Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Uitbundige aanbidding

    Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

    Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

    Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

    Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarrière dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

    De Australische zangeres Darlene Zschech.

    De Australische zangeres Darlene Zschech.

    „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

    Jongeren geven uiting aan hun emoties.

    Jongeren geven uiting aan hun emoties.

    Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

    Levensgroot
    De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

    Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

    Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

    Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

    Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

    Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geïnteresseerd.

    Zuiver en zacht
    Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

    „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

    De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

    Gospelartiest Michael W. Smith.

    Gospelartiest Michael W. Smith.

    „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

    Happy birthday
    EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

    Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

    Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

    Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

    Bij deze serie horen de volgende artikelen:
    Een derde refojeugd luistert naar gospel
    Interview met Michael W. Smith
    Reacties leerlingen
    Uitleg over gospelmuziek

    Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

    Zie ook
    :
    Dossier Gospelmuziek

    Reacties (217)

    NL3
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    Ohja, en wat die uitverkiezing betreft.... Laten we daar over ophouden. Het is zo makkelijk om de uitverkiezing ergens de schuld van te geven. Je krijgt daardoor een hele passieve houding. Een mens heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. Ik heb het altijd als volgt geleerd: Uitverkiezing en eigen verantwoordelijkheid zijn als 2 rails die samen het spoor vormen. Als je deze 2 uit elkaar probeert te trekken of naar elkaar toe probeert te krijgen ontspoord de trein. Volgens mij geeft dat een vrij duidelijk beeld!!
    PieterStad
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:36

    Prachtig dat iedereen hier de dogmatiek uit zijn of haar hoofd weet op te dreunen. Schitterend, wees er trots op! De letters kloppen helemaal. Maar wat ik toch echt mis is liefde: God roept op tot liefde. Dat kan alleen als we ons onvoorwaardelijk en radicaal overgeven aan Hem. Hij belooft dat Hij bidders niet laat staan. Ik was zelf op het concert, we zongen: 'open de ogen van mijn hart Heere' en 'bij het kruis buig ik mij neer' (die laatste tekst zie je ook beschreven in het boek van Bunyan over Christen), we zongen ook nog 'helende regen daalt neer uit de hemel' en 'tranen van schaamte' (over onze zonde en gebrokenheid). Zie hier toch duidelijk de noties van zonde en genade. Waarom zit iedereen op diep doorleefde zondekennis te wachten, voor het geloof echt zou zijn? Echt berouw van je zonde heb je toch pas als je God leert liefhebben, het doet dan pijn om te zien dat je tegen een goeddoend God hebt gezondigd. Ik heb daar iedere dag heel veel verdriet van hoor, maar als Hij mij dan weer wijst op de Heere Jezus en wat Hij voor mij wilde doen, dan vervult mijn hart zich met eerbied en wil ik niets liever dan Hem 'duizend maal daarvoor danken'. Of met Psalm 100 voor de Heere juichen. Daarom was het 6 oktober een prachtavond!

    Je kan het 'halleluja-gehalte' op dit concert misschien wat aan de hoge kant vinden, maar is het in veel van onze kerken juist niet te veel op een laag pitje komen te staan? Lees alle psalmen is, of kunnen we die nu ook niet meer zingen? Is de dienst aan God niet verworden tot een stukje dode orthodoxie?

    Wie zijn wij met z'n allen om reacties te geven als 'als je God zo moet dienen hoeft het niet meer'? Als ik al die reacties lees vraag ik me wel eens af of Jezus niet tevergeefs naar de aarde is gekomen. Ga nog maar eens goed in je bijbel lezen allemaal voor je met oordelen komt. Veel reacties op deze pagina passen in mijn ogen absoluut niet bij een leven met de Heere. Ze doen mij denken aan het gedrag van de Farizeeën ten opzichte van de Heere Jezus. Ik wens iedereen vanuit de grond van mijn hart Gods zegen.

    9876543210
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    Ik ben oOk geweest!! kvOn het egt supersszz..>>!!!

    gRoetjes Jesusfan

    9876543210
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    Allemaal negative reacties..>>Marr kijk is naar je eige leven!! ziet het er dan beter uit dan dat feest???   Wij doen zonden hun oOkk IEDEREEN!! Maar heb je er spijt van.. hebben hun er spijt van?? kijk eerst naar jezellf ,,leef je zelf naar de geboden Gods??   ik vin niet dat heel veel mensen allemaal zo negatieff moeten doen de muziek<< wat vOor muziek draaien wij?? meestal staan de mp3 spelers vol met popmuziek!!  en off die mensen berouw hebben van hun zonde?? <ga het eens vragen en hoe ze op straat leven?? <leven wij dan zo gOed op straat???

    Groetjjss!!!   

    Gjr
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:57

    @christian:

     

     

    misschien concludeer ik het verkeerd hoor... maar ik begrijp nu van jouw dat jij die zinnen die ik gaf niet helemaal waar vind..? ! of zo niet mag lezen? tuurlijk! gelukkig is de bijbel meer dan alleen die zinnen! maar die zinnen staan er wel! net zoals er staat dat je moet GENIETEN! van je jonge dagen! en voor mij is genieten als ik God aanbid, de bijbel lees, naar zon concert ga! etc!

    oftewel, ik ben met je eens dat er meer bijbelboeken zijn!! maar dat neemt nie weg dat er staat dat je mag juichen etc voor HEM!!

     

     

     

    Gjr
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:57

    @vrijgezellig

     

    vertel.... waarom niet?

    StephanK
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:28

    Ieder looft God weer op een andere manier. Het is niet aan ons om daarover te oordelen. Zolang jij van God houdt, je respect hebt voor Hem op je eigen manier, en hem looft, zie ik het probleem niet. Ik heb hier ook niets op tegen.
    Esther
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

    @ PieterStad: Bedankt voor je reactie, dat is tenminste iets waar iedereen wat aan heeft! Lees die reactie allemaal eerst eens, en geef dan een zinnige reactie!

    SuGwavot
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:15

    @ Gjr (je reactie op christian)

    Dat ben ik helemaal met je eens

    Even wat anders, er is nog iets wat me opviel. In het stukje op de voorpagina (Een derde refojeugd luistert naar gospel) zegt 12% dat gospelmuziek meer bij een evangelische dan bij een reformatorische levensstijl hoort.
    Toen ik dat voor het eerst las, dacht ik: Waar slaat dit op?
    Als mensen met een reformatorische levensstijl principieel tegen gospelmuziek zijn, accepteer ik dat. Maar als je ervan overtuigd bent, dat bijvoorbeed liedjes van Michael W. Smith goed zijn, waarom zou je ze dan niet 'toevoegen' aan je levensstijl (bij wijze van spreken) ?

    Al die hokjes en vakjes...

     En Hij zeide: "De dingen, die onmogelijk zijn bij de mensen, zijn mogelijk bij God."
    vakantie-is-cool
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:981

    Jantine
    correspondent schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 22:43

    Ik weet niet of het aan mij ligt, maar als yord zulke artikels schrijft, komt het bij mij altijd heel negatief over.

    dat denk ik ook wel eens jah
    Het_doet_pijn_dat_je_me_verliet
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:180

    PieterStad
    bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 13:13

    Prachtig dat iedereen hier de dogmatiek uit zijn of haar hoofd weet op te dreunen. Schitterend, wees er trots op! De letters kloppen helemaal. Maar wat ik toch echt mis is liefde: God roept op tot liefde. Dat kan alleen als we ons onvoorwaardelijk en radicaal overgeven aan Hem. Hij belooft dat Hij bidders niet laat staan. Ik was zelf op het concert, we zongen: 'open de ogen van mijn hart Heere' en 'bij het kruis buig ik mij neer' (die laatste tekst zie je ook beschreven in het boek van Bunyan over Christen), we zongen ook nog 'helende regen daalt neer uit de hemel' en 'tranen van schaamte' (over onze zonde en gebrokenheid). Zie hier toch duidelijk de noties van zonde en genade. Waarom zit iedereen op diep doorleefde zondekennis te wachten, voor het geloof echt zou zijn? Echt berouw van je zonde heb je toch pas als je God leert liefhebben, het doet dan pijn om te zien dat je tegen een goeddoend God hebt gezondigd. Ik heb daar iedere dag heel veel verdriet van hoor, maar als Hij mij dan weer wijst op de Heere Jezus en wat Hij voor mij wilde doen, dan vervult mijn hart zich met eerbied en wil ik niets liever dan Hem 'duizend maal daarvoor danken'. Of met Psalm 100 voor de Heere juichen. Daarom was het 6 oktober een prachtavond!

    Je kan het 'halleluja-gehalte' op dit concert misschien wat aan de hoge kant vinden, maar is het in veel van onze kerken juist niet te veel op een laag pitje komen te staan? Lees alle psalmen is, of kunnen we die nu ook niet meer zingen? Is de dienst aan God niet verworden tot een stukje dode orthodoxie?

    Wie zijn wij met z'n allen om reacties te geven als 'als je God zo moet dienen hoeft het niet meer'? Als ik al die reacties lees vraag ik me wel eens af of Jezus niet tevergeefs naar de aarde is gekomen. Ga nog maar eens goed in je bijbel lezen allemaal voor je met oordelen komt. Veel reacties op deze pagina passen in mijn ogen absoluut niet bij een leven met de Heere. Ze doen mij denken aan het gedrag van de Farizeeën ten opzichte van de Heere Jezus. Ik wens iedereen vanuit de grond van mijn hart Gods zegen.

    Ben ik helemaal mee eens...

    Ga eens bij jezelf na (ik dus ook) hoe farazeïsisch je kan doen! Dan schrik je er echt van... Ik tenminste wel!!

    Ik schaam mij soms bijv.dat ik op een reformatorische school zit (LET OP: dit geldt niet voor iedereen!). Dan zou ik veel liever op een openbare school zitten, daar kan je echt voor je geloof uitkomen!

    Liefs

     

    Marilou
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:531

    Ik luister niet naar gospel!
    xxx my

    Het_doet_pijn_dat_je_me_verliet
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:180

    oja, ik ben het trouwens eens met de mensen die vonden dat het stuk een beetje de negatieve kant op geschreven is... Als ik het goed heb, doet het RD dat wel vaker... Ze schrijven feiten, maar tussen de regels door lees je gewoon het negativisme...

    Aan de ene kant snap ik het: als krant moet je ook een bepaalde stand innemen, anders loop je met de massa mee...

    Maar aan de andere kant snap ik het niet: Mensen zijn uniek, iedereen heeft ook zijn eigengeloofsovertuiging, voor zover diegene dat heeft. Moet je dat als krant dan negatief gaan belichten? Ik denk dat dit stuk (en de volgende stukken misschien ook wel, dat weet ik niet) mensen wel eens pijn kan doen.

    Of zie ik het nu verkeerd?

    Liefs

    Enne, RD/Yord, jullie zullen denk ik heeeeel veel reacties krijgen (zie alleen al deze lijst)... Ik ben heel erg benieuwd wat jullie daar mee gaan doen...!!

    bloemenmeisje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    hoe smal is de smalle weg hier?
    qd
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:88

    Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen
    [1]  «  1  2  3  4  5  6  7  »  [15]