Noordelijk Archeologisch Depot voor miljoenen verbouwd
Het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in het Groningse Nuis voldoet niet meer aan de eisen. Voor een grondige verbouwing willen Groningen, Friesland en Drenthe elk ruim 2,65 miljoen euro beschikbaar stellen. Provinciale Staten in de drie provincies buigen zich in de zomer over het voorstel. Bij instemming kan het depot weer zeker twintig jaar mee en krijgt het publiek meer zicht op de collectie.
In de drie loodsen waar het depot uit bestaat kan archeologisch materiaal niet langer verantwoord worden opgeslagen, mede door schimmelvorming. Voor de verbouwing is een plan opgesteld waarin de loodsen worden omgevormd tot één gebouw met een nieuwe entree, presentatieruimte en indeling.
De loods die nu in gebruik is als kantoor en presentatie- en ontvangstruimte wordt gesloopt. De andere twee loodsen worden samengevoegd.
In NAD Nuis worden archeologische vondsten bewaard zoals vuurstenen werktuigen, stenen bijlen en aardewerken, benen, houten en metalen voorwerpen. Voor de opslag van deze materialen gelden verschillende eisen. In het depot worden ook onderzoeks- en veldrapporten, foto’s en opgravingstekeningen bewaard.
De provincies zetten voor de verbouwing in op verduurzaming, goede klimaatbeheersing en het behoud van bouwkundige elementen. Als de financiering rond is, gaat een architect de plannen uitwerken.
„Met deze gezamenlijke investering zorgen we ervoor dat het Noordelijk Archeologisch Depot toekomstbestendig wordt”, aldus de Groningse gedeputeerde Susan Top. „We beschermen niet alleen waardevol archeologisch erfgoed, maar maken het ook beter toegankelijk voor onderzoek en publiek. Zo geven we het verleden een duurzame plek in de toekomst.”