Hoteldeal zet Oriënt-Express weer op de kaart

De Franse spoorwegmaatschappij SNCF probeert meer munt te slaan uit het roemruchte merk Oriënt-Express. Daarvoor heeft de treinvervoerder de handen ineengeslagen met AccorHotels. Die wil een aantal nieuwe prestigieuze hotels onder de naam Oriënt-Express in de markt zetten.

De Oriënt-Express was oorspronkelijk de luxetrein die in 1883 ging rijden tussen Parijs en Istanbul. De precieze route en het materieel veranderden door de tijd heen nogal. Inmiddels bestaat de verbinding al jaren niet meer. In 1977 werd Istanbul uit de dienstregeling geschrapt. Daarna werd de route telkens ietsje korter. Tot eind 2009 reed de trein nog als een gewone internationale trein tussen Straatsburg en Wenen.

In het kader van de nieuwe samenwerking neemt AccorHotels 50 procent van het aandelenkapitaal van het merk Oriënt-Express over. Het is niet bekend hoeveel geld er mee is gemoeid. Zeven historische wagons, symbolen van de Franse art deco, blijven eigendom van de nationale spoorwegengroep. De SNCF haalt ze nog regelmatig van stal voor privéreizen en -evenementen.