De staatssecretarissen van Rutte III

Het nieuwe kabinet telt acht staatssecretarissen. De VVD levert er drie, CDA en D66 elk twee en de ChristenUnie een:

Mark Harbers is door de VVD voorgedragen als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie belast met Immigratie

NAAM: Markus Gerardus Jozef (Mark) Harbers

GEBOORTEDATUM: 19 april 1969 in Ede

WOONPLAATS : Rotterdam

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Harbers studeerde Economie aan de universiteit, maar rondde zijn opleiding niet af. Zijn eerste politieke ervaring deed hij op als raadslid van de deelgemeente Rotterdam-Kralingen, van 1992 tot 1998. Na banen bij verschillende communicatiebureaus kwam hij in 2002 in de Rotterdamse gemeenteraad. De Haagse introductie voor Harbers vond plaats in 2006, als politiek adviseur van toenmalig minister Gerrit Zalm, een functie die hij minder dan een jaar vervulde. Na nog eens twee jaar in Rotterdam - dit keer als wethouder - keerde Harbers in 2009 als Tweede Kamerlid terug naar Den Haag.

BIJZONDERHEDEN: Hij en zijn partner Bart Rövekamp werden getrouwd door twee partijgenoten: Ivo Opstelten, toenmalig burgemeester van Rotterdam, en Haags raadslid Frits Huffnagel.

Tamara van Ark is door de VVD voorgedragen als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

NAAM: Tamara van Ark

GEBOORTEDATUM: 11 augustus 1974 in Den Haag

WOONPLAATS : Nieuwerkerk aan den IJssel

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Vicefractievoorzitter Van Ark studeerde Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze is sinds 2000 lid van de VVD, en werd vier jaar later actief in de politiek als wethouder in Nieuwerkerk aan de IJssel, die in 2010 opging in de gemeente Zuidplas. Later dat jaar werd trad ze toe tot de fractie in de Tweede Kamer, en slechts twee jaar later werd ze vicevoorzitter van het VVD-smaldeel in het parlement, achter kopman Halbe Zijlstra. Naast het temmen van de fractie hield Van Ark zich de afgelopen jaren ook bezig met de langdurige zorg.

BIJZONDERHEDEN: Ze bezoekt graag rommelmarkten en het lezen van Libelle en Margriet noemde ze in de NRC haar „guilty pleasure”.

Barbara Visser is door de VVD voorgedragen als staatssecretaris van Defensie

NAAM: Barbara Visser

GEBOORTEDATUM: 16 augustus 1977 in Sibernik in het huidige Kroatië

WOONPLAATS : Zaandam

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Hoewel de nieuwe nummer twee op Defensie pas sinds 2012 Kamerlid is, is het Kamerlidmaatschap niet haar eerste werkervaring in de hofstad. Ze werkte van 2002 tot 2007 onder meer voor de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, en het ministerie van Financiën. Op lokaal niveau deed ze politieke ervaring op in Zaanstad, waar ze van 2006 tot 2010 in de gemeenteraad zat. In dezelfde gemeente maakte ze van 2010 tot 2012 deel uit van het gemeentebestuur, als wethouder van onder meer toerisme en integratie.

BIJZONDERHEDEN: Visser was op bezoek bij haar grootouders op het moment dat Kroatië zich onafhankelijk verklaarde, wat het startsein was voor de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Met vrees voor hun leven moesten ze het land ontvluchten, vertelde Visser dit jaar aan het Haarlems Dagblad.

Stientje van Veldhoven is door D66 voorgedragen als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu

NAAM: Stientje van Veldhoven

GEBOORTEDATUM: 22 juni 1973 in Utrecht

WOONPLAATS : Rijswijk

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Een van de bekendste gezichten van D66 verruilt haar stoeltje in de Tweede Kamer voor een in de Trèveszaal. Van Veldhoven belichaamt de internationale oriëntatie van haar partij: Een deel van haar studietijd bracht ze door aan de beroemde Sorbonne-universiteit in Parijs en Van Veldhovens eerste baan was als assistent in het Europees Parlement. Sinds het begin van deze eeuw werkte ze afwisselend op ministeries in Den Haag en in Brussel, bij de Europese Commissie en de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging. Sinds 2010 zit ze in de Tweede Kamer.

BIJZONDERHEDEN: Ze begon met marathon lopen nadat haar vader op zestigjarige leeftijd een marathon had volbracht.

Menno Snel is door D66 voorgedragen als staatssecretaris van Financiën

NAAM: Menno Snel

WOONPLAATS : Den Haag

FUNCTIE: Voorzitter van de directie van de Nederlandse Waterschapsbank

LOOPBAAN: Na een studie economie in Groningen werkte hij even bij bank Mees Pierson maar vanaf 1995 was hij veertien jaar lang op het ministerie van Financiën. Hij klom op tot plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken. Daarna volgde de overstap naar de pensioenuitvoerder APG Groep. Na bijna drie jaar bij de APG verhuisde hij naar Washington om bewindvoerder te worden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In 2015 keerde hij terug naar Nederland om bij de Waterschapsbank in Den Haag aan de slag te gaan.

BIJZONDERHEDEN: Het blad Management Team tipte hem begin deze eeuw al als een van de toekomstige dertig leiders van BV Nederland. Hij voetbalt nog elke dinsdagavond met zijn studievrienden.

Raymond Knops is door het CDA voorgedragen als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

NAAM: Raymond Willem Knops

GEBOORTEDATUM: 10 november 1971 in Hegelsom (gemeente Horst)

WOONPLAATS : Hegelsom

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Als voormalig militair was Knops een van de vaakst genoemde kanshebbers voor het ministerie van Defensie, maar het werd Binnenlandse Zaken. Na drie jaar bij de krijgsmacht maakte Knops zijn eerste politieke meters in de gemeenteraad van Horst, een functie die hij van 1998 tot 2002 vervulde. Hij is een van de Haagse veteranen in het nieuwe kabinet: Knops werd in 2006 al gekozen in de Tweede Kamer. In de ruim tien jaar in het parlement

BIJZONDERHEDEN: Als hij niet aan het werk is Limburger Knops onder meer te vinden bij fanfare Sint Hubertus in het Noord-Limburgse Hegelsom. Hij speelt de trombone.

Mona Keijzer is door het CDA voorgedragen als staatssecretaris van Economische Zaken

NAAM: Maria Cornelia Gezina (Mona) Keijzer

GEBOORTEDATUM: 9 oktober 1968 in Volendam

WOONPLAATS : Edam

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Na het VWO in Hoorn ging ze studeren in Amsterdam: juridische bestuurskunde en Nederlands recht. Ze werkte daarna bij de gemeente Waterland en als jurist bij de Inspectie Milieuhygiëne

BIJZONDERHEDEN: Ze verloor in 2012 de verkiezingen voor het leiderschap van het CDA van Sybrand Buma. Ze eindigde verrassend op de tweede plaats.

Paul Blokhuis is door de ChristenUnie voorgedragen als staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

NAAM: Paulus (Paul) Blokhuis

GEBOORTEDATUM: 14 november 1963 in Zuidhorn

WOONPLAATS : Apeldoorn

FUNCTIE: Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn in Apeldoorn

LOOPBAAN: Hij studeerde geschiedenis in Leiden om daarna kerkelijk jeugdwerk te doen. Blokhuis was daarna jarenlang beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie van de RPF en de ChristenUnie, de fusiepartij van de RPF en GPV. Ook was hij een aantal jaren voorzitter van de RPF-jongeren. Hij is verder gemeenteraadslid en lid van de Provinciale Staten in Gelderland geweest voor de ChristenUnie. Sinds 2006 is hij wethouder in Apeldoorn.

BIJZONDERHEDEN: Hij is de jongere broer van muziekkenner en presentator Leo Blokhuis.