Rotterdam CS krijgt grootste zonnedak in Europa

Foto ANP

Het nieuwe Centraal Station in Rotterdam krijgt het grootste stationsdak met zonnepanelen in Europa. Het eerste paneel is vorige week dinsdag op de Dag van de Zon onthuld door gedeputeerde Spies van de provincie Zuid-Holland, de Rotterdamse wethouder Van Huffelen (Duurzaamheid) en regiodirecteur Boutkam van ProRail.

www.rotterdamcentraal.nl voor een webcam.

Van de 30.000 vierkante meter glas is een oppervlakte van 10.000 vierkante meter benut om zonnecellen te plaatsen. De overige oppervlakte ontvangt te weinig direct zonlicht. De zonnecellen leveren elk jaar 350 megawattuur, wat overeenkomt met het elektriciteitsgebruik van honderd huishoudens. De duurzame energie wordt ingezet voor de roltrappen, de liften en de verlichting van het station.

Niet alleen de zonnecellen maken het station duurzamer, ook warmte-koudeopslag en spiegels om extra daglicht binnen te krijgen helpen daarbij. Ook wordt regenwater gescheiden van afvalwater uit toiletten.

Rotterdam Centraal verwerkt met 110.000 reizigers per dag evenveel reizigers als luchthaven Schiphol. Naar verwachting neemt het aantal reizigers in Rotterdam CS in 2025 toe tot 323.000 per dag.