Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Uitbundige aanbidding

  Gospelartiesten zingen en springen voor Jezus in Gelredome

  Twee populaire gospelartiesten, de Michael W. Smith en de Australische Darlene Zschech, gaven zaterdag 6 oktober een avondvullend praise‑ en worshipconcert in het Arn­hemse Gelredome. Het Reformatorisch Dagblad was er­bij, samen met vier reformatorische jongeren. Zaterdag in de bijlage Accent het eerste deel in een serie over jongeren en gospelmuziek. Volgende week vrijdag in het katern Mensen deel twee: een gesprek met de vier jongeren over hoe zij het concert hebben ervaren, en over gos­pelmuziek in het algemeen.

  Zaterdagavond, het Gelredome. De groene grasmat, het vaste vloerkleed van profvoetbalclub Vitesse, is naar buiten geschoven. Binnen, op de betonnen vloer, drommen jongeren en ouderen samen. De tribunes links en rechts zitten nagenoeg vol. Ondanks de toegangsprijs van 27,50 euro -„speciale jubileumprijs” omdat de EO, organisator van het concert, veertig jaar bestaat- is de Arnhemse voetbaltempel vanavond met 18.000 bezoekers goed gevuld.

  Op het paars verlichte podium Darlene Zschech. Blond haar. Zwart jasje, dito broek. Ketting met kruisje om de hals. Ze doet denken aan Máxima; kon een zus zijn. Om de Australische zangeres heen de begeleidingsband, goed voor een volume dat op sommige momenten de geluidsbarrière dicht nadert. Wie in de straling van de metershoge luidsprekerbatterij staat, voelt de bonkende beats in het hart. De entourage onderscheidt zich niet van een popconcert.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  De Australische zangeres Darlene Zschech.

  „No Jesus, no life” is de Bijbelse boodschap van de overrompelende opening. „Salvation is here”, zingt de 42-jarige Darlene, aanbiddingsleidster van de Hillsongkerk, een pinkstergemeente in Sydney. „And I know, my God make a new way for me.” Het publiek antwoordt: „Salvation is here.” Darlene nodigt de massa uit te klappen voor Jezus. Het geluid zwelt aan en golft door het stadion. Het slotakkoord gaat over in de oproep: „One, two, three, lift them up, lift them up.” Duizenden handen gaan eerst omhoog, dan op elkaar. „Hallelujah”, schreeuwt Darlene, terwijl ze hemelwaarts kijkt. De toon voor vanavond is gezet.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Jongeren geven uiting aan hun emoties.

  Ook het volgende nummer, „And the cry of my heart is to bring You praise”, verloopt heftig. Darlene danst, zingt, kijkt smekend, dan weer verheerlijkt. Blauwe lichtbundels zoeken hun weg door het schemerige stadion. Ze illustreren de woorden „All my delight is in You, Lord.” De Australische zangeres richt haar microfoon, een machtig wapen, op het publiek om het refrein via de geluidsboxen te versterken.

  Levensgroot
  De Bijbel gaat open. Darlene leest voor. Uit de Psalmen. „Worship includes everybody”, is haar boodschap. Het volgende lied sluit daarbij aan: „Jesus, I believe in You. Jesus, I belong to You.” Een cameraman snelt over het podium, steeds alert op de juiste beelden van de gospelartieste en haar muzikanten, die via videoschermen meer dan levensgroot te volgen zijn.

  Darlene sluit haar ogen en bidt om de Heilige Geest. „You are so welcome!” Vervolgens schreeuwt ze het uit bij de tekst: „At the cross, I bow my knee, where You shed Your blood for me.” Even later klinkt -net zo hard- het gebed: „Heal my heart and make it clean.” De vingers van de toetsenist geselen het keyboard.

  Op het videoscherm is in een flits de tweede artiest van vanavond, Michael W. Smith, te zien. Dansend op de achtergrond heeft hij zich bij het podiumgezelschap gevoegd voor een gezamenlijk nummer over de enige weg. Het publiek scandeert: „One way, Jesus. One way, Jesus. One way, Jesus.” Het duo-optreden eindigt met een ode aan Nederland. Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit. Een staande ovatie volgt. Darlene: „Today is a new day voor the church in Holland. And everybody says: Amen.” Het woord echoot na in het stadion.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Darlene en Michael rollen de vaderlandse vlag uit.

  Tijdens de pauze vraagt Compassion aandacht voor kinderen, wereldwijd, in miserabele omstandigheden. Darlene ondersteunt de filmbeelden met een emotionele oproep om de daad, „sponsoring in the name of Jesus”, bij het woord te voegen. Het kost de aanwezigen 27,50 euro per maand. „It’s a great investment to save a child.” Jongeren in gele Compassion-T-shirts lopen tussen de rijen door om hun informatiepakketten te slijten aan potentiële sponsors. Slechts weinigen zijn geïnteresseerd.

  Zuiver en zacht
  Michael W. Smith, in spijkerbroek en trui, zet zijn optreden na de pauze rustig in. „Open the eyes of my heart, Lord” is een gebed. De Amerikaan, ’s werelds meest populaire gospelzanger, speelt op het Yamahakeyboard en laat zich begeleiden door een band met viool, gitaar en slagwerk. Het publiek kent veel van zijn nummers en zingt de teksten, vaak al na enkele woorden, vlot mee. Mensen op de tribune gaan staan.

  „So, here I am to worship. Here I am to bow down.” De regels gaan over in „O God, let us adore Him”, op de melodie van het internationaal bekende Adeste Fidelis: Komt allen tezamen. Zuiver en zacht waaieren de tonen door het stadion. Muzikaal een gouden moment. Als het slotakkoord wegsterft, knikt Michael goedkeurend naar zijn publiek. „Yeh, it was good.”

  De Amerikaanse gospelzanger vervolgt met „Help me find the way. Bring me back to You.” Tijdens het spelen duikt hij bijna onder het klavier van z’n keyboard. Tussen twee nummers in neemt hij een slok uit zijn sabbelfles om daarna verder te gaan met „Open arms, we need to be.” De tekst appelleert aan de net gevoerde actie van Compassion.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  Gospelartiest Michael W. Smith.

  „Healing rain is failing down” begint rustig, maar halverwege gaat de knop om. Michaels band voert het volume op. „I’m not afraid.” En: „Let it rain, let it rain. Open the floodgates of heaven.” De muzikale sluizen gaan nu echt open. Het lied, met veel herhaling in de tekst, voert naar een climax. Het dak van het Gelredome lijkt eraf te moeten. Steeds meer mensen op de tribunes gaan staan en deinen mee. Sommigen steken één hand omhoog, anderen twee. Verrassend genoeg eindigt het nummer pianissimo. De muziek gaat als een nachtkaars uit.

  Happy birthday
  EO-presentator Bert van Leeuwen neemt de regie over. Hij verwijst naar morgenavond. Zondagavond. Dan zal Vitesse de groene grasmat in het Gelredome weer betreden. „Maar dan denken wij aan dit fantastische concert hier vanavond.” Van Leeuwen eindigt met gebed. Michael speelt zachtjes mee op zijn keyboard. Voor hem is het morgen ook een bijzondere dag: hij wordt vijftig. „Happy birthday”, zingt het stadion. „Very Dutch”, reageert Michael met een big smile.

  Dan is Darlene er weer. Het slotoptreden begint hard: „Our God is an awesome God.” De Australische springt er nog een keer lustig op los: „Hallelujah for the Lord Almighty!” Het publiek krijgt van Michael de zegen: „We zegenen jullie in Jezus’ Naam. Ik zegen je met al Gods beloften.” „Amen”, reageert de massa.

  Het duo-optreden -volgens de EO het gospelconcert van het jaar- eindigt verstild: „Holy are You, Lord. Holy, worthy is the Lamb.” Darlene is inmiddels verdwenen. Michael doet zijn oordopjes uit; het stadion moet het lied overnemen. „Holy, holy”, zingt het publiek, minutenlang. Michael verdwijnt, maar komt nog één keer terug. „Bless you.” Hij wijst naar boven. Applaus volgt, maar de gospelzanger is nu echt weg.

  Tegen elven stroomt het Gelredome leeg. Geen geduw, geen getrek, geen gevloek, geen getier. Achttienduizend concertgangers zoeken rustig hun auto, bus of trein op. In hun hoofden galmt het na: „Holy, worthy is the Lamb.”

  Bij deze serie horen de volgende artikelen:
  Een derde refojeugd luistert naar gospel
  Interview met Michael W. Smith
  Reacties leerlingen
  Uitleg over gospelmuziek

  Lees ook de bijlage Accent van zaterdag of klik hier.

  Zie ook
  :
  Dossier Gospelmuziek

  Reacties (217)

  Aribombari
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Helemaal mee eens, Valentine!

  En inderdaad, meiske33... ik erger mij er ook verschrikkelijk aan dat mensen zo onnadenkend reageren en zelf oordelen terwijl ze er zelf niet zijn geweest!!

  Ik ben ook geweest en t was toppie!!

  valentine
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  meiske33
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 21:35

  Weet je wat ik het raarste vind van alles... dat 9 van de 10 mensen maar lopen te oordelen en te oordelen terwijl ze zelf nooit bij zon avond geweest zijn en  het allemaal zo goed weten te vertellen. En ik heb het idee dat dit artikel objectief over moet komen maar het toch wel subjectief is op een of andere manier. Ik baal altijd van dit soort artikels eerlijk gezegd.

  Ik ben zelf ook op deze avond geweest en de jaren ervoor ook. Ook bij hillsong united in amsterdam en ik kan niet anders zeggen dan TOP!!!

  klopt helemaal..
  Ik ben zelf ook wel eens op een soort praise avond geweest.. en het was echt geweldig!! Mensen uiten hun geloof er op een andere manier.. en dat vind ik dus zo geweldig.. er is volgens mij geen algemene regel hoe je geloof moet uiten.. Daarom denk ik dat je het zelf moet weten hoe jij je geloof moet belijden en dat zelf moet toetsen aan het woord van God..
  Snoesje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:74

  Beste vrienden,

  Weet je wat ik vaak lees in dit panel (en andere discussiesites)? Ik vind. Valt je dat ook wel eens op? IK vind. Ik vind dit en ik geloof dat. Wanneer komen we nu eindelijk eens terecht bij Heere wat wilt GIJ dat ik doen zal? Wat vindt U ervan. Wij hebben een verduisterd verstand, maar Gods weg is volmaakt, bekerende de ziel. Wat bevrijdend als de (mede)mensen niet meer het laatste woord hebben, al die verschillende ik-meningen. Als je gospel (en alle andere populaire onderwerpen) onder Gods Woord mag leggen. Leer mij UW weg. Laten we allemaal de Bijbelse muziek gaan onderzoeken. De lofzangen van Israel. De eeuwenoude en altijd weer nieuwe psalmen.  Dan wordt het veel eenvoudiger. En vooral, dan heeft Gods Woord het laatste Woord en kan geen duimbreed wijken. En komt er een einde aan vruchteloze gesprekken. Die rust wens ik iedereen van harte toe. De Heere geeft die Hij alleen.

  P.C. Beeke

  Siska
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:163

  Ik vind dit zó moeilijk! Ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden. Er zitten hele mooie liederen bij waarvan ik absoluut niet van geloof dat ze fout zijn, maar aan de andere kant... De nadruk wordt zo erg op Gods liefde gelegd. En God ís ook liefde, maar óók een verterend vuur voor degenen die hem niet liefhebben. En dan weet ik het niet meer...
  LovedbyGod
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:205

  lieve mensjes!:D

  ik weet niet meer op wie ik nog moet terugdiscusieren mah als je nog iets heb mail mah nar snientje@yord.nl :P want dit is nu ook geen 'hot'onderwerp meer =P doeidoei! kuss

  Elvira
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Eigenlijk kan ik er heel goed inkomen dat veel mensen het niet eens zijn met gospelmuziek, ikzelf vind het erg mooi en luister het ook vaak, maar ik vind wel dat het hier een heel stukkie anders wordt geschreven dan hoe het in werkelijkheid is. Maargoed

  Aan de ander kant , hoe belangrijk is het eigenlijk? Het is zéker niet onbelangrijk, dat niet! Het is goed om erover na te denken. Maar er zíjn  belangrijkere dingen qua geloof, en of je nou gospelmuziek luistert, of je luistert psalmen, als het goed is hecht je allebei dezelfde waarde aan de hoofdzaak, en dan kun je het over de bijzaken nog wel oneens zijn, maar de hoofdzaak is dat er maar 1 weg is naar God, en dat is niet de vrij-evangelische kerk, of de PKN, of de Oud-Ger-Gem, maar dat is Jezus. En als je nou bij die hoofdzaak begint, dan komen die bijzaken vanzelf wel, en ik weet zeker dat er wel verschil zou zitten in die bijzaken bij mensen, de 1 uit zijn geloof anders dan de ander, maar hoe belangrijk is dat verschil eigenlijk?

  roses-lover
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  In psalm 150 loven ze god met allerlei muziek intsrumenten! waarom zou het nu niet kunnen? in deze tijd, met meer instrumenten van deze tijd? je kan beter God loven en prijzen, dan nix doen!!! Hallelujah!!
  secretaresse
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Weet je wat mij altijd weer opvalt?

  Al die mensen die het niet met gospel eens zijn, hebben zelf geen enkele mening gevormd. Het enige wat ze doen is het nawouwelen van de kerk of ouders.

  Tip: Luister zelf eens een paar nummers, nederlands of engels. En bedenk ZELF wat je er van vind. Kijk of de tekst strookt met de bijbel. Als je je er echt niet prettig bij voelt mag dat. Zo heeft iedereen zijn eigen keuzes en intresses. Maar ga niet als een heilig boontje je vraagtekens zetten. Zorg er eerst voor dat je jezelf verdiept in de Gospel. Bovendien, zorg ervoor dat je bij Jezus hoort (daar gaan ook heel aardig wat gospelnummers over)!!

  Gods zegen!

  jdv
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  ja vind niet egt zow mooi mar ja

  grs jdv

  qd
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:88

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:30

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:21

  Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen

  waar staad in de bijbel dat God ezau haatte echt nergens hoor god heeft iedereen lief

  thelma
  stagiair schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 17:30

  qd
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 15:21

  Jij zegt dat God iedereen lief heeft, dat is niet goed, want in de bijbel staat ook geschreven over jakob en ezau en dan staat er dat God Jakob lief had maar Hij haatte Ezau. God is niet alleen maar liefde, Hij is liefde maar ook een verterend vuur voor degene die Hem niet vrezen

  waar staad in de bijbel dat God ezau haatte echt nergens hoor god heeft iedereen lief

  in het bijbelboek Genesis staat het helder beschreven als jakob en ezau geboren worden!
  tillly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:151

  Jantine
  correspondent schreef op vrijdag 26 oktober 2007 - 22:43

  Ik weet niet of het aan mij ligt, maar als yord zulke artikels schrijft, komt het bij mij altijd heel negatief over.
  ze willen volgens mij ook dat het negatief overkomt...

  terwijl ze super mooie tekst zingen
  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  De reactie van Orion klopt gewoon niet, het is gewoon een leugen.

  Orion...heb je het weleens gevraagd aan 'zulke mensen'? Want die mensen zijn medechristenen...broeders en zusters!

  Zij geloven ook in de Bijbel, in het Woord van God en dat zij Jezus als verlosser nodig hebben. Hooguit leggen zij in hun geloofsbeleving andere accenten dan jou, maar dat betekent niet dat dat slechter is.

  Probeer eens verder te kijke dan je eigen refowereldje...egt niet alleen refo's zijn christenen hoor...ook evangelischen, protestanten en iedereen die Jezus belijdt als zijn Redder!

  Vertrouw op God, Hij heeft zijn Zoon voor jou naar de aarde gestuurd...houdt Hem niet op afstand!

  @Yentje

  gelukkig kan God op veel manieren gediend worden. Er is niet één manier, maar wel één God. Zoek de manier die bij jou past, maar veroordeel mensen niet als zij een andere bijbelse manier doen, zoals zingen tot eer van God, want dat doen ze. Ook al staat de muziek jou niet aan, het gaat erom wat God ervan vindt! En ik geloof dat als je met je hart Hem zoekt en zingt tot eer van Hem, het Hem niet uitmaakt of dat met een orgel is of met een drumstel!

  marnixvlot
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Objectief geschreven? Geintje zeker? Als je dat echt meent moet je maar bijv. een cursus journalistiek gaan volgen. Paar avondjes en je weet al dat dit alles behalve objectief is. Ik wil me aansluiten bij die andere reactie: zeg alleen iets als hetgeen je wilt zeggen enigzins klopt. Geen onzin aub.

  Broccy
  bezorger schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 08:10

  Het is gewoon hartstikke objectief geschreven hoor. Misschien is het logisch dat je er een negatief gevoel bij krijgt
  greettzzzzz
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  nou ja

  denken ze met gebonk en dreunen en swingen god te loven

   everyoneweb.com/christelijkforum
  greettzzzzz
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

  LovedbyGod
  correspondent schreef op zaterdag 27 oktober 2007 - 07:36

  Yeaaa egt mooi als je dit leest! ik was er zelf niet bij omdat ik bij iemand anders logeerde maar jah anders was ik denk ik wel geweest ik heb het concert later ook nog op internet gezien. egt geweldig! Mooie nummers speelden ze!(dit maak ik uit het artikel op :P) ennnuh @orion ik heb egt wel verdriet van mijn zonden hoor, maar God heeft je toch vergeven? waarom zou je dan ook niet blij kunnen zijn? God loven is goed!lees psalm 150 er maar op na! denk je dat God ook altijd nog aan je zonden denkt?hij vergeeft ze en vergeet ze hoe kun je anders in de Hemel komen door Jezus! hij is voor iedereen aan het kruis gestorven!

  One way Jesus!

   

  echt niet op zon manier denk zelf na


   everyoneweb.com/christelijkforum
  [1]  «  9  10  11  12  13  14  15  »  [15]