een beweging van puissant rijke, slimme mensen met een voorkeur voor grote gezinnen. Zo moet onze wereld eruit gaan zien. Vinden zij.

3 December 2022 18:59
Technofiele pronatalisten promoten een groot nageslacht van superrijke, superslimme, blanke kinderen om de wereld te behoeden voor de ondergang van de westerse cultuur. beeld iStock
Technofiele pronatalisten promoten een groot nageslacht van superrijke, superslimme, blanke kinderen om de wereld te behoeden voor de ondergang van de westerse cultuur. beeld iStock

Een van de bekendste voorvechters van deze pronatalismebeweging is Elon Musk, bekend van onder andere Tesla en Twitter. Bij zeker drie vrouwen –echtgenote, een vriendin en een draagmoeder– heeft hij minstens tien kinderen gekregen. Vorig jaar beviel Shivon Zilis, topbestuurder van Neuralink, van een tweeling die Musk bij haar had verwekt.

Volgens Musk houdt het persoonlijk succes van iemand nauw verband met zijn IQ. Het is volgens de pronatalisten de verantwoordelijkheid van slimme mensen om zo veel mogelijk slimme kinderen op de wereld te zetten. Musk spoort volgens insiders „alle rijke mannen die hij kent” aan om zo veel mogelijk kinderen te krijgen.

„Hoe rijker iemand is, hoe minder kinderen. Ik ben een zeldzame uitzondering. De meeste mensen die ik ken, hebben nul of één kind”, twitterde hij. De armere, domme mensen zullen met hun grote gezinnen de rijke mensen spoedig overvleugelen, is zijn vrees. Op besloten bijeenkomsten bespreken de invloedrijkste figuren uit de VS hun ideeën.

Waarom is het pronatalisme onder hen zo populair? Juist in de westerse landen dreigt het geboortecijfer onder „intellectueel getalenteerde individuen” zodanig laag te worden dat de westerse cultuur dreigt uit te sterven en de „geavanceerde beschaafde samenleving” ineen zal storten, schreef filosoof Nick Bostrom. Hij is een van de grondleggers van het longtermism, het langetermijndenken, een filosofie die razend populair is onder de technofiele pronatalisten.

Veel westerse regeringen maken zich zorgen over het lage geboortecijfer in hun land. Met gemiddeld 2,1 geboorten per vrouw blijft een bevolking op peil. In Zuid-Korea was het geboortecijfer het afgelopen jaar slechts 0,81, het laagste ter wereld. In ruim de helft van de Europese landen zal de bevolking afnemen door een negatief geboorteoverschot. Voor Nederland geldt dat ook met gemiddeld 1,6 geboortes per jaar. In de VS hebben alleen de amish een hoog geboortecijfer. Een demograaf grapte dat over 200 jaar alle Amerikanen amish zullen zijn.

De achtmiljardste wereldburger, die onlangs is geboren, biedt pronatalisten geen soelaas. Het baby’tje was waarschijnlijk een Afrikaan. In Niger brengt iedere vrouw gemiddeld 6,8 kinderen voort; het hoogste aantal ter wereld. Afrikaanse landen kunnen dus een forse bevolkingsgroei tegemoetzien, terwijl de westerse landen hun bevolking op termijn ineen zien storten. Sommige landen, zoals Duitsland en Hongarije, voeren daarom een pronatalistisch gezinsbeleid. En Poetin geeft vrouwen met tien of meer kinderen een medaille. Hij reduceert vrouwen zo tot „machines voor het maken van baby’s”, moppert dagblad The Guardian.

18840625.JPG
Bij het technofiele pronatalisme komen het langetermijndenken, reageerbuisbevruchting, nieuwe voortplantingstechnieken, mensverbetering, designerbaby’s, evolutie en op termijn mogelijk een wereldregering van een superrijke, superslimme, blanke elite bij elkaar. beeld iStock

Het technofiele pronatalisme van Musk en anderen komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. Maar in deze visie lijken met name slimme, blanke, rijke mensen in westerse landen ertoe te doen: vooral slimme mensen moeten veel slimme kinderen krijgen. En Musk is niet de enige die er zo over denkt.

Homorechten

Op Twitter presenteren de Amerikanen Malcolm (37) en Simone Collins (36) zich onverhuld als pronatalist. Ze zijn de oprichters van de non-profitorganisatie pronatalist.org. Simone moet er niet aan denken dat westerse verworvenheden, zoals vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting, milieubewustzijn, rassengelijkheid en homorechten, door een te laag geboortecijfer zullen verdwijnen.

Het hoogopgeleide stel wil minimaal zeven en maximaal dertien kinderen krijgen. Omdat Simone al wat ouder is, hebben ze in 2018 zo veel mogelijk embryo’s gemaakt en ingevroren. Drie van de beoogde dertien kinderen lopen inmiddels rond.

Volgens hun berekeningen zal de bloedlijn van de Collins na elf generaties de huidige menselijke bevolking overtreffen. Tenminste, zolang elk van hun kinderen ook weer acht kinderen krijgt. Als dat lukt, stelt Malcolm op nieuwssite Business Insider, „kunnen wij de toekomst van onze soort bepalen”. En ze zijn niet vies van wat ze „experimentele gezinsstructuren” noemen.

Silicon Valley

Als er ergens op de wereld een regio is waar veel mensen met een hoog IQ samenkomen, is het wel Silicon Valley in de VS. Geen wonder dat het technofiele pronatalisme juist daar in stilte op gang komt. „De rijkste en machtigste mensen zien het als hun plicht om zichzelf zo vaak als mogelijk te vermenigvuldigen”, schreef dagblad The Guardian vorige week vrijdag.

Allerlei technieken om onsterfelijk te worden, hebben de rijke techbazen niet gebaat. Nu willen ze onsterfelijk worden door het krijgen van veel kinderen. „Onze subcultuur ziet de weg naar onsterfelijkheid echt in het krijgen van kinderen”, betoogt Simone Collins op nieuwswebsite Mercatornet.com.

Het doorgeven van hun geniale DNA is volgens pronatalisten de beste manier om de wereldbevolking te verbeteren en de westerse levensstijl in stand te houden. Volgens een artikel in dagblad The Guardian is het streven van de Silicon Valley-rijken, zoals ook Mark Zuckerberg (Meta), Musk en Jeff Bezos (Amazon), niet het bij elkaar graaien van zo veel mogelijk dollars. Ze zeggen ten minste 10 procent van hun inkomen toe aan liefdadigheidsprojecten. Opmerkelijk vaak investeren ze hun geld in projecten die de mensheid moeten verbeteren.

Rijke Amerikanen, zoals Peter Thiel (PayPal) en Steve Jurvetson, steken een vermogen in vruchtbaarheidscentra. Tot 2025 gaat het in totaal om zo’n 78,2 miljard dollar. Jurvetson pompt via zijn investeringsvehikel Future Ventures miljoenen in Gameto, een bedrijf dat samen met Harvard University de veroudering van eierstokken in vrouwen tegengaat. Dat helpt hen langer vruchtbaar blijven, waardoor ze op ook oudere leeftijd via reageerbuisbevruchting kinderen kunnen voortbrengen.

Sowieso heeft de ivf-industrie baat bij de stijgende onvruchtbaarheidscijfers. Via reageerbuisbevruchting komen wereldwijd elk jaar al 500.000 baby’s ter wereld. Dat levert een omzet op van 14 miljard euro. De komende tien jaar zullen beide getallen naar verwachting verdubbelen.

Sam Altman, Musks kompaan bij het kunstmatige-intelligentiebedrijf OpenAI, investeert in het bedrijf Conception. Altman is homoseksueel, en wil het via Conception mogelijk maken dat ook twee biologische mannen samen kinderen kunnen krijgen. „Ik denk dat veel kinderen hebben geweldig is”, vertrouwt hij toe aan Business Insider.

Meditatie

Malcolm en Simone Collins promoten hun visie niet alleen via de website, maar ook met hun boek ”The Pragmatist’s Guide to Crafting Religion”, dat nog uit moet komen. Ze stemmen Republikeins, maar zijn absoluut geen conservatieve evangelicals. Ze noemen zich „seculiere calvinisten”, hun religie heet evolutie, en het boek is „een meditatie over hoe we zorgvuldig een religie kunnen construeren die evolutionair succesvol zal zijn”.

Het technofiele pronatalisme gaat nog verder dan alleen het kunstmatig oprekken van de vrouwelijke vruchtbaarheidstermijn. De Collins promoten in hun plannen ook transhumanisme. Ze willen aan hun embryo’s laten knutselen, zodat hun kinderen met „goede genen” ter wereld komen. „Waar wij voor pleiten is redelijk, zachtaardig, maar wel agressief, transhumanisme: het verbeteren en transformeren van de menselijke conditie met technologie.” Met andere woorden: sleutelen aan de genen van embryo’s, om ‘volmaakte’ superkinderen op de wereld te zetten.

Volgens de Collins is er absoluut geen sprake van eugenetica – „noem dit geen eugenetica”. Het valt te begrijpen dat ze daarvan afstand willen nemen, want deze term is besmet sinds rasverbeteringsprogramma’s van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

Eugenetica of rasverbetering beoogde de genetische samenstelling van de mensheid te verbeteren door slim en blank met slim en blank nageslacht te laten voortbrengen. Transhumanisme verschilt daarvan echter niet wezenlijk maar gradueel. Het doel is nog steeds het verbeteren van het mensenras, maar nu via technieken als nanotechnologie, genetische manipulatie en toepassing van computertechniek in het menselijk lichaam. Hun nageslacht zal moeten bestaan uit superrijke, hyperintelligente supermensen.

Een garantie op genetisch superieure kinderen moet het bedrijf Genomic Prediction leveren. Het DNA van elk embryo dat in Simone Collins’ baarmoeder wordt geïmplanteerd, is vooraf getest op duizenden punten. Zijn er meerdere embryo’s gemaakt, dan hebben de toekomstige ouders de mogelijkheid om het beste te kiezen en de rest weg te gooien.

In dit geval had het geselecteerde embryo, een meisje, een score van 1,9; hun laagst scorende embryo had een -0,96. Simone vindt dat getal belangrijk, laat ze weten aan persbureau Bloomberg. „We gebruiken de nieuwste wetenschappelijke inzichten om onze toekomstige kinderen alle mogelijke voordelen te bieden.”

Maar volgens de Hebrew University in Jeruzalem moeten zulke getallen met een korreltje zout worden genomen. En het is nog onbekend hoe bepaalde genetische eigenschappen met elkaar in verband staan. Jennifer Eccles, oprichter van Genomic Prediction, noemt de test een „doos van Pandora”: er kan allerlei onverwachte ellende uit voortkomen .

Godencomplex

De investeringen van de rijke techbazen van Silicon Valley in vruchtbaarheidstechnologieën zijn niet zomaar wat belangeloze geldschieterij. Ook hier speelt de filosofie van het langetermijndenken een belangrijke rol. „Het is nutsdenken in combinatie met een godencomplex”, constateert The Guardian. Met hun geld claimen ze het recht om te dicteren hoe de toekomstige samenleving eruit zal komen te zien.

Sommige superrijken, onder wie Thiele, denken ook na over de politieke toekomst. In hun visievorming speelt het boek ”The Sovereign Individual. How to Survive and Thrive During the Collapse of the Welfare State” (1997) van James Dale Davidson een belangrijke rol.

Wat staat er zoal in dat boek? Democratieën drijven op belastingen die ze heffen van de werkenden. Cryptomunten zullen dit verdienmodel van de overheden ondermijnen. De staat zal hierdoor als politieke entiteit achterhaald raken. In de wereldwijde chaos die hierdoor ontstaat, zal een „cognitieve elite” aan de macht komen.

Het boek beschrijft deze mensen als „soevereine individuen” die een nieuwe wereldregering zullen vormen. De oude orde is dan ineengestort. Democratieën sterven uit en worden vervangen door losse verbanden van stadstaten onder een wereldregering. De huidige tijd zou dan een overgangsperiode zijn naar het nieuwe scenario.

Designerbaby

Zo komen bij het technofiele pronatalisme verschillende lijnen bij elkaar. De filosofie van het langetermijndenken, reageerbuisbevruchting, nieuwe voortplantingstechnieken, mensverbetering, designerbaby’s, evolutie en op termijn mogelijk een wereldregering van een superrijke, superslimme, witte elite.

Deze beweging voltrekt zich gestaag en in stilte. Simone Collins is niet van plan deze ontwikkeling te vertragen. „Dit gaat over de mensen die ervoor zorgen dat hun kinderen alle kansen krijgen”, zegt ze tegen Bloomberg. „Ik geloof niet dat de wet of sociale normen ouders ervan zullen weerhouden hun kinderen deze voordelen mee te geven.”

Theo Boer, ethicus aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen, reageert kritisch op de pronatalismebeweging. „In het christendom en jodendom is het krijgen van kinderen altijd een groot goed. Maar ik zie geen Bijbels gebod om het aantal westerse mensen op peil te houden. Er is een veel hoger gebod: alle volken tot Christus’ discipelen maken.”

Daarnaast heiligt het doel niet alle middelen, vervolgt de hoogleraar. „Veel kinderen krijgen, mag nooit leiden tot veronachtzaming van het gebod van de huwelijkstrouw. Bovendien, ik kom niet dagelijks bij Elon Musk thuis, maar ik kan mij nauwelijks voorstellen dat hij al zijn kinderen de vaderlijke nabijheid kan geven die nodig is voor hun gezonde emotionele ontwikkeling.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer