Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarričre dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geďnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  9876543210
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 13:22

  Ik ben oOk geweest!! kvOn het egt supersszz..>>!!!

  gRoetjes Jesusfan

  het is toch een beetje een popmanier........?????

  of bgrijp ik dat nou vrkeerd????!!!!!!

   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  thelma
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:94

  vrijgezellig
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:47

  ik zeg nu niks over gospel, maar: jezus is niet voor iedereen gestorven!

  o echt wel Jezus is voor iedereen gestorven
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  Orion
  bezorger schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 23:40

  Moet je eens aan zulke mensen vragen of ze verdriet van hun zonden hebben. Dat kennen ze niet. En daar zit nou juist het probleem bij zulken.

  je hebt egggggggggggggg helemaal glijk........
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  thelma
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:94

  StephanK
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 14:17

  Ieder looft God weer op een andere manier. Het is niet aan ons om daarover te oordelen. Zolang jij van God houdt, je respect hebt voor Hem op je eigen manier, en hem looft, zie ik het probleem niet. Ik heb hier ook niets op tegen.

  ja je heb wel gelijk da vind ik echt
  thelma
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:94

  Marilou
  redacteur schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 14:56

  Ik luister niet naar gospel!
  xxx my

  waarom niet
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  vakantie-is-cool
  verslaggever schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 14:54

  Jantine
  correspondent schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 22:43

  Ik weet niet of het aan mij ligt, maar als yord zulke artikels schrijft, komt het bij mij altijd heel negatief over.

  dat denk ik ook wel eens jah

  ik okkk......
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  thelma
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:94

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:21

  Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen

  waar staad in de bijbel dat God ezau haatte echt nergens hoor god heeft iedereen lief
  krek
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Gjr
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:12

  @snoesje:

  volgens mij kan ik nu concluderen dat je met ons eens bent! Hij is voor iedereen gestorven! want Jij zegt Hij laat geen bidder staan, het kan vandaag nog voor ons! dus hij is voor jouw en mij gestroven! als je maar bid en in Hem gelooft!!! ik Hoop echt zo dat mensen zijn liefde voor ons op eerste plaats zetten en Niet de uitverkeizing ofso! daar weten wij toch niks van!

   

  Al zo lief heeft God de WERELD (mmh ja idd:) dat is iedereen) dat hij Zijn enig geboren zoon gegeven heeft! opdat EEN IEDER DIE GELOOFT NIET VERLOREN GAAT MAAR... EEUWIG LEVEN HEEFT:D

   

  halleuja:D geeft toe: God is groot!!!

   

   

  hoi

  het woordje wereld kun je op 2 manieren opvatten. Ik denk dat je het zo moet opvatten dat WERELD zijn kinderen, de uitverkorenen zijn.

  HM
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:228

  Ik hoef hier niet meer veel aan toe te voegen want er staan al een aantal reactie`s op waar ik achter sta dus dat zal ik jullie besparen...... maar ik wel nog wel ff het punt van negativisme aan halen en daarbij de b. noemen uit het bovenstaande artikelen, vooral het subjectieve schrijven ergert me:

  De vingers van de toetsenist geselen het keyboard..... ooit Martin Mans of Jan Vayne zien spelen... dan gaan de vingers ook snel.

  Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion.

  Muzikaal een gouden moment..... dit is echt duidelijk jullie mening,  jongeren houden niet allemaal van zachte tonen muziek

  neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met..... hallo, waar zijn we mee bezig... als een refospreker komt spreken dan hebben jullie het toch ook niet over de waterpul, om ff te overdrijven???

  Ik vin het prima dat deze discussie wordt gevoerd, t'kan verhelderend, zijn maar pas er op de dat als de 2 honden vechten de 3e er niet mee vandoor gaat, en dat vooral doelend op de duivel die er plezier mee heeft, als christenen zich met de uiterlijke zaken gaan ruzie maken i.p.v. ons te verdiepen in God.

  En als lest best een vraag, wat willen jullie ermee bereiken, vooral toch te laten zien dat die gospelmuziek die refowereld niet gewend is fout is?!

  cooltje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:195

  Paardjuhs
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:45

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!


  kben  ut egt niet met je eens. Waarom zou de HEERE Jezus voor iedereen zijn gestorven?? Ik ben het  met @Orion eens, Je kunt tog ook niet God loven op de 'pop' manier???

   


  Paardjuhs
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:45

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!


  kben  ut egt niet met je eens. Waarom zou de HEERE Jezus voor iedereen zijn gestorven?? Ik ben het  met @Orion eens, Je kunt tog ook niet God loven op de 'pop' manier???

   

  Wie zegt er hier dat de pop manier verkeert is? Misschien is klasieke muziek of psalmen op de kerk manier wel verkeert, niet dat ik erzo over denk maar ik denk dat je niet te snel ergens een idee over moet hebben want hier wordt met `pop' geloof ik geen verschil gemaakt tussen gospel en house. ik hoop dat als je dit leest je eerst nadenkt voor je reageert!

   Love Tal Forever!
  snarf
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:80

  ik ben het helemaal met Jantine eens

   

  het gaat volgens mij niet om ander (Orion enz.) maar om onszelf, hoe staan wij tegenover God, dat is volgens mij veel belangrijker. Er zijn vast wel dingen "fout" aan die mensen, maar laat ons naar ons zelf kijken, daar zouden we genoeg aan moeten hebben.

   

  Als je zulke dingen goed vind, oke, maar stel wel de vraag: is het tot God's eer?(en niet van de artiest?) dat geld trouwens voor iedereen, ook bij een orgelconcert wordt er geklapt om de prachtige "improvisatie" (ofzoiets)...

  krek
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Er staat wel degelijk dat God Jakob lief had en Ezau haatte. Ik kan je nu niet zo gauw zeggen waar het staat, maar als je het toch echt wilt weten moet je maar eens Genesis nalezen. In Genesis staat ook over dat offer van Kain en Abel. God nam het offer van Abel aan en het offer van Kain niet. Waarom niet? Omdat Kain het niet oprecht deed. ER staat daar dacht ik ook iets van dat God het offer van Abel aanzag omdat Hij hem liefhad en Kain niet.
  krek
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:25

  vrijgezellig
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:47

  ik zeg nu niks over gospel, maar: jezus is niet voor iedereen gestorven!

  o echt wel Jezus is voor iedereen gestorven

  ik denk dat als je de Bijbel goed leest dat dan je conclusie is dat God niet iedereen liefheeft maar dat er ook mensen waren en zijn die God haatte.
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:19

  Yentje
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:08

  hoe kun je zoiets nou zeggen!

  het is spotterij meer niet!

  noem je dit spotterij het is gaaf om zoo met zen allen god te loven ik vind het echt GEEN spotterij
  ik dus wel.........
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:28

  Marilou
  redacteur schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 14:56

  Ik luister niet naar gospel!
  xxx my

  waarom niet
  wat waarom niet??????????!!!!!!!!!!!!!!!
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  [1]  «  3  4  5  6  7  8  9  »  [15]