Gifstof in matrassen na fout BASF, Consumentenbond onderneemt actie

beeld EPA, Ronald Wittek

Door een fout bij BASF is de gifstof dichlorbenzol beland in matrassen, meubels en autostoelen. Dat maakte het chemieconcern woensdag bekend. Duitse media spreken al van een nieuwe rel na de Fipronil-affaire. Het gaat om het kunststofproduct toluoldiisocyanat (TDI).

TDI is een grondstof voor polyurethaan dat wordt gebruikt bij de fabricage van matrassen, meubels, autostoelen en dergelijke.

Volgens de Consumentenbond kan de gifstof in allerlei soorten matrassen terechtgekomen zijn. De bond is woensdagmiddag een onderzoek gestart na vragen van het Reformatorisch Dagblad over de kwestie. Ook Ikea is een onderzoek gestart of de gifstof in producten is verwerkt, liet een woordvoerster desgevraagd weten. Of er een terugroepactie komt, kon ze nog niet zeggen.

Irriterend

BASF heeft tussen 25 augustus en 29 september TDI vervaardigd met een veel te hoge concentratie van de stof dichlorbenzol. De reukloze stof kan irriterend zijn voor huid, ogen en luchtwegen en staat onder verdenking dat het kankerverwekkend is.

ANP-48143555_webWaar zijn al die matrassen met gifstof gebleven?

Aan vijftig bedrijven in diverse Europese landen is in die periode 7500 ton van deze TDI geleverd. Ongeveer tweederde is volgens BASF nog niet verwerkt in producten. Een Duitse koepelorganisatie van matrasfabrikanten meldt dat het inmiddels zeker is dat er matrassen met dichlorbenzol bij consumenten zijn beland.

Volgens een woordvoerder van BASF is in de betreffende partij TDI een gehalte van enkele honderden parts per million (ppm, deeltjes per miljoen) gemeten, terwijl dit normaliter onder de 3 ppm ligt.

Tests

Woensdag aan het einde van de middag liet BASF in een persverklaring weten tests te hebben uitgevoerd. Op basis daarvan verwacht het bedrijf „dat er vooralsnog geen gezondheidsrisico’s” zijn.

Fabrikanten van matrassen hebben op advies van hun brancheorganisatie hun productie inmiddels gestaakt. Een grote speler, Dunlopillo in Frankrijk, is dinsdag een terugroepactie gestart voor verkochte matrassen die gedurende twee weken voor die datum zijn verkocht. Het Belgische bedrijf Recitel heeft de levering van schuimstofproducten stopgezet, meldt de website Tagesschau.de. Een woordvoerder van een Duitse matrassenfabrikant waarschuwt dat de stof dichlorbenzol zich in allerlei soorten matrassen bevindt, ook in matrassen met een metalen binnenvering.

Noodnummer

BASF heeft de productie van TDI stilgelegd nadat de fout door een klant werd ontdekt. Het bedrijf roept de nog niet verwerkte partijen TDI terug. De problemen zouden inmiddels verholpen zijn.

Zo’n 300 bezorgde klanten hebben zich ondertussen gemeld bij het noodnummer dat BASF woensdag opende. De meeste vragen hebben betrekking op matrassen.

De Nederlandse Consumentenbond gaat op haar website een waarschuwing plaatsen voor consumenten die in september een matras heeft gekocht.

Geschokt

Duitsland kent vanouds een grote meubelindustrie. Fabrikanten zijn geschokt door de gang van zaken. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat het bij een groot concern als BASF een maand heeft moeten duren voordat een grote productiefout werd ontdekt.