Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarrière dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geïnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  greettzzzzz
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  valentine
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 22:10

  meiske33
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 21:35

  Weet je wat ik het raarste vind van alles... dat 9 van de 10 mensen maar lopen te oordelen en te oordelen terwijl ze zelf nooit bij zon avond geweest zijn en  het allemaal zo goed weten te vertellen. En ik heb het idee dat dit artikel objectief over moet komen maar het toch wel subjectief is op een of andere manier. Ik baal altijd van dit soort artikels eerlijk gezegd.

  Ik ben zelf ook op deze avond geweest en de jaren ervoor ook. Ook bij hillsong united in amsterdam en ik kan niet anders zeggen dan TOP!!!

  klopt helemaal..
  Ik ben zelf ook wel eens op een soort praise avond geweest.. en het was echt geweldig!! Mensen uiten hun geloof er op een andere manier.. en dat vind ik dus zo geweldig.. er is volgens mij geen algemene regel hoe je geloof moet uiten.. Daarom denk ik dat je het zelf moet weten hoe jij je geloof moet belijden en dat zelf moet toetsen aan het woord van God..
  ja kan allemaal wel zo mooi zijn,
  maar hoe kan jij zien ook al ben je er, f ze het met hun hart doen?

   everyoneweb.com/christelijkforum
  greettzzzzz
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  qd
  bezorger schreef op maandag 24 december 2007 - 22:08

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:30

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:21

  Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen

  waar staad in de bijbel dat God ezau haatte echt nergens hoor god heeft iedereen lief

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:30

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:21

  Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen

  waar staad in de bijbel dat God ezau haatte echt nergens hoor god heeft iedereen lief

  in het bijbelboek Genesis staat het helder beschreven als jakob en ezau geboren worden!


  God heeft het beste met iedereen voor,

  maar als je hem niet echt met je hart dient, en je sterft, zal hij je straffen. of je nu aan gospel doet of niet.

   everyoneweb.com/christelijkforum
  tulp
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  jaaa!

  en maar zingen en drummen!

  is dat God loven?

   everyoneweb.com/christelijkforum
  groetjesvanmij
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  greettzzzzz
  redacteur schreef op vrijdag 16 mei 2008 - 17:58

  valentine
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 22:10

  meiske33
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 21:35

  Weet je wat ik het raarste vind van alles... dat 9 van de 10 mensen maar lopen te oordelen en te oordelen terwijl ze zelf nooit bij zon avond geweest zijn en  het allemaal zo goed weten te vertellen. En ik heb het idee dat dit artikel objectief over moet komen maar het toch wel subjectief is op een of andere manier. Ik baal altijd van dit soort artikels eerlijk gezegd.

  Ik ben zelf ook op deze avond geweest en de jaren ervoor ook. Ook bij hillsong united in amsterdam en ik kan niet anders zeggen dan TOP!!!

  klopt helemaal..
  Ik ben zelf ook wel eens op een soort praise avond geweest.. en het was echt geweldig!! Mensen uiten hun geloof er op een andere manier.. en dat vind ik dus zo geweldig.. er is volgens mij geen algemene regel hoe je geloof moet uiten.. Daarom denk ik dat je het zelf moet weten hoe jij je geloof moet belijden en dat zelf moet toetsen aan het woord van God..
  ja kan allemaal wel zo mooi zijn,
  maar hoe kan jij zien ook al ben je er, f ze het met hun hart doen?
  ik ben er niet voor,
  maar ik ben er nooit geweest.
  zou iemand mij even kunnen uitleggen wat het nu precies is?

      everyoneweb.com/christelijkforum
  heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjj
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  nou ja zeg,

  ik weet zeker al ben ik daar

  dat ik me er echt niet thuis voel!

  brrrrr

   everyoneweb.com/christelijkforum
  ikreageer
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:180

   

  LovedbyGod
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:29

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:37

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

   

  hallo,

  ik ben het absoluut niet met je eens, God is niet voor iedereen gestorven maar het was genoeg voor iedereen! dat is een wezelijk verschil!
  groetjes

  Heej! met mij niet eens zijn mag  maar Jezus is aan het kruis gestorven voor alle zondaren hij is gestorven voor jou en mij en ook voor de mensen die Hem niet kennen doordat Jezus gestorven is kun je in de Hemel komen! ik begrijp je niet Jezus is volges jouw dus all1 gestorven voor 'uitverkorenen' alle mensen die nu nog geen christen zijn (een heel groot deel dus) en dan misschien nog tot geloof komen ,, daar is Jezus dus niet aan het kruis voor gestorven? dat snap ik niet God houdt van iedereen Johannes 3:16

  God Bless
   


   

  Ik begrijp idd jouw punt wel, maar er staat ook in de bijbel (sorry ik weet dit nooit zo goed, probeer het om uit te leggen.. srry) maar er staat ook in de bijbel dat God een verterend vuur zal wezen voor diegene die zich NIET bekeerd tot Hem...

  'Jakob heb ik liefgehad. En Ezau heb ik gehaat', Ezau was niet uitverkoren:(:( Het was een wonder dat Jakob wel uitverkoren was. Daarom moeten we ook aan God vragen of Hij onze zonden wil vergeven en aan Jezus vragen of Hij voor ons is gestorven..

  Begrijp je een beetje?

  Vind het zelf ook heel moeilijk hoor:$

  Maar we mogen altijd bidden en vragen of God ons alles duidelijk wil maken;)

  ikke169
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:31

   

  tulp
  redacteur schreef op donderdag 19 juni 2008 - 18:54

  jaaa!

  en maar zingen en drummen!

  is dat God loven?


  Jaa zkr geen twijfel mogelijk je kunt zingen drummen voor GOD. Zingen zullen we het allemaal over eens zijn dat dat kan. Drummen. in Bijbel zelfs de oude vertaling zelfs staat in psalm 150 loofd hem met de trommel en cimbalen. Het drumsel bestaat uit trommels en cimbalen dus hoe kunnen we dan zeggen dat het niet mag? en dan kan je zeggen ja maar de manier waarop ze zingen. ik was erbij bij het concert stond bijna vooraan had 1 iemand voor me dus kon het goed zien. als Darlene en het hillsong team zinge dat zingen ze en dansen ze teglijk. en ik geloof dat dat goed is want David danste voor God. ik heb een boek van geschreven door Darlene Zschech en heet Buitengewone aanbidding ( is vertaald naar nederlands) egt een aanrader om te lezen daar beschrijft ze in hoe zij aanbidding zien en hoe ze hoopt dat ze een buitengewone aanbidder zal worden. ik denk zelf dat we Darlene een buitengewone aanbidder mogen noemen. met hoeveel liefde ze God aanbid is voor mij eigenlijk onbeschrijfelijk maar ze reist de hele wereld over om mensen het goede nieuws te vertellen. waarschijnlijk meestal zonder familie. ik hou haar site in de gaten en dan kan je zien dat ze vaak weg is en soms wel 3 weken achter elkaar. en ze gaaf vliegtuig in vliegtuig uit bus in bus uit waarschijnlijk veel zonder familie die zij moet missen. en dat allemaal voor God geweldig toch als je dat doet uit liefde en trouw voor Hem en als je weet dat je vrij ben dan mag je tog helemaal los gaan voor Koning Jezus om het te vieren. Ik merk dat heel veel mensen die hier reacties geven niet eens weten waar het over gaat. als je niets van gospel weet reageer dan ook niet. iedergeval niet met commentaar van da is niet goed. ik heb voor mezelf teveel dingenmeegemaakt in met gospel muziek dat ik weet dat het goed is want sommigen zijn zo dubbel zelfs bij ons in de pkn de ene week staat er dominee die verteld hoe slecht het allemaal is en de andere week een domine die een mooi gospelnummer weet sorry dat vind ik egt appart. en ook bijv een paar nummers die veel refomatorsiche mensen ongetwijfeld kennen zijn gewoon gospelhits die ook in de refowereld bekend zijn geworden zoals het nummer Hoe groot zijt Gij. Licht van de wereld (voor u wil ik mij buigen) Juich voor de Heer. het zijn allemaal Gospelnummers. net als op de jongerenavond ik ben daar een keer gweest er word geen drumstel gebruikt want dat vinden sommige mensen niet goed. als dat je overtuiging is okej maar er worden bijna alleen maar gospelhits gezongen zoals Juich voor de Heer en laat het feest zijn in de huizen en die zing iedereen mee. dat kan allemaal terwijl er veel niet eens weten dat ze bij hillsong zijn geschreven een pinskergemeente. Ik vind het erg hoe het Christendom in nederland is zoveel kerken iedereen weet het beter. laten we open staan voor elkaar en leren van elkaar. ik denk dat  DE kerk op aarde niet bestaat.

   

  Greetz

  [1]  «  9  10  11  12  13  14  15