Anti-Joodse uitlatingen bij pro-Gaza-demonstratie Den Haag

Bij een pro-Gaza-demonstratie in de Schilderswijk in Den Haag is opgeroepen tot geweld tegen Joden. Ook werden er leuzen geroepen als “Dood aan Israël”. Een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen van Den Haag vindt niet dat er grenzen zijn overschreden.

Dat laatste liet de woordvoerder weten aan Omroep West. „Ik heb daar op dit moment geen signalen over gekregen.”

Eerder donderdag werden reclameposters van de musical “Anne“ beplakt met oproepen om te komen demonstreren in de Schilderswijk.

Er waren enige tientallen mensen aanwezig bij de betoging. Verschillende aanwezigen droegen Isis-vlaggen met zich mee.

De politie moest een aantal journalisten in bescherming nemen tegen de demonstranten. Verslaggeefster Annabel Nanninga van GeenStijl moest worden ontzet nadat ze foto’s had gemaakt van enkele demonstranten. Die waren daar niet blij mee en eisten dat Nanninga de opnamen zou wissen.

Volgens een woordvoerder van de politie voelde de verslaggeefster zich zo bedreigd dat ze bij agenten ging staan. Daar werd ze bekogeld met een blikje fris, waarna de politie haar voor haar eigen veiligheid meenam naar het bureau.

Aan de demonstratie deden ongeveer 100 mensen mee die anti-Joodse leuzen riepen. Volgens de politie zochten ze de rand van wat toelaatbaar was op, maar was er geen aanleiding voor arrestaties.

Vragen PVV-fractie

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Ook de fractie van ChristenUnie-SGP in Den Haag heeft vragen gesteld aan het college. Dat laat raadslid Pieter Grinwis weten.

Reactie CU-Kamerlid Segers

Op Twitter laat CU-Kamerlid Gert-Jan Segers weten graag dezelfde woede te zien rond de uitlatingen van de demonstranten als destijds na de minder-minder-uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, die daarmee op Marokkanen doelde. Segers kondigde aan Kamervragen voor te bereiden.

Op 12 juli was er ook al een anti-Israëlmanifestatie in Den Haag. Toen werd bij deze demonstratie de Hitlergroet gebracht en werden er hakenkruizen en islamitische terreurvlaggen getoond. Federatief Joods Nederland (FJN) deed toen aangifte tegen de organisatoren van en deelnemers aan de demonstratie