Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarrière dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geïnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  MaaikeV
  stagiair schreef op maandag 29 oktober 2007 - 15:16

  Goh, wat fijn dat we ons hier ook als christen gedragen.

  Christenen doen niet zo haatdragend tegen elkaar, en dat is dus wel wat ik hier zie.

  We dienen de God van Liefde,  wáárom doen we zo tegen elkaar?

  En over dat God van iedereen houdt:

  Kennen jullie dat boek van Max Lucado? Oude Eli hield van alle mensen in het dorp, en waarom? Omdat hij ze zélf gemaakt had! God heeft ons allemaal gemaakt, en dáárom houdt Hij van ons. Niet omdat wij zulke goede mensen zijn. mooi boek van max lucado dat verhaal van die sterren en stippen is ook heel sterk!!

  Thelma, in Rom. 10 staat geloof ik dat God Ezau haatte. Maar niet omdat God niet van alle mensen hield, maar omdat Ezau God niet hoefde.


  Albertjr
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  wat doen julie negatief hierover en paardjuh jij mag wel eens nadenken wat je zegt ben je zelf gelovig?? zo niet discuseer dan liever niet mee!!! God aanbidden is het beste wat je kunt doen!!

  en wie zei dat van dat Jezus niet voor iedereen gestorven is hoe durf je !! je neemt he niet aan en dan zeg je dat!!!

  mzzl appie

  sarimarijs
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  Hey,

  Ik wil ook even reageren.

  Ik kan van de inhoud weinig zeggen, maar ik vind de manier waarop het gezongen wordt niet goed. Ik denk niet dat God wil dat zijn naam op deze manier wordt geloofd.

  Maar zelf vind ik het ook best moeilijk, want als ik die muziek hoor vind ik het ook best mooi en wordt je er al gauw door meegesleept, maar ik heb er wel mijn twijfels over.

  groetjes

  flipenik
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:145

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

  dat klopt dus al zo zo niet wat je zegt, want er is een uitverkiezing dus dat houd in dat niet alle mensen zalig worden en ook dat de God niet voor alle mensen aan het kruis gestorven is.
  flipenik
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:145

  Hart stikke evangelisch die gasten

  klopt echt geen bout van wat ze zeggen.

  jori
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  ik vind kospol gewoon disco
  SuGwavot
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:15

  @ sarimarijs;

  Jij zei: Ik denk niet dat God wil dat zijn naam op deze manier wordt geloofd.

  Ik denk dat God wel op die manier wil worden geloofd.

  Maar het probleem is (dit is verder in het algemeen hoor) dat wij niet weten wat God denkt. Er staan inderdaad dingen in de Bijbel, maar de één geeft het argument dat God in de stilte was, en de ander verwijst naar psalm 150.
  Ieder prijst God op zijn eigen manier. Naar mijn mening maakt het niet zoveel uit op welke manier, als het maar om Hem draait!

  Dus ik wil o.a. LovedbyGod en MaaikeV bijvallen:

  Misschien is het tijd om ons over wat belangrijkere dingen druk te maken :)

   En Hij zeide: "De dingen, die onmogelijk zijn bij de mensen, zijn mogelijk bij God."
  387
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:16

  Wat ik een beetje vreemd vind is dat Smith zelf zegt dat het veel op popmuziek lijkt. Popmuziek is duivels; werelds. Hoe verhoudt zich dat dan tot de oproep van Paulus 'wordt niet wereldgelijkvormig'?

  Ik heb daar moeite mee

  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  flipenik
  bezorger schreef op maandag 29 oktober 2007 - 19:30

  LovedbyGod
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

  dat klopt dus al zo zo niet wat je zegt, want er is een uitverkiezing dus dat houd in dat niet alle mensen zalig worden en ook dat de God niet voor alle mensen aan het kruis gestorven is.

  tja daar ga ik weer lees JOhannes 3:16 voor de hele WERELD! God so loved the world, that he gave His only son,, zodat wij in de Hemel kunnen komen! niet alle mensen worden zalig daar heb je gelijk in, maar Jezus is wel voor iedereen aan hetkruis gestorven! Hij houdt ook van iedereen, zelfs van de zondaren! moet je je eigelijk eens indenken...(l) wat een liefde!
  Haaitje3
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  Als Jezus voor iedereen gestorven was, zou ook iedereen tot geloof komen, zou iedereen zalig worden. Maar omdat niet iedereen tot geloof komt en daarmee ook niet iedereen zalig wordt, is Jezus ook niet voor iedereen gestorven. Want dan zou Hij teveel geleden hebben!
  Gjr
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:57

  ik heb al meerdere keer hier ook gepost, mar vind dat nu dom van mezelf!

  waarom??

   

  nou omdat ik moet bekennen dat er misschien een toon in zat om jullie over te halen naar gospel! dat wil ik absoluutt niet namelijk!

   

  Ik wil dat God Groot gemaakt word! daar is geen discusiie over nodig;) dat wil God gewoon:) maar dat moet iedereen op zijn EIGEN manier doen! ik doe het misschien door opwekking/gospel o i d ! en de ander door stil te zijn, de ander om in natuur te gaan zitte, de ander door bij klassiek muziek!

  wat ik duidelijk wil maken: Mensen van bijwijzevan spreken van ger gem tot EO mensies(A)... allemaal hebben hun eigen manier! en daar valt Niet over te discusseren!!

   

  ik heb al in andere dissucsiie gezet:

   

  ik wil hiermee geen oordeel geven, maar mensen laten inzien dat je God echt wel mag praisen, met de manier waarop JIJ wil! geen micheal o i d? jouw keus! maar prijs Hem a u b wel!! dat is Hij waard! en Jij!  denk je... mmh zon EO typ aant woord(A), bij ons kan dat niet zo? haha wedde van wel!! Matheus 19:26 BIJ GOD is ALLES mogelijk! come with me, en laten we Hem gaan prijzen voor zijn werk voor ons

  kom, laten we niet over de manier van iemand anders ingaan... hoe hij God prijst, maar kijken naar jezelf, hoeveel tijd Geef IK hem... Hoeveel eer geef IK hem...

  God be With you all!

  sarimarijs
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  @sugwavot

  Ik bedoel ook niet dat je niet mag zingen. Want zingen is juist goed!!!.

  Zingen is twee keer bidden, maar het gaat er wel om hoe je iets zingt en is het echt eerbiedig als je het op die manier doet? Daar heb ik m'n vraagtekens bij!

  groetjes

  vakantie-is-cool
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:981

  noor
  stagiair schreef op maandag 29 oktober 2007 - 13:10

  Wat een belachelijk artikel! Zo negatief:

  - Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z'n keyboard

  - Hij neemt een slok uit zijn sabbelfles

  - De Australische springt er nog een keer lustig op los

  Ik vind dat dat echt niet kan hoor. Die mensen worden afgekraakt tot op hun botten, en juist als christen moet je met respect over je medemensen schrijven. De bedoeling van dit artikel  is die mensen afkraken om je vervolgens zelf een betere christen te voelen.

  Al is het dan niet jouw muziekstijl, ga er dan gewoon niet heen. Maar dit vind ik stijlloos!

  precies die 3 dingen die je daar noemt vind ik ook raar!

  dat maakt op mij een negatieve indruk

  zo kraak je iemand af

  vakantie-is-cool
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:981

  Noortje14
  bezorger schreef op maandag 29 oktober 2007 - 08:17

  FDJ
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 10:14

  1/3 van de jeugd....... waar zou de rest naar luisteren.....

  Weeknie, klassiek misschien??????????
  denk ut niet
  Snoesje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:74

  Beste LovedbyGod,

  Ik zou je vriendelijk willen vragen om deze tekst eens goed te bestuderen, ik bedoel dan: Joh. 3: 16. Lees de kanttekeningen, en schrijf de andere teksten eens uit die erbij staan. Ik ga het ook doen, die opdracht heb ik van de ds. gekregen. Naar aanleiding van deze discussie was ik benieuwd naar de betekenis van het woordje 'wereld'. En kijk ook eens naar de betekenis van het woordje 'wereld' in Joh. 17: 9 en 1 Joh. 2: 2. En schrijf ook deze teksten uit die erbij vermeld staan.

  Zullen we het samen doen? Vervolgens kunnen we bezien of het woordje wereld inderdaad uitgelegd moet worden, zoals jij denkt dat het uitgelegd moet worden.

  Ik roep iedereen hierbij op om mee te doen met deze bijbelstudie. Veel succes!

  Gr. mij

  [1]  «  8  9  10  11  12  13  14  »  [15]