Wetenschap & techniek

Wetenschap & techniek

Natuurkundige Jake Hebert is sceptisch over de komende klimaatramp

Hoe komt het dat mensen die in de Bijbel geloven vaak sceptisch staan ten opzichte van klimaatalarmisme? Volgens dr. Jake Hebert heeft dat alles te maken met het wereldbeeld van mensen: geloven ze in miljoenen jaren of niet.

Wetenschap & techniek

Geneticus: Binnen tien jaar mammoetkudde op Siberische toendra

Topgeneticus George Church van Harvard University (VS) verwacht binnen tien jaar duizenden levende mammoeten te hebben teruggebracht naar Siberië. De start-up Colossal maakte dinsdag bekend de financiering daarvoor rond te hebben.

Wetenschap & techniek

Gaat Tata Steel ten onder aan eigen vervuiling?

Het bestaansrecht van Tata Steel in IJmuiden staat opnieuw ter discussie. De Tweede Kamer debatteert er donderdag over naar aanleiding van een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wetenschap & techniek

Heeft de luchtvaart een elektrische toekomst?

Waar de elektrische auto bezig is aan een opmars die naar verwachting pas stopt als het hele wereldwijde wagenpark aangedreven wordt door stroom, blijven vliegtuigen vooralsnog kerosine verstoken om personen van A naar B te brengen.

Wetenschap & techniek

Volgende hack kan tot oorlog leiden

Steeds vaker ondermijnen hacks de democratie. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn.​

Muziek

Orgel met techniek uit de ruimtevaart

Ruimtevaarttechnologie en een flinke dosis vernuft. Samen legden die vijftig jaar geleden de basis voor het moderne computerorgel met digitale sampling.

Wetenschap & techniek

Jongeman vatbaar voor ernstige Covid-19 door gemuteerd gen

Het was lange tijd een raadsel waardoor gezonde jongemannen ernstig ziek konden worden van Covid-19. De oorzaak blijkt een verandering in een gen dat de afweerreactie tegen de ziekte verzwakt.

Wetenschap & techniek

Kogelvrij vest van spinrag

Een iel draadje van een spinnenweb is sterker dan staal. En dat is nog maar één kwaliteit van op het oog kwetsbaar spindraad.

Wetenschap & techniek

Overstromingen zoals in België gaan vaker voorkomen

De Belgische Ardennen kregen zaterdag opnieuw te maken met zware regenval en enorme overstromingen.

Wetenschap & techniek

Is goedkope gekkotape boerenbedrog?

Voor nog geen 10 euro is gekkotape te koop bij webshops. Onderzoeker Hans Terwisscha-Dekker vroeg zich af of dat wel echte gekkotape is.

Wetenschap & techniek

Tank vol pasta tien keer efficiënter dan accu

Waterstof was al een interessant alternatief om vracht­wagens, bussen, trams en treinen aan te drijven. Vloeibare pasta maakt het gas ook bruikbaar voor kleinere voertuigen, zoals elektrische scooters.