Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarričre dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geďnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  Jane21
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Ik schrik erg van de grote verschillen die er zijn in de manier waarop het Evangelie uitgelegd wordt. Dit is de basis van het christelijk geloof. Als hierover meningsverschillen zijn is dat een heel slecht teken!

  Inderdaad staat er in de Bijbel: Jakob heb ik liefgehad en Ezau heb ik gehaat. In Romeinen 9:13. Inderdaad is het GÓD die mensen roept en trekt. Alleen door Hem kunnen mensen geloven en Hem dienen.

  En dat roepen en trekken, dat DOET Hij ook!! Hij zorgt ervoor dat veel van ons elke zondag Zijn Woord horen, de Bijbel hebben, gedoopt zijn.. Is dat geen roepen dan?

  De vraag is: wordt je er door getrokken? Of laat die liefdevolle God die Zijn eigen Zoon aan zondige mensen gaf jou koud? In dat laatste geval is het offer van Jezus niet voor jou.

  Dus kunnen we concluderen dat Jezus offer niet voor iedereen is en tegelijk concluderen dat Zijn offer wel is voor iedereen die Hem nodig heeft en in Hem geloofd. Het is dus niet de vraag 'voor wie is Jezus gestorven?' maar de vraag 'Wat doe ik ermee?' 'Wat dunkt u van de Christus?'

  Pas als je in Christus verankerd bent en je leven in Hem hebt gevonden kun je gaan nadenken over wat je van zoiets als gospelmuziek vind. Alleen met Zijn hulp is het mogelijk om hierover je standpunt te bepalen!

  En dat zal denk ik een persoonlijk standpunt zijn omdat ieder mens anders is. Denk maar aan de gemeente in Papoea-Nieuw-Guinea. Daar hebben ze in plaats van een orgel een tamtam en staan ze met hun hele lichaam te bewegen tijdens het zingen. Dit soort dingen zijn in grote mate cultuur bepaald!! Met een reformatorische achtergrond zijn je grenzen heel anders dan met een Amerikaans-evangelische achtergrond!

  Vergeet ook niet dat het oordeel enkel aan God toe komt. Als je hier zoveel moeite mee hebt bedenk dan: Je HOEFT niet eens te oordelen. Je hoeft alleen maar voor jezelf te bepalen of je er zelf iets mee te maken wilt hebben. Verder kan je het los laten...

  eliesse
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:14

  A-n-d-r-e-a
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 08:32

  DENK NA VOOR DAT JE REAGEERT!!!!!!!!!!!! HEB JE ER GEEN VERSTAND VAN REAGEER DAN NIET AUB!!!!!!!!!!!!

  A-n-d-r-e-a  Wat jij hier zegt is ook niet zinnig, waarom zet je dat neer?
  Haaitje3
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  Jezus is niet voor iedereen gestorven... Maar Zijn bloed zou genoeg zijn voor iedereen!

  Tis hier: "onbekend maakt onbemind".

   

  God is zó goed!! Onze God is een ontzagwekkende God... Hij maakte geen grapje toen hij ons uit Eden zette... (Our God is an awesome God)

  Bergen aanbidden.. de zee juicht mee.. bij het horen van Zijn Naam! Halleluja!!

  Haaitje3
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  Jane21

   

  elisje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:25

  Hey..

  Tis geweldig die gospelmuziek..!!

  Als ik dit artikel zo lees, zit er een negatieve sfeer in.. Ik ben het helemaal met Michael eens. Iedereen heeft een eigen mening, maar kraak het niet zomaar af.. vooral als je niet echt weet waar je over praat!!

  snarf
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:80

  mensen, we blaten er weer es voluit langs heen, ik herhaal: laat iedereen fijn naar zichzelf kijken, daar heb je toch genoeg aan dacht ik?

  MWS zal hier toch ook een keer rekenschap voor af moeten leggen, en iedereen voor deze discussie...

  grts

   

  alissa
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:349

  Ik vind het een beetj negatief geschreven, vooral over Darlene, ze kan tog best goed wezen?

  Williannuhhh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:44

  Zelden zie je mensen met zo'n zichtbare passie voor God, ik zou het niet durven om het als niet - bijbels te bestempelen, daar zijn geen gronden voor, alleen verschillen van inzicht (in de bijbel). Het is maar wat je gewend bent, maar ik was er bij en vond het echt heel mooi en ontroerend!!
  rooieria
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:397

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

  ALS JEZUS VOOR IEDEREEN IS GESTORVE HOEFDE JE NOOOIT MEER NAAR DE KERK is tog zo skr???!!!!!!!!! waarom ga je dr anders naar toe
   een nuchtere zeeuw :-)
  Pien
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:38

  sJakkO
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 08:52

  dit is voor mij duz niet de plaats om heen te gaan.
  tot God bidden doe je niet zo, en zeker niet als het niet stil is. zoek God in je binnen kamer...


  Het is maar nét hoe je opgevoed bent!! Als jij zo opgevoed zou zijn, zou je het ws ook heel normaal en leuk vinden en tóch hetzelfde persoontje.... Alleen dan in een andere omgeving... Evangelische mensen bekijken dit onderwerp van een iets andere kant...

  Pien
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:38

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:29

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:37

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

   

  hallo,

  ik ben het absoluut niet met je eens, God is niet voor iedereen gestorven maar het was genoeg voor iedereen! dat is een wezelijk verschil!
  groetjes

  Heej! met mij niet eens zijn mag  maar Jezus is aan het kruis gestorven voor alle zondaren hij is gestorven voor jou en mij en ook voor de mensen die Hem niet kennen doordat Jezus gestorven is kun je in de Hemel komen! ik begrijp je niet Jezus is volges jouw dus all1 gestorven voor 'uitverkorenen' alle mensen die nu nog geen christen zijn (een heel groot deel dus) en dan misschien nog tot geloof komen ,, daar is Jezus dus niet aan het kruis voor gestorven? dat snap ik niet God houdt van iedereen Johannes 3:16

  God Bless

  Dus jij gelooft dat íedereen zalig wordt/in de hemel komt? Niet iedereen wíl God aannemen. Zouden die dan ook bekeerd worden?????
  Groetjes,

  Pien
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:38

  liz
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 19:46

  dordtenaar
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 16:21

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:29

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:37

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

   

  hallo,

  ik ben het absoluut niet met je eens, God is niet voor iedereen gestorven maar het was genoeg voor iedereen! dat is een wezelijk verschil!
  groetjes

  Heej! met mij niet eens zijn mag  maar Jezus is aan het kruis gestorven voor alle zondaren hij is gestorven voor jou en mij en ook voor de mensen die Hem niet kennen doordat Jezus gestorven is kun je in de Hemel komen! ik begrijp je niet Jezus is volges jouw dus all1 gestorven voor 'uitverkorenen' alle mensen die nu nog geen christen zijn (een heel groot deel dus) en dan misschien nog tot geloof komen ,, daar is Jezus dus niet aan het kruis voor gestorven? dat snap ik niet God houdt van iedereen Johannes 3:16

  God Bless

  heej, je maakt volgens mij een hele grote fout. Als jij denkt dat Christus echt voor ALLE zondaren gestorven is, wil dat dus zeggen dat iedereen in de hemel komt!

  dus iemand doet in zijn  leven allemaal zonden tegen God, maakt Hem belachelijk enz., maar als hij sterft en voor Gods rechterstoel komt, zegt Jezus volgens jou: Ik ben voor hem gestorven, hij mag de hemel in!

  dit is echt een verkeerde gedachte. Jezus is gestorven voor iedereen die in Hem gelooft, en niet voor de mensen die niets met Hem te maken willen hebben!

  Hieruit blijkt hoe het geloof in Hem van levensbelang (eeuwigheidsbelang) is!

  Ik hoop dat je dit begrijpt/wil begrijpen. God bless you!

  Ik wil je wel begrijpen maar wat je zegt is niet waar! God houdt van de hele wereld en daarom heeft hij zijn ENIGE zoon gegeven en die is gestorven OPDAT een ieder die GELOOFT niet verloren gaat, maar eeuwig  leeft!

  Jezus is dus wel voor iedereen gestorven maar je moet wel geloven! om in de hemel te komen, iedereen die in de zoon van God gelooft heeft eeuwig leven staat in Johannes duss,, jij ook Gods zegen! 

  Laat het dus duidelijk zijn voor iedereen die deze discussie volgt: Iedereen die in Hem gelooft, zal ook naar Hem mogen na dit leven! Zo bedoelt 'LovedbyGod' het, volgens mij...

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  Ik kan God prijzen op wat jij zegt een popmanier maar warom zou dat nie tkunnen dan? in psalm 150 staat tog ook met de TROMMEL en de FLUIT en meer van dat soort instrumenten, dus ik denk dat het er in de tijd van de bijbel ook wel leuk aan toe ging hoe zou je God dan wel moeten prijzen met psalmen? ik zeg niet dat psalmen verkeerd zijn, maar als ik een psalm zing, denk ik er meestal niet over na en ik denk dat er wel meer mensen zijn,, bij zulk soort liederen voel ik God dat is een beetje lastig uitteleggen maarjah ik denk dat de mensen die er wel heen zijn geweest weten wat ik bedoel. met wat voor soort liederen prijs jij God?
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  @HM

  idd! (tnx)

  ernaheenck
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  laten jully dit zinloze gediscusieër maar agterwege,

  vraag je alleen af....WWJD...what would JESUS do?

  ik hoop dat j er wat aan hebt...

  [1]  «  5  6  7  8  9  10  11  »  [15]