Oekraïne: Tot 13.000 soldaten omgekomen in oorlog
Het Oekraïense leger heeft tot dusver tussen de 10.000 en 13.000 soldaten verloren in de oorlog tegen Rusland, meldde Oekraïne donderdag. Internationaal wordt echter een getal van 100.000 doden en gewonden genoemd, maar dat raakt een gevoelige snaar in Kiev.
De vorige opgave dateert van eind augustus, toen topadviseur Andrej Podoljak van president Volodimir Zelenski bijna 9000 militaire sterfgevallen meldde. De Amerikaanse legerleider Mark Milley sprak vorige maand nog over meer dan 100.000 doden en gewonden bij de Russische troepen in Oekraïne. Zijn inschatting was dat aan Oekraïense kant waarschijnlijk een vergelijkbaar aantal slachtoffers was gevallen sinds de invasie van eind februari.
In Kiev ontstond irritatie over een video van voorzitter Ursula von der Leyen van de Europees Commissie van woensdag, waarin ze het had over 100.000 gesneuvelde Oekraïense soldaten. Kennelijk was dit gebaseerd op Milleys schatting. In een nieuwe versie heeft ze dat aantal na opmerkingen vanuit Kiev geschrapt.
Ondanks de verliezen, heeft Oekraïne recent enkele succesvolle tegenoffensieven tegen de Russen gelanceerd. Toch zijn vredesbesprekingen nog niet aan de orde. De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag op een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Washington gezegd dat het Westen pas met de Russische president Vladimir Poetin gaan praten als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen.
Ook Macron heeft binnenkort weer een telefoongesprek met Poetin. De Franse president wil het gesprek met Moskou gaande houden, maar hij beloofde Oekraïne nooit naar een compromis te dirigeren waar Kiev op tegen is.
In een gezamenlijke verklaring uitten de VS en Frankrijk scherpe kritiek op de Russische acties. „Met name de onverantwoordelijke nucleaire retoriek en desinformatie over vermeende chemische aanvallen en biologische en nucleaire wapenprogramma’s” bekritiseren ze sterk. Beide landen zullen blijvend Kiev steunen in de oorlog.
Laptops
Ook Brussel blijft de Oekraïners helpen. Donderdag lanceerde de Europese Commissie het initiatief ”Laptops for Ukraine”, waarin ze burgers en bedrijven in de EU oproepen om nieuwe en goed functionerende tweedehands elektronische apparaten aan Oekraïne te doneren.
Volgens de Oekraïense autoriteiten staan naar schatting 70.000 leerkrachten te springen om een laptop. Ongeveer 5000 scholen in de door Russische aanvallen meest getroffen regio’s zouden computers nodig hebben om 200.000 leerlingen aan het leren te houden. Nog veel meer laptops, tablets en mobieltjes zijn nodig in ziekenhuizen en bij de overheid.