De ministers van Rutte III

Het nieuwe kabinet telt zestien ministers. Zes voor de VVD, vier voor zowel het CDA als D66 en twee voor de ChristenUnie:

Mark Rutte door de VVD voorgedragen als minister van Algemene Zaken en minister-president van een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

NAAM: Mark Rutte

GEBOORTEDATUM: 14 februari 1967 in Den Haag

WOONPLAATS : Den Haag

FUNCTIE: Demissionair premier van een kabinet van VVD en PvdA

LOOPBAAN: Hij studeerde geschiedenis in Leiden. In 1992 ging hij aan de slag bij Unilever. Hij was onder meer personeelsmanager bij Calvé. In 2002 volgde de overstap naar het kabinet-Balkenende II. Hij werd staatssecretaris van Sociale Zaken. Van 2004 tot 2006 was hij staatssecretaris van Onderwijs in dit kabinet. Daarna was hij vier jaar fractievoorzitter in de Tweede Kamer. In 2010 ging hij leiding geven aan een kabinet met het CDA dat gedoogsteun kreeg van de PVV. Dit kabinet viel in 2012 waarna hij na verkiezingen een kabinet vormde met de PvdA.

BIJZONDERHEDEN: Hij was de eerste liberale premier sinds Cort van der Linden in 1918 afzwaaide en de eerste VVD-premier in 62 jaar. Zijn tweede kabinet was het langstzittende sinds de Tweede Wereldoorlog. Rutte is alleenstaand.

Halbe Zijlstra is door de VVD voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken

NAAM: Halbe Zijlstra

GEBOORTEDATUM: 21 januari 1969 in Ooststellingwerf

WOONPLAATS : Wassenaar

FUNCTIE: Fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer

LOOPBAAN: Na een studie sociologie in Groningen was Zijlstra naast zijn werk als accountmanager fractievoorzitter voor de VVD in de Utrechtse gemeenteraad. Hij was accountmanager en later directeur van projectmanagementbureau Improvex. In 2006 werd hij Kamerlid. Hij maakte deel uit van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar onderwijsvernieuwing. Hij voerde namens zijn fractie het woord over het hoger onderwijs, sport, zorg en energiebeleid. In oktober 2010 werd hij staatssecretaris van Onderwijs. Hij kreeg veel kritiek uit de onderwijswereld voor zijn plannen, zoals de langstudeerboete. Vanaf 2012 is hij fractievoorzitter.

BIJZONDERHEDEN: Zijlstra was secretaris van de postduivenvereniging in zijn geboorteplaats.

Eric Wiebes is door de VVD voorgedragen als minister van Economische Zaken en Klimaat

NAAM: Eric Derk Wiebes

GEBOORTEDATUM: 12 maart 1963 in Delft

WOONPLAATS : Amsterdam

FUNCTIE: Staatssecretaris van Financiën

LOOPBAAN: Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en behaalde later een MBA bedrijfskunde. Zijn carrière begon bij Shell. Daarna werkte hij als consultant. In 2004 ging hij aan de slag bij het ministerie van Economische Zaken waar hij opklom tot plaatsvervangend secretaris-generaal. In 2010 werd hij wethouder Verkeer en Vervoer in Amsterdam. Vier jaar later volgde hij Frans Weekers op als staatssecretaris van Financiën. In die functie zorgden de problemen bij de hervorming van de Belastingdienst voor een smet op zijn blazoen.

BIJZONDERHEDEN: Wiebes werd in 1983 voor het eerst lid van de VVD, maar liep twee keer boos weg omdat hij het niet eens was met de standpunten.

Bruno Bruins is door de VVD voorgedragen als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

NAAM: Bruno Johannes Bruins

GEBOORTEDATUM: 10 juli 1963 in Arnhem

WOONPLAATS : Scheveningen

FUNCTIE: Voorzitter Raad van Bestuur van uitkeringsorganisatie UWV

LOOPBAAN: Aan de Rijksuniversiteit Groningen volgde hij de studies rechten en bestuurskunde. Daarna werkte hij lang bij de vervoersmaatschappij HTM in Den Haag. Van 2000 tot 2006 was hij de wethouder verkeer van deze stad. Van juli 2006 tot medio februari 2007 was hij staatssecretaris Onderwijs in het kabinet-Balkenende III. Daarna was hij werkzaam bij vervoersbedrijf Connexxion om in 2012 naar UWV over te stappen.

BIJZONDERHEDEN: Toen hij wethouder was in Den Haag was Sander Dekker, beoogd minister voor Veiligheid en Justitie, fractievoorzitter van de VVD. Toen Dekker Bruins begin vorig jaar tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO benoemde, vroegen oppositiepartijen zich af of er sprake was van vriendjespolitiek.

Cora van Nieuwenhuizen is door de VVD voorgedragen als minister van Infrastructuur en Milieu.

NAAM: Cornelia (Cora) van Nieuwenhuizen

GEBOORTEDATUM: 12 juni 1963 in Ridderkerk

WOONPLAATS : Oisterwijk

FUNCTIE: Lid van het Europees Parlement

LOOPBAAN: Sociale geografie heeft ze in Utrecht gestudeerd. Vervolgens was ze onder meer werkzaam bij een bank en de dierenartsenpraktijk van haar echtgenoot. In Oisterwijk ging ze eerst in de gemeenteraad, later volgde de overstap naar de provinciale politiek. Van 2007-2010 was ze Gedeputeerde in Brabant. Ze hield zich in die functie bezig met onder meer mobiliteit, ruimtelijke ordening en Eindhoven Airport. Van 2010 tot 2014 was lid van de Tweede Kamer. Daarna volgde de overstap naar het Europees Parlement.

BIJZONDERHEDEN: Van Nieuwenhuizen is een hartstochtelijk en fanatiek Feyenoord-fan. „Wanneer Feyenoord thuis speelt, plannen we niets. Een echte Feyenoorder wil bij elke wedstrijd in de Kuip aanwezig zijn”, zei ze in een interview.

Sander Dekker is door de VVD voorgedragen als minister voor Veiligheid en Justitie belast met rechterlijke macht.

NAAM: Sander Dekker

GEBOORTEDATUM: 9 februari 1975 in Den Haag

WOONPLAATS: Den Haag

FUNCTIE: Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

LOOPBAAN: Dekker studeerde bestuurskunde in Leiden. Na zijn studie bleef hij aan de universiteit werken als onderzoeker en als docent bestuurskunde. Vanaf 2004 was hij fractievoorzitter van de VVD in de Haagse gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en 2010 was hij lijsttrekker. Van 2006 tot 2010 was hij wethouder van onderwijs, sport en jeugd in Den Haag. Daarna kreeg hij financiën en stadsbeheer in zijn portefeuille. In 2012 werd hij staatssecretaris.

BIJZONDERHEDEN: Nadat hij in 2013 sleutelbeen, elleboog, rib en pols had gebroken door een ongeval met zijn racefiets, ging hij na een week weer aan de slag. Met allebei de armen in een mitella en een rietje in zijn drinkglas stond hij de Tweede Kamer te woord.

Hugo de Jonge is door het CDA voorgedragen als vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport belast met langdurige zorg.

NAAM: Hugo de Jonge

GEBOORTEDATUM: 26 september 1977 in Bruinisse

WOONPLAATS : Rotterdam

FUNCTIE: Wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg

LOOPBAAN: Na de Pabo was hij een paar jaar leraar op een basisschool. In 2004 vertrok hij naar de Tweede Kamer om beleidsmedewerker te worden bij het CDA. Hij was vervolgens politiek assistent van twee ministers van Onderwijs. Hij vervulde die post ook kortstondig voor premier Jan-Peter Balkenende. Hij was lid van het managementteam van de directie Voortgezet Onderwijs toen hij in 2010 wethouder in Rotterdam werd.

BIJZONDERHEDEN: Hij begon als wethouder een discussie over (tijdelijke) verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap bijvoorbeeld omdat ze verslaafd zijn, psychische problemen hebben of dakloos zijn.

Wopke Hoekstra is door het CDA voorgedragen als minister van Financiën

NAAM: Wopke Bastiaan Hoekstra

GEBOORTEDATUM: 30 september 1975 in Bennekom

WOONPLAATS : Bussum

FUNCTIE: Partner bij adviesbureau McKinsey in Amsterdam

LOOPBAAN: Na een studie Nederlands recht in Leiden werkte hij onder meer voor Shell in Rotterdam, Hamburg en Berlijn. In 2005 volgde hij een MBA-opleiding aan het gerenommeerde INSEAD te Fontainebleau en Singapore. Sinds 2006 is hij bij McKinsey. Vijf jaar later kwam de vrijzinnig protestant in de Eerste Kamer voor het CDA. In 2017 was hij voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma voor de partij opstelde. Hij is vicefractievoorzitter.

BIJZONDERHEDEN: Hij steunde in 2014 als enig fractielid het initiatiefwetsvoorstel van D66 dat regelt dat ambtenaren voortaan niet meer kunnen weigeren om mannen- of vrouwenstellen in de echt te verbinden.

Ank Bijleveld-Schouten is door het CDA voorgedragen als minister van Defensie

NAAM: Anna Theodora Bernardina (Ank) Bijleveld-Schouten

GEBOORTEDATUM: 17 maart 1962 in IJsselmuiden

WOONPLAATS : Goor

FUNCTIE: Commissaris van de Koning in Overijssel

LOOPBAAN: Ze studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Haar loopbaan begon ze bij de gemeente Hengelo in 1986. Daar was ze ook gemeenteraadslid. In 1989 wordt ze lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Daar klimt ze op tot vicefractievoorzitter. In 2001 wordt ze burgemeester van Hof van Twente. Maar in 2007 keert ze terug naar het Binnenhof. Daar wordt ze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV van CDA, PvdA en ChristenUnie. In 2011 wordt ze commissaris van de koning in Overijssel.

BIJZONDERHEDEN: Ze voerde samen met CDA-leider Maxime Verhagen de onderhandelingen die leidden tot het kabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun kreeg van de PVV.

Ferdinand Grapperhaus is door het CDA voorgedragen als minister van Justitie belast met politie

NAAM: Ferdinand Bernhard Joseph Grapperhaus

GEBOORTEDATUM: 8 november 1959 in Amsterdam

WOONPLAATS : Amsterdam

FUNCTIE: Partner advocatenkantoor Allen & Overy en deeltijd hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Maastricht

LOOPBAAN: Na een studie rechten in Amsterdam maakte hij carrière bij verscheidene gerenommeerde advocatenkantoren. Hij is gespecialiseerd in arbeids- en insolventierecht. Grapperhaus promoveerde in 1995. Hij heeft een hele reeks publicaties op zijn naam staan en is columnist voor het Financieel Dagblad. Hij is ook kroonlid geweest van de SER.

BIJZONDERHEDEN: Grapperhaus is bijzonder actief op sociale media en heeft een blog. Hij heeft veelvuldig uitgehaald naar politieke leiders. Zo noemde hij Ruttes ideeën over waarden en normen „flutpolitiek” en heeft hij zich uitgesproken voor het D66-plan van euthanasie bij een ‘voltooid leven’. Het CDA is daar fel tegen.

Kajsa Ollongren is door D66 voorgedragen als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Wonen

NAAM: Karin Hildur (Kajsa) Ollongren

GEBOORTEDATUM: 28 mei 1967 in Leiden

WOONPLAATS : Amsterdam

FUNCTIE: Wethouder Economie, Lucht- en Zeehaven, Monumenten, Kunst en Cultuur, Lokale Media, Deelnemingen en Stadsdeel Centrum en eerste locoburgemeester.

LOOPBAAN: Ze studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Volgende halteplaats was Den Haag. Daar werkte ze ruim twintig jaar. Ze begon haar carrière op het ministerie van Economische Zaken en studeerde tegelijk aan de Ecole Nationale d’Administration in Parijs. In 2006 stond ze op de kandidatenlijst voor D66 voor de Tweede Kamer. Ze werd niet gekozen. Later stapte ze over naar Algemene Zaken. Als secretaris-generaal van dat departement was ze van 2011 tot 2014 de rechterhand van premier Mark Rutte. Daarna werd ze wethouder in de hoofdstad.

BIJZONDERHEDEN: Ze heeft zowel de Nederlandse als de Zweedse nationaliteit. Haar moeder komt uit het Scandinavische land. In mei zei ze nog op tv dat formatiegesprekken met de ChristenUnie geen zin hadden. Voor D66 „is dit een fase die we kunnen overslaan”, zei ze.

Sigrid Kaag is door D66 voorgedragen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

NAAM: Sigrid A. M. Kaag

GEBOORTEDATUM: 2 november 1961 in Rijswijk

WOONPLAATS : Beiroet

FUNCTIE: Speciaal VN-coördinator voor Libanon

LOOPBAAN: Ze begon haar studie Arabische taal en letterkunde in Leiden, maar vervolgde die aan de Amerikaanse universiteit in Caïro. Ze werkte daarna bij Shell in Londen en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op een missie in Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië ontmoette ze haar man. Daarna stapte ze over naar de Verenigde Naties. Ze werkte voor deze organisaties veel in het Midden-Oosten. Internationale bekendheid kreeg ze in 2013 toen ze een missie leidde die de chemische wapens in Syrië moest vernietigen. Vanaf 2015 is ze in Libanon voor de VN.

BIJZONDERHEDEN: Haar echtgenoot is de voormalige ambassadeur van de Palestijnen in Zwitserland en hij was betrokken bij de totstandkoming van de Oslo-akkoorden. Het vluchtelingenprobleem in het Midden-oosten kun je niet alleen oplossen door te zeggen dat mensen in de regio moeten worden opgevangen, zei ze in 2015 tegen Vrij Nederland. Ze spreekt zes talen vloeiend.

Wouter Koolmees is door D66 voorgedragen als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

NAAM: Wouter Koolmees

GEBOORTEDATUM: 20 maart 1977 in Capelle aan den IJssel

WOONPLAATS : Rotterdam

FUNCTIE: Tweede Kamerlid voor D66

LOOPBAAN: Koolmees studeerde sociale en institutionele economie aan de Universiteit Utrecht. Vervolgens kwam hij als onderzoeker terecht bij het Nederlands Economische Instituut/ECORYS. Daarna volgde de overstap naar het ministerie van Financiën waar hij uiteindelijk opklom tot hoofd begrotingsbeleid. Sinds juni 2010 is hij volksvertegenwoordiger. Hij houdt zich bezig met Financiën. Ook de woningmarkt behoorde een tijdje tot zijn takenpakket. Hij is vicefractievoorzitter.

BIJZONDERHEDEN: Hij was naar eigen zeggen zo enthousiast over het aantreden in 1994 van het eerste Paarse kabinet van PvdA, VVD en D66 dat hij zijn haar aubergine-kleurig verfde.

Ingrid van Engelshoven is door D66 voorgedragen als minister van Onderwijs belast met hoger onderwijs

NAAM: Ingrid Katharina van Engelshoven

GEBOORTEDATUM: 12 juli 1966 in Delfzijl

WOONPLAATS : Den Haag

FUNCTIE: Tweede Kamerlid voor D66

LOOPBAAN: In Leiden studeerde ze Nederlands recht en in Nijmegen politicologie. Na beleidsmedewerker te zijn geweest bij de Tweede Kamerfractie van D66 was ze onder meer consultant, medewerker van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (2004-2009). Daarna was ze van 2010 tot 2017 wethouder van onderwijs in Den Haag. Van 2007 tot 2013 was ze voorzitter van D66.

BIJZONDERHEDEN: Een flink deel van haar jeugd bracht ze door in België. „Ik kan me nog steeds inleven in wat integratie in de praktijk betekent. De hardnekkigheid van het stempel dat je anders bent, wat je ook doet. En vooral: de diepe wil om erbij te willen horen”, zei ze hierover in Trouw.

Carola Schouten is door de ChristenUnie voorgedragen als vicepremier en minister van Landbouw, Voedselkwaliteit en Regio

NAAM: Cornelia Johanna (Carola) Schouten

GEBOORTEDATUM: 6 oktober 1977 in ’s-Hertogenbosch

WOONPLAATS : Rotterdam

FUNCTIE: Tweede Kamerlid

LOOPBAAN: Aan de Erasmus universiteit in Rotterdam studeerde ze Bedrijfskunde. Daarna was ze beleidsmedewerker op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Schouten kwam later bij de ChristenUnie als beleidsmedewerker Financiën. Als Tweede Kamerlid kreeg ze ook financieel-economische en sociale zaken in haar portefeuille. Met D66’er Wouter Koolmees maakte ze een initiatiefwetsvoorstel om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren. Ook leidde ze de Tweede Kamercommissie die onderzoek deed naar een lek binnen de Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (commissie-Stiekem).

BIJZONDERHEDEN: Ze is alleenstaand en heeft een tienerzoon.

Arie Slob is door de ChristenUnie voorgedragen als minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur belast met primair en voortgezet onderwijs

NAAM: Arie Slob

GEBOORTEDATUM: 16 november 1961 in Nieuwerkerk aan de IJssel

WOONPLAATS : Zwolle

FUNCTIE: Directeur van het Historisch Centrum Overijssel en Stichting IJsselacademie

LOOPBAAN: Na een studie geschiedenis in Groningen ging Slob leraar geschiedenis en maatschappijleer. Daarna werkte hij tot 2001 bij het Gereformeerd Pedagogisch Centrum. Toen kwam hij in de Tweede Kamer, eerst voor de GPV en nadat die partij was gefuseerd met de RPF voor de ChristenUnie. Van 2007 tot 2015 was hij met een korte onderbreking in 2010 fractievoorzitter. In 2016 keerde hij terug naar zijn vakgebied door aan de slag te gaan bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

BIJZONDERHEDEN: Hij pleitte in 2009 in een gesprek met Nu.nl om naast de evolutietheorie ook het scheppingsverhaal te onderwijzen op openbare scholen.