Kerk & religie
Provincie steunt restauratie kerktoren IJzendoorn met ruim 113.000 euro

De provincie Gelderland verstrekt de gemeente Neder-Betuwe een subsidie van 113.143 euro voor de restauratie van de toren van de hervormde kerk in IJzendoorn.

Jan Kas
De toren van de hervormde kerk in IJzendoorn in de steigers. beeld gemeente Neder-Betuwe
De toren van de hervormde kerk in IJzendoorn in de steigers. beeld gemeente Neder-Betuwe

Een meevaller, reageert wethouder Marien Klein (SGP) verheugd: „Dankzij deze mooie bijdrage blijven we binnen het budget én kunnen we meer doen aan en in de toren, zoals het poetsen van de vergulde haan.”

De gemeente Neder-Betuwe is eigenaar van de toren. Voor bepaalde werkzaamheden die vallen onder de provinciale subsidieregeling krijgt zij de helft vergoed. Ook is subsidie voor de instandhouding van rijksmonumenten ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het restauratiewerk omvat het vernieuwen van de dakleien, reparaties aan dakluiken en dakbeschot, uit voorzorg een behandeling tegen houtworm, onderhoud van metsel- en voegwerk, schoonmaakwerkzaamheden en schilderwerk. Op de toren worden de haan, een pijnappel en een kruis teruggeplaatst.

De restauratie begon bijna een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was omdat in de toren vleermuizen verbleven. Een ontheffing was nodig via de Wet Natuurbescherming en de gemeente kreeg hulp van een ecoloog. Er werden vleermuiskasten in de omgeving geplaatst, de luiken en alle ‘normale’ openingen van de toren werden dichtgemaakt. Afgelopen zomer ‘verhuisden’ de vleermuizen. Na het ‘sein veilig’ kon eind augustus het werk beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer