Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Wat is gospelmuziek?

Gospel is het Engelse woord voor Evangelie. Gospelmuziek is popmuziek met religieuze teksten. Er zijn drie soorten: de traditionele gospel, eigentijdse christelijke muziek en praisemuziek. Deze indeling wordt over de hele wereld in de gospelindustrie gebruikt.

Traditionele gospelmuziek ontstaat op de Zuid-Amerikaanse katoenplantages, begin 1900. De slaven zingen liederen -spirituals- om elkaar te bemoedigen. Voorbeelden zijn ”Nobody knows the trouble I’ve seen” en ”Go down Moses”.

Ook de zwarte kerken in Zuid-Amerika gaan gospels zingen. Omdat de meeste slaven niet kunnen lezen en schrijven, zingt een solist de teksten. Hij wordt afgewisseld door een koor dat de herhalingen -het refrein- zingt. Om de boodschap zo goed mogelijk op de kerkgangers over te brengen, worden de solisten steeds uitbundiger en geven zij zich over aan hun emoties.

Eigentijdse gospelmuziek omvat alle stijlen die in de popmuziek voorkomen: rap, hiphop, heavy metal, hardrock. In de begeleidingsband spelen keyboard, akoestische gitaar en slagwerk een belangrijke rol. Tijdens concerten staan de zangers vaak swingend op het podium. Ze zingen meestal religieuze teksten, maar gaan ook in op alledaagse onderwerpen zoals liefde, respect en verdraagzaamheid.

Vanaf 1960 wordt eigentijdse gospelmuziek -inmiddels de helft van alle gospelmuziek- populair. De Jesus Movement, een evangelische beweging in de Amerikaanse kerken die vooral jongeren aantrekt, speelt daarbij een belangrijke rol. Er ontstaan alternatieve kerken zoals de Calvary Chapel in Californië. De kerkgangers worden opgeroepen God te loven; het maakt niet uit in welke muziekstijl ze dat doen.

Praisemuziek wordt vooral gebruikt in evangelische kerken en gemeenten. De muziek heeft de functie van aanbidding. Internationaal populaire gospelartiesten zoals Michael W. Smith, Darlene Zschech en Rebecca St. James, maar ook in eigen land bekende zangers als Gerald Troost en Kees Kraayenoord, hebben praise en worship (lofprijzing en aanbidding) in hun repertoire.

Vader
De Amerikaanse componist en zanger Thomas A. Dorsey (1899-1993) wordt gezien als de vader van de gospelmuziek. Hij ontwikkelt vanaf 1930 een eigen stijl die later de inspiratiebron wordt voor veel andere gospelartiesten. Zijn bekendste lied is ”Take my hand, precious Lord”. Hij maakt het in 1932. Ook Mahalia Jackson (1911-1972) draagt wereldwijd bij aan de populariteit van gospelmuziek. Een bekend nummer van haar is ”Down by the riverside”.

Gospelmuziek heeft drie doelen: evangelisatie, bemoediging van christenen en ontspanning. Die derde functie is lange tijd op de achtergrond gebleven, maar gospelartiesten zien zichzelf tegenwoordig ook als christelijke entertainers. Sommigen geven hun cd’s bij de grote, niet-christelijke platenmaatschappijen uit om een breder publiek te bereiken.

In Nederland is de Evangelische Omroep een belangrijke promotor van gospelmuziek. De omroep heeft een gospelprogramma, Xnoizz, op de radiozender 3FM en laat tijdens massabijeenkomsten zoals de EO-Jongerendag vooral gospelmuziek horen. Ook op het jaarlijkse Flevofestival klinkt veel gospel. GMC Choral Music in Dordrecht is een belangrijke uitgever van gospelmuziek.

In reformatorische kring leven grote bezwaren tegen gospel. Mensen wijzen dan op de heftige muziek die veel weg heeft van popmuziek. Zij vinden dat de heiligheid van God wordt aangetast en ze zijn bang dat jongeren door het luisteren naar gospelmuziek makkelijk zullen overstappen op popmuziek. Ook hebben ze moeite met de teksten, omdat die veel over loven en prijzen gaan en weinig over zonde, schuld en de noodzaak van bekering.

Reacties (8)

LovedbyGod
correspondent
Quote bericht
aantal posts:205

goed artikel! ennuh zo snel stap je niet over op popmuziek dnek ik hoorz!
GuitarGirl
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

Bedankt voor de info! ;-)
vakantie-is-cool
verslaggever
Quote bericht
aantal posts:981

LovedbyGod
stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:45

goed artikel! ennuh zo snel stap je niet over op popmuziek dnek ik hoorz!

dat denk ikowk niet nee
liesj
bezorger
Quote bericht
aantal posts:36

jaja Goed artikel, wij moeten die versjes die de slaven toen zongen ook op school leren, is een beetje stom!

 

Jantine
redacteur
Quote bericht
aantal posts:332

Artikel is beetje tegenstrijdig tegen over het intervieuw met michael w. smith die ook op yord staat.

In dit artikel staat over gospel artiesten dat ze 'Christelijke entertainers' zijn.

Wat zegt Michael in het interview? Ik wil geen entertainer zijn..!

En verder wil ik nog zeggen:

Er staat ook dat je makkelijker over gaat naar popmuziek als je gospelmuziek luistert.

Ik denk juist andersom. Reformatorische jongeren kennen geen gospelmuziek, dus luisteren popmuziek want dat krijg je via de radio. Gelukkig is er nu ook Groot nieuws radio :)

Ik ken veel jongeren ( ben er zelf ook een van) die vroeger popmuziek luisteren, maar toen ze in aanraking kwamen met gospelmuziek, de popmuziek in de prullenbak hebben gegooid.

En ook nog dat de liederen vaak over loven en prijzen gaan, dat klopt! Maar er zijn ook genoeg die over zonde en schuld en bekering gaan. Maar ik zie ook in zingen dat het meer is om God te loven. Ik zie het gebed meer als om de zonden te belijden, en niet het zingen.

En ik denk ook dat de mens graag wil horen/zien wat hij/hij wil.

 

 

meiske33
bezorger
Quote bericht
aantal posts:3

helemaal mee eens!jantine.

ik luisterde ook altijd top 40/hardcore enz. ik vind het nu niet eens mooi meer. heb liever gospel en dan vooral hillsong :)

harm14
bezorger
Quote bericht
aantal posts:21

gospelmuziek

is nog zondiger dan popmuziek pop doen ze teminste niet in de naam van god

bmwfan
verslaggever
Quote bericht
aantal posts:1008

 je hebt gelijk!

harm14
bezorger schreef op woensdag 16 april 2008 - 18:14

gospelmuziek

is nog zondiger dan popmuziek pop doen ze teminste niet in de naam van god


 

 -xxx- van my