Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarričre dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geďnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  meisjevan14
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  je zegt: waarom zou de HEERE Jezus voor iedereen zijn gestorven?? -> waarom niet?? Hij houdt toch van iedereen evenveel?? ik denk dat je wel even moet nadenken voordat je dat soort dingen hierin zet. De HEERE Jezus is voor iedereen gestorven, dus ook voor jou (zou ik als ik jou was HEM maar heel dankbaar voor zijn), en Hij houdt van iedereen echt evenveel hoor. Ik hoop dat jij ook nog een keer kan zeggen dat Hij ook voor jou zonden aan het kruis gegaan is.

  and by the way: er is nix mis met een gospelconcert als dit!!! deze mensen loven God echt met hun hele hart!! 

  meisjevan14
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  helemaal mee eens!!! echt super zoals jij dit ff op schrijf, toppie!!!
  christiannn
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:146

  @gjr:

  er zijn ook nog 145 andere psalmen.....

  en dan nog eens een hoop andere bijbelboeken behalve psalmen...

  SuGwavot
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  In mijn ogen is de zin: 'Moet je eens aan zulke mensen vragen of ze verdriet van hun zonden hebben. Dat kennen ze niet. En daar zit nou juist het probleem bij zulken.' nogal voor-oordelend.
  "And I know, my God made a new way for me - Salvation is here" zingen ze. God heeft een nieuwe weg gemaakt, een weg van verlossing. Schijnbaar beseffen ze hier wel dat ze die nodig hadden (door de zonden) anders waren ze er niet zo blij mee geweest..?

  En op de reactie: 'En wat is, wat betreft de sfeer en de muzikale omlijsting, eigenlijk het verschil met een popconcert?!? '
  Nou, naar mijn mening gaat het in een popconcert om diegene die optreedt, bij een praise- en worshipconcert gaat het om God, dat Hij de eer krijgt.
  Ik spreek voor mezelf, natuurlijk beleeft iedereen het anders. Het gaat vaak ook om de artiesten die optreden. Maar ik vind niet dat je een popconcert en een praiseconcert gelijk kan stellen...
  Als je vraagt: 'Waarom ga jij naar een popconcert?' zal het antwoord vaak zijn: 'Omdat .... (vul maar in) optreedt' of 'voor de gezelligheid'. Op een worshipconcert treden er ook mensen op, en is het supergezellig, maar het heeft altijd een dieper doel (wat de naam ook zegt), namelijk God aanbidden, en dat kan je van een popconcert niet zeggen.

   En Hij zeide: "De dingen, die onmogelijk zijn bij de mensen, zijn mogelijk bij God."
  onderwijskundige
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  ik vind dat ze deze reacties ook allemaal in de krant moeten zetten, dan lezen de mensen pas écht wat er bij de jeugd leeft!
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  ik zeg nu niks over gospel, maar: jezus is niet voor iedereen gestorven!
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  Yentje
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:08

  hoe kun je zoiets nou zeggen!

  het is spotterij meer niet!

  `lichtelijk en onverhoord oordelen`????
  maxistonedd
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:43

  in dit artikel komt deze avond wel negatief over.. vooral Darlene wordt negatief afgebeeld.

  maar waarom zouden we niet op deze manier God mogen prijzen en bedanken etc.? deze concerten geven een gevoel van eenheid zonder dat er dan ook maar iemand gediscrimineerd wordt, zoals God ons dat ook gebied!
  ik wil iedereen aanraden om eerst te gaan luisteren/kijken voordat je op grond van dit artikel een mening geeft! want die wordt dan niet heel direct positief vermoed ik..

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  Gjr
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 11:03

  het is idd wel een beetje negatief geschreven.... neem bijvoorbeeld al alleen de zin: Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs”,  Yord, stel je voor, het RD houdt 1 of ander concert of weet ik veel, en is ook een speciale prijs, maar toch duur, zouden ze het dan ook zo grappig tussen aanhalingstekens zette;)?

  ja klopt, ook ik heb die speciale prijs daarvoor neergelegd! het was een te gekke avond, ik ben vaak op zulke avonden/dagen! maar wilwat duidelijk maken, ehm, of vragen over de teksten uit bijbel die duidelijk aangeven dat je mag dansen/juichen enz voor God, omdat Hij Go(e)d is!!

  Psalmen 47 2 Al gij volken, klapt in de hand; juicht Gode met een stem van vreugdegezang.
  Psalmen 78 65 Toen ontwaakte de Heere, als een slapende, als een held, die juicht van den wijn. 
  Psalmen 98 6 Met trompetten en bazuinengeklank; juicht voor het aangezicht des Konings, des HEEREN.
  Psalmen 100 1 Een lofzang. Gij ganse aarde! juicht den HEERE

  en dan natuurlijk psalm 150!

  ja cker wel word er over zonde gesproken in die liederen! maar isdat de kern van geloven? bovenaan deze pagina staat: Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome., maar zal toch niet best wezen als er stond: ze huilde alleen maar, nej tuurlijk niet! er huilen vele mensen hoor tijdens concerten! maar voorop mag denk ik staan de blijdschap voor wat God voor ons deed!

  mensen aanbidden workshipleaders!  wie is er dan  fout? diegene die God aanbid en iedereen over Hem wil laten horen? of diegene die die aanbidder aanbid?

  iedereen gelooft op zijn eigen manier, laten we dat maar zo houden, dat wil ik niet veranderen! maar wel dat er verschillende reactiesin krant staan: Het is niet Goed! Dat laten we aan God over!

  ik weet cker dat er overal kinderen van God zijn, van het zwaartse tot de EO toe!!Amen:)

  pff sorry voor lange verhaal:$ 

  God be with You


  Gjr
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 11:03

  het is idd wel een beetje negatief geschreven.... neem bijvoorbeeld al alleen de zin: Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs”,  Yord, stel je voor, het RD houdt 1 of ander concert of weet ik veel, en is ook een speciale prijs, maar toch duur, zouden ze het dan ook zo grappig tussen aanhalingstekens zette;)?

  ja klopt, ook ik heb die speciale prijs daarvoor neergelegd! het was een te gekke avond, ik ben vaak op zulke avonden/dagen! maar wilwat duidelijk maken, ehm, of vragen over de teksten uit bijbel die duidelijk aangeven dat je mag dansen/juichen enz voor God, omdat Hij Go(e)d is!!

  Psalmen 47 2 Al gij volken, klapt in de hand; juicht Gode met een stem van vreugdegezang.
  Psalmen 78 65 Toen ontwaakte de Heere, als een slapende, als een held, die juicht van den wijn. 
  Psalmen 98 6 Met trompetten en bazuinengeklank; juicht voor het aangezicht des Konings, des HEEREN.
  Psalmen 100 1 Een lofzang. Gij ganse aarde! juicht den HEERE

  en dan natuurlijk psalm 150!

  ja cker wel word er over zonde gesproken in die liederen! maar isdat de kern van geloven? bovenaan deze pagina staat: Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome., maar zal toch niet best wezen als er stond: ze huilde alleen maar, nej tuurlijk niet! er huilen vele mensen hoor tijdens concerten! maar voorop mag denk ik staan de blijdschap voor wat God voor ons deed!

  mensen aanbidden workshipleaders!  wie is er dan  fout? diegene die God aanbid en iedereen over Hem wil laten horen? of diegene die die aanbidder aanbid?

  iedereen gelooft op zijn eigen manier, laten we dat maar zo houden, dat wil ik niet veranderen! maar wel dat er verschillende reactiesin krant staan: Het is niet Goed! Dat laten we aan God over!

  ik weet cker dat er overal kinderen van God zijn, van het zwaartse tot de EO toe!!Amen:)

  pff sorry voor lange verhaal:$ 

  God be with You

  AMEN!  

  ben ut helemaal met ju eens!

  GuitarGirl
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Hallo!

  Ik heb net het artikel in de krant gelezen en vind het fijn dat er aandacht aan wordt besteed! Ik ben zaterdag ook naar het concert geweest en vond het heel mooi, ben ook dankbaar dat dit nog kan in Nederland! Het artikel lijkt inderdaad wat objectief, maar ik denk ook dat het onwennigheid is.. Want wat je niet gewend bent, daar kijk je heel anders tegenaan. Wat ik jammer vind, is dat veel mensen voor God proberen te denken. Ik denk dat het belangrijker is om het Woord zelf te laten spreken. En daar maak ik ook vaak genoeg fouten mee.

  Ik heb echt genoten van het concert! Mede omdat je daar met zoveel mensen bent. Ik heb niet het idee van een massaal gebeuren, het lijkt eigenlijk gewoon heel klein, als of je iedereen kent. Ik denk ook dat de muziekstijl aan de 'smaak' van iemand ligt. De ene vind het mooi, de ander niet. Verschillen zullen er altijd blijven, in de smaak van mensen. Maar overeenkomsten zijn er ook. Ik zie geen grote verschillen in 'verschillende soorten christenen' (jammer dat er op dit woord altijd zo'n grote nadruk word gelegd), want uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel! God loven en prijzen voor zijn goedheid.

  Haha, wel een lang stukje, maar het moest me even van het hart. ;-)

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  ik ook!
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  Snoesje
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:59

  @ LovedbyGod:

  De Heere Jezus is alleen voor de uitverkorenen aan het kruis gestorven, en niet voor iedereen, zoals jij zegt. Dat is niet bijbels! En dat is ook één van de redenen waarom we voorzichtig moeten zijn met gospelmuziek; gospel wil ons doen laten geloven dat Jezus wél voor iedereen gestorven is! Dit is de algemene verzoeningsleer, die verworpen wordt door het reformatorische gedachtengoed. Omdat deze niet bijbels is!

  Zijn bloed is genoegzaam (= voldoende) voor alle zonden van de hele wereld, maar niet iedereen wordt zalig! Er bestaat ook nog zoiets als een uitverkiezing!

  Wij mogen echter niet van de uitverkiezing uitgaan, ofwel: het als uitgangspunt nemen. Dan zijn we dus echt verkeerd bezig. God zal ons niet verloren laten gaan, omdat we niet waren uitverkoren, maar omdat we niet in Hem hebben geloofd!!

  Maar als je bidt tot Hem, geldt ook: Hij laat geen bidder staan! Het kan vandaag nog, ook voor jou!

  idd
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  Snoesje
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:59

  @ LovedbyGod:

  De Heere Jezus is alleen voor de uitverkorenen aan het kruis gestorven, en niet voor iedereen, zoals jij zegt. Dat is niet bijbels! En dat is ook één van de redenen waarom we voorzichtig moeten zijn met gospelmuziek; gospel wil ons doen laten geloven dat Jezus wél voor iedereen gestorven is! Dit is de algemene verzoeningsleer, die verworpen wordt door het reformatorische gedachtengoed. Omdat deze niet bijbels is!

  Zijn bloed is genoegzaam (= voldoende) voor alle zonden van de hele wereld, maar niet iedereen wordt zalig! Er bestaat ook nog zoiets als een uitverkiezing!

  Wij mogen echter niet van de uitverkiezing uitgaan, ofwel: het als uitgangspunt nemen. Dan zijn we dus echt verkeerd bezig. God zal ons niet verloren laten gaan, omdat we niet waren uitverkoren, maar omdat we niet in Hem hebben geloofd!!

  Maar als je bidt tot Hem, geldt ook: Hij laat geen bidder staan! Het kan vandaag nog, ook voor jou!

  hmm ik ben het niet met je eens! je moet niet de hele tijd aan je uitverkiezing denken van ben ik wel uitverkozen of niet dan kom je helemaal niet verder God is voor iedereen gestorven lees>>JOHANNES 3:16<< ennuh ik ben al bekeerd je hebt gelijk Hij laat geen bidder staan, maar wat bedoel j met ook voor jou?
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  Gjr
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 12:12

  @snoesje:

  volgens mij kan ik nu concluderen dat je met ons eens bent! Hij is voor iedereen gestorven! want Jij zegt Hij laat geen bidder staan, het kan vandaag nog voor ons! dus hij is voor jouw en mij gestroven! als je maar bid en in Hem gelooft!!! ik Hoop echt zo dat mensen zijn liefde voor ons op eerste plaats zetten en Niet de uitverkeizing ofso! daar weten wij toch niks van!

   

  Al zo lief heeft God de WERELD (mmh ja idd:) dat is iedereen) dat hij Zijn enig geboren zoon gegeven heeft! opdat EEN IEDER DIE GELOOFT NIET VERLOREN GAAT MAAR... EEUWIG LEVEN HEEFT:D

   

  halleuja:D geeft toe: God is groot!!!

   

   

  yeaaa!hij is groot!
  NL3
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Het sterven van Jezus is GENOEG voor iedereen. Hierdoor kunnen er altijd nog mensen bekeerd worden. Het is een mogelijkheid die er nog is voor iedereen. Jezus is niet gestorven voor de zonden van alle mensen. Als dat zo zou zijn zou iedereen bekeerd worden en dat is volgens mij niet het geval. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is... 

  [1]  «  1  2  3  4  5  6  7  »  [15]