Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarričre dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geďnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:25

  vrijgezellig
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:47

  ik zeg nu niks over gospel, maar: jezus is niet voor iedereen gestorven!

  o echt wel Jezus is voor iedereen gestorven
  Jezus is volgens my ook eggggt voor iedereen gstorven hoowr
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  abdul4live
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  bij jou ook al...
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  Irrum
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:45

  Ik vind dat er in onze gezindte heel negatief en oppervlakkig over gospelmuziek gedacht wordt. Kijk eens verder dan je neus lang is. Zoek eens uit waarom jij gospelmuziek echt niet vindt kunnen! Heb je er gegronde redenen voor? Of zeggen je ouders: Wij vinden gospel niet goed.. En jij stemt er automatisch mee in? Ik denk dat het goed is om eens een aantal gospel teksten te bekijken en eens te checken of het echt zo onbijbels is. Meestal komen gospel teksten letterlijk uit de Bijbel. Bekijk eens teksten van Phil Wickam, Casting Crowns, Chris Tomlin, Jeff Deyo, Jeremy Camp, Delirious etc. Er zit namelijk een enorme boodschap in! Vergeet niet dat God aanbeden WIL worden met zang en muziek!! Dat heb ik niet van mezelf maar uit het Woord van God (<< Bijv. Psalm 150) Ik snap best dat niet iedereen voor Michael W. Smith kiest, maar er is zoveel keus in gospel muziek. Je bent niet soft als je in je muziekkeuze laat blijken dat God alles voor jou is!!

  God wil egt niet alleen met zang en muziek geprezen worden hoor. Ook zonder. en..........met  deze muziek.......dat is hlmaal niet goed!!!!!!!!!!
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  giechelmeid12
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1565

  J_P
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 16:07

  Wat een verschillende reacties, en dat binnen de refokring, we moeten juist 1 zijn in dit soort dingen.

  Ik denk dat gospel niet goed is. Popmuziek met evangelische teksten, dat klopt volgens mij niet.

  helemaal gelijk!!!!!!
   sgat ik hou van je voor altijd!!!
  SuGwavot
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  Wat een heftige discussies. Ik moet trouwens bekennen dat ik niet uit een reformatorische kring kom, maar ik ben toch een RD-fan hoor  

  Maar goed, even naar het punt, deze uitspraak vond ik heel opmerkelijk (weet even niet meer van wie die was)

  "Gospel vind ik ook maar niks. Zo word God op een verkeerde manier 'aanbeden'. Dat kun je thuis, in de kerk, op school etc. maar niet op deze manier vind ik. "

  Oké, jij vindt dat. Goed dat je dat erbij zegt, want vaak worden meningen verteld als een feit.. Maar mijn mening hierover is erg anders: wat zijn je argumenten daarvoor? Waarom is dit verkeerd? Met zijn allen God aanbidden is verkeerd? Waarschijnlijk zijn jullie het niet met me eens, maar waarom zou God duizende mensen verkeerd vinden, die oprecht (daar ga ik vanuit) Hem willen aanbidden? Al is het met keyboard, drumstel enzovoort. Het gaat erom hoe het in je hart zit.
  Ik denk dat God liever een oprecht iemand ziet met een drumstel, dan iemand die toch maar gedachteloos de psalmen meezingt (wat ik overigens zelf ook te vaak doe .. )

   En Hij zeide: "De dingen, die onmogelijk zijn bij de mensen, zijn mogelijk bij God."
  SuGwavot
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  Ik wil nog even reageren op J_P, jij zei:

  Ik denk dat gospel niet goed is. Popmuziek met evangelische teksten, dat klopt volgens mij niet.

  Even om het helder te krijgen. Stel je voor; je hebt popmuziek. Elektrische gitaar, drumstel, enzovoort, en geen goede tekst.
  Je haalt de tekst weg.
  Wat je over hebt, is een elektische gitaar, drumstel, enzovoort.
  Die combinatie van instrumenten is dus nog steeds popmuziek? Ik kan daar niet bijkomen.
  Als je dus een goede tekst op een deuntje zou zetten met een elektrische gitaar, drumstel, enzovoort, is het fout ('popmuziek' met evangelische teksten)
  Als je diezelfde tekst op een deuntje met een orgel zet is het goed?

  Nouja, in ieder geval ben ik het eens HM eens, wat jij zegt over dat we ons liever in God zouden moeten verdiepen.
  Geef Hem eer, voor mijn part met een orgel én drumstel, als het maar op Hem draait!

   En Hij zeide: "De dingen, die onmogelijk zijn bij de mensen, zijn mogelijk bij God."
  zotskap
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  dat ligt niet aan jou.. dan is gwn zo.. dat merk je bijvoorbeeld al doordat het helemaal wordt vergeleken met een popconcert.. 'hard' 'lawaai'..

  het probleem is gwn dat zij dat niet gewend zijn..

  ik was ook bij het concert en vond het helemaal geweldig..

  liz
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:66

  dordtenaar
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 16:21

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:29

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:37

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

   

  hallo,

  ik ben het absoluut niet met je eens, God is niet voor iedereen gestorven maar het was genoeg voor iedereen! dat is een wezelijk verschil!
  groetjes

  Heej! met mij niet eens zijn mag  maar Jezus is aan het kruis gestorven voor alle zondaren hij is gestorven voor jou en mij en ook voor de mensen die Hem niet kennen doordat Jezus gestorven is kun je in de Hemel komen! ik begrijp je niet Jezus is volges jouw dus all1 gestorven voor 'uitverkorenen' alle mensen die nu nog geen christen zijn (een heel groot deel dus) en dan misschien nog tot geloof komen ,, daar is Jezus dus niet aan het kruis voor gestorven? dat snap ik niet God houdt van iedereen Johannes 3:16

  God Bless

  heej, je maakt volgens mij een hele grote fout. Als jij denkt dat Christus echt voor ALLE zondaren gestorven is, wil dat dus zeggen dat iedereen in de hemel komt!

  dus iemand doet in zijn  leven allemaal zonden tegen God, maakt Hem belachelijk enz., maar als hij sterft en voor Gods rechterstoel komt, zegt Jezus volgens jou: Ik ben voor hem gestorven, hij mag de hemel in!

  dit is echt een verkeerde gedachte. Jezus is gestorven voor iedereen die in Hem gelooft, en niet voor de mensen die niets met Hem te maken willen hebben!

  Hieruit blijkt hoe het geloof in Hem van levensbelang (eeuwigheidsbelang) is!

  Ik hoop dat je dit begrijpt/wil begrijpen. God bless you!

  Ik wil je wel begrijpen maar wat je zegt is niet waar! God houdt van de hele wereld en daarom heeft hij zijn ENIGE zoon gegeven en die is gestorven OPDAT een ieder die GELOOFT niet verloren gaat, maar eeuwig  leeft!

  Jezus is dus wel voor iedereen gestorven maar je moet wel geloven! om in de hemel te komen, iedereen die in de zoon van God gelooft heeft eeuwig leven staat in Johannes duss,, jij ook Gods zegen! 

  elsjuhtje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  hoe WETEN jullie dat het niet goed is?

  heeft God dat gezegd? Staat dat in de Bijbel? Jullie zijn God niet:)

   

  greetzz

  corah
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:108

  Ik denk als je een christen bent met je hele hart zou je hier niet naar toe gaan. Yord, goed dat hier ook aandacht aan besteed wordt.

  Vraag je altijd af, zou Jezus hier ook bij willen zijn? What would Jezus do?

  vakantie-is-cool
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:981

  giechelmeid12
  redacteur schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 18:52

  Irrum
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:45

  Ik vind dat er in onze gezindte heel negatief en oppervlakkig over gospelmuziek gedacht wordt. Kijk eens verder dan je neus lang is. Zoek eens uit waarom jij gospelmuziek echt niet vindt kunnen! Heb je er gegronde redenen voor? Of zeggen je ouders: Wij vinden gospel niet goed.. En jij stemt er automatisch mee in? Ik denk dat het goed is om eens een aantal gospel teksten te bekijken en eens te checken of het echt zo onbijbels is. Meestal komen gospel teksten letterlijk uit de Bijbel. Bekijk eens teksten van Phil Wickam, Casting Crowns, Chris Tomlin, Jeff Deyo, Jeremy Camp, Delirious etc. Er zit namelijk een enorme boodschap in! Vergeet niet dat God aanbeden WIL worden met zang en muziek!! Dat heb ik niet van mezelf maar uit het Woord van God (<< Bijv. Psalm 150) Ik snap best dat niet iedereen voor Michael W. Smith kiest, maar er is zoveel keus in gospel muziek. Je bent niet soft als je in je muziekkeuze laat blijken dat God alles voor jou is!!

  God wil egt niet alleen met zang en muziek geprezen worden hoor. Ook zonder. en..........met  deze muziek.......dat is hlmaal niet goed!!!!!!!!!!


  kweet niet of je dat wel zo mag zegge!

  iedereen prijst God op een andere manier...

  in Afrika ofzow zingen ze ook egt neit met n orgel hoor!

  ook met hardere muziek enzow

  en die prijzen God tog ook

  anders hoeft neit meteen fout te zijn!!

  maussie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:35

  giechelmeid12
  redacteur schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 18:52

  Irrum
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:45

  Ik vind dat er in onze gezindte heel negatief en oppervlakkig over gospelmuziek gedacht wordt. Kijk eens verder dan je neus lang is. Zoek eens uit waarom jij gospelmuziek echt niet vindt kunnen! Heb je er gegronde redenen voor? Of zeggen je ouders: Wij vinden gospel niet goed.. En jij stemt er automatisch mee in? Ik denk dat het goed is om eens een aantal gospel teksten te bekijken en eens te checken of het echt zo onbijbels is. Meestal komen gospel teksten letterlijk uit de Bijbel. Bekijk eens teksten van Phil Wickam, Casting Crowns, Chris Tomlin, Jeff Deyo, Jeremy Camp, Delirious etc. Er zit namelijk een enorme boodschap in! Vergeet niet dat God aanbeden WIL worden met zang en muziek!! Dat heb ik niet van mezelf maar uit het Woord van God (<< Bijv. Psalm 150) Ik snap best dat niet iedereen voor Michael W. Smith kiest, maar er is zoveel keus in gospel muziek. Je bent niet soft als je in je muziekkeuze laat blijken dat God alles voor jou is!!

  God wil egt niet alleen met zang en muziek geprezen worden hoor. Ook zonder. en..........met  deze muziek.......dat is hlmaal niet goed!!!!!!!!!!


  niet iedereen in de refokring denkt hetzelfde hoor!!!!!!dat was 20jaaar geleje misgin sooo...maar nu egt niemeer hoor!!!!!

  je kan tog beterr gospel luistere dan pop?dan luister je nog iets christelijks!!!

  miek
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:18

  Inderdaad HM,
  De duivel lacht zich een kriek om deze discussie! Hij wil alleen maar zoveel mogelijk ons afleiden van dingen die écht van belang zijn!!! Bid dat hij ons, onder andere op deze manier, niet afbrengt van God en Zijn Woord!! Want hij is sterker dan wij denken! Hij neemt onze gedachten zo in beslag door dingen die vaak niet van belang zijn!!! Terwij God zóveel belangrijker is!! Richt je op Hem!
  eliesse
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  Jantine
  correspondent schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 22:43

  Ik weet niet of het aan mij ligt, maar als yord zulke artikels schrijft, komt het bij mij altijd heel negatief over.
  Het ligt eraan hoe je zelf denkt, ik ben het met yord eens, bij mij komt het niet negatief over.
  eliesse
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

  Ik ben het helemaal niet met jou eens, als 1e schrijf jij hij is voor iedereen aan het kruis gestorven! Voor wie is de hel dan? En waarom is die er dan? Heb je ook ooit gehoord van de brede en de smalle? Het zijn zo wat vragen, maar ik zou het wel graag van jou horen.

  Kan je ook vertellen wanneer God je zonden heeft vergeven? Heb je er nu nooit meer verdriet van dat je tegen een God gezondigd heb die zo goed is? ben je nu alleen nog maar blij?  En als je dan nu zondigd tegen God die voor jou (wat je schrijft) zo goed geweest is, ben je dan niet verdrietig? Dat snap ik niet!

  Kan je het mischien uitleggen?

  [1]  «  4  5  6  7  8  9  10  »  [15]