Henk K. in beroep tegen celstraf

beeld ANP

Vader van negentien kinderen, Henk K. uit Bunschoten-Spakenburg, gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot twee jaar cel. De rechtbank in Utrecht legde de diepgelovige man die straf twee weken geleden op vanwege jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen en meermalen opsluiting van vijf kinderen op zolder of in een container.

Hij werd vrijgesproken van onder meer poging tot doodslag op een zoon met een kettingzaag, poging tot doodslag op een andere zoon door verwurging, misbruik van een dochter en mishandeling van vijf andere kinderen.

K. wil zich niet neerleggen bij het vonnis omdat hij naar eigen zeggen wel degelijk met reden zijn zoon had opgesloten: de jongen zou zijn zussen hebben verkracht. De 59-jarige K. wilde zijn zoon niet bij de andere kinderen hebben en omdat de jongen niet direct weg kon, werd hij opgesloten.

De advocaat van K. laat donderdag weten dat de dochters over de verkrachtingen met de politie hebben gesproken. Er ligt een aangifte tegen de zoon, maar er is nog geen duidelijkheid over een mogelijke vervolging. „De rechtlijnigheid van Henk K. maakt dat hij niet kan leven met de overweging van de rechtbank. K. wil nogmaals benadrukken dat deze proceshouding niet maakt dat hij geen fouten heeft begaan jegens zijn kinderen”, aldus advocaat Jaap-Willem Roozemond. Hij wil zijn ‘pedagogische tikken’ zeker niet bagatelliseren, aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist tegen K.. De vrouw van K. wordt ook nog vervolgd, omdat zij haar kinderen niet heeft beschermd. Die zaak loopt nog.