Kritiek op miljoenen voor abortus

Prinses Mabel. beeld AFP

Op de She Decides-conferentie in Brussel is gisteren ruim 180 miljoen euro toegezegd om vrouwen in ontwikkelingslanden blijvend toegang te geven tot gezinsplanning, anticonceptie en abortus. Het initiatief krijgt ook scherpe kritiek.

Minister Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich sterk om het financiële gat te dichten dat ontstaat door het wegvallen van zo’n 550 miljoen euro aan Amerikaanse bijdragen. De angst is dat vrouwen in arme landen daardoor verstoken blijven van seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp en abortus.

Ploumen noemt de financiële toezeggingen een „doorslaand” succes. „Een signaal aan de wereld dat vrouwen en meisjes het recht hebben om zelf te beslissen of ze zwanger willen worden, van wie, en hoeveel kinderen ze willen hebben. Een mooie dag die veel hoop geeft.”

Prinses Mabel, voorzitter van Girls Not Brides, een organisatie die strijdt tegen kindhuwelijken, riep de internationale gemeenschap gisteren in Brussel op „de politieke wil en middelen te mobiliseren”, waarmee meisjes overal ter wereld zelf „weloverwogen beslissingen” kunnen nemen over voorplanting. Het zou volgens Mabel een „grote stap voorwaarts” zijn als taboes rond seks worden doorbroken en er wordt gezorgd dat jongeren toegang krijgen tot anticonceptie.

De financiële inzamelingsactie op de She Decides-conferentie krijgt ook scherpe kritiek. „Geen geld voor voedsel in Afrika. Geen geld voor water in Afrika. Geen geld dat Afrikanen kunnen gebruiken zoals zij willen. In plaats daarvan worden miljoenen dollars verzameld voor zogenaamde veilige abortus”, aldus Obianuju Ekeocha, voorzitter van de organisatie Culture of Life Africa.

Het meest ontluisterend noemt zij dat de westerse landen er niet eens aan gedacht hebben Afrikanen te vragen wat zij zelf willen. Ze wijst op onderzoek waaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van de bevolking in veel Afrikaanse landen abortus onder elke omstandigheid afwijst. Het regelen van abortus voor Afrikanen vanuit het Westen noemt Ekeocha „nieuw kolonialisme en nieuw cultureel imperialisme.”

Bijna zestig landen uit alle windstreken waren gisteren aanwezig bij de conferentie, die België samen met Nederland, Denemarken en Zweden had georganiseerd. Naast ministers waren er ook veel vertegenwoordigers van internationale organisaties en ngo’s.

Canada, Finland en Zweden tekenden voor 20 miljoen euro en België, Nederland, Denemarken en Noorwegen voor 10 miljoen. Andere landen gaven politieke steun. De Bill Gates Foundation zegde 20 miljoen dollar toe. Een anonieme donor gaf 50 miljoen dollar.