Behalve de ervaren staatsman en de vastberaden bestrijder van de coronapandemie is premier Rutte nu ook het gezicht van de uit de hand gelopen fraudebestrijding. Krijgt hij daarvoor op 17 maart alsnog de rekening gepresenteerd?
Het kabinet Rutte III treedt vrijdag af vanwege de toeslagenaffaire. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
De coronacrisis drukt een onuitwisbaar stempel op het derde kabinet-Rutte. Maar ook voordat het gevaarlijke longvirus in Nederland de kop opsteekt, holt de moeizaam tot stand gekomen coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie van incident naar incident.
De val van het kabinet-Rutte III lijkt onvermijdelijk, zeker na het terugtreden van Asscher als PvdA-lijsttrekker. Vijf vragen en antwoorden over de crisis aan het Binnenhof.
Jurist Orlando Kadir die bijna zeshonderd slachtoffers van de toeslagenaffaire bijstaat, vertelde bij Spraakmakers op NPO Radio 1 dat nog géén van zijn cliënten de beloofde 30.000 euro compensatie heeft ontvangen. Voor de kerst beloofde staatssecretaris Van Huffelen 30.000 euro aan alle gedupeerden. De eerste uitbetalingen zouden zo snel mogelijk plaatsvinden.
De Tweede Kamer wil dat het kabinet spoedig met mogelijkheden komt om in te grijpen in geldstromen uit het buitenland wanneer binnen bijvoorbeeld een moskee sprake is van zaken als ondermijning van de democratische waarden.
De Tweede Kamer debatteert woensdag over het harde rapport van de commissie-Van Dam over de toeslagenaffaire. Ook als het kabinet vrijdag besluit af te treden, gaat dat debat gewoon door. De reactie op het rapport, waar het kabinet hoe dan ook vrijdag mee komt, wordt besproken.
Tijdens de ministerraad beslist het kabinet over zijn eigen lot. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie hebben hun keuze gemaakt of het kabinet moet aftreden om de toeslagenaffaire. Vooral D66-leider Sigrid Kaag lijkt te zinspelen op een val van het kabinet. Wat haar betreft moet de politiek „bij zichzelf te rade gaan”. Alleen compensatie is niet genoeg, vindt de bewindsvrouw.
PVV-leider Geert Wilders kreeg in 2017 een donatie van omgerekend 175.000 euro om de advocatenkosten van zijn ‘minder Marokkanen’-rechtszaak te betalen. Dat bedrag gaf hij niet door aan het geschenkenregister van de Tweede Kamer, terwijl hij daar volgens integriteitsregels wel toe verplicht is.
Vrijdag wordt de dag van de waarheid voor het derde kabinet van Mark Rutte. De vraag of zijn regeringsploeg kan aanblijven na het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire staat daarbij centraal. In de wekelijkse ministerraad moet die worden beantwoord door de bewindspersonen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Het partijbestuur van de PvdA staat voor de opgave op korte termijn een lijsttrekker te vinden die de kar trekt in aanloop naar de verkiezingen.