Grote brand verwoest voormalige Julianakerk Rotterdam

Een leegstaande kerk aan de Zaandijkstraat in Rotterdam is zondagavond door een grote brand verwoest. beeld ANP
6

De leegstaande Julianakerk aan de Zaandijkstraat in Rotterdam is zondagavond door een grote brand verwoest. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

De brandweer rukte met groot materieel uit voor de uitslaande brand, meldde een woordvoerder van de veiligheidsregio vanmorgen. Door de houten vloeren en balken sloeg het vuur snel om zich heen. De spits van de kerktoren stortte door de brand in. Omdat de muren ook dreigden in te storten, werden zo’n twintig huizen ontruimd. Zo’n veertig bewoners moesten de nacht in een hotel doorbrengen.

Diep in de nacht werd het sein brand meester gegeven, nadat een kraan de muren van de kerk had gesloopt. Het instorten van de toren is voorkomen.

„We hebben geen aanleiding om de toren te laten slopen. Maar bouwkundig onderzoek moet nog uitwijzen of hij daadwerkelijk kan blijven staan”, aldus de brandweer maandagmorgen tegenover RTV Rijnmond.

De oorzaak van de brand is nog niet achterhaald. Vermoedelijk is deze begonnen bij het orgel, maar verder onderzoek moet uitsluitsel geven.

De Julianakerk werd in 1930 gebouwd als een hervormde kerk, maar het gebouw stond al sinds 2011 leeg. Sinds maart heeft de kerk een nieuwe eigenaar. Hij was van plan de kerk om te laten bouwen tot een woonhuis.