Politiek

Binnenland

Minister ziet ‘doorbraak’ op top over gevolgen klimaatverandering

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is tot nog toe zeer tevreden over het verloop van de top over aanpassing op een veranderend klimaat, waarvan zij de gastvrouw is. Ze sprak na de officiële openingssessie van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS) al van een „internationale doorbraak”. Meer dan dertig wereldleiders hebben beloofd meer werk te zullen maken van zogeheten klimaatadaptatie.

Binnenland

Nederland helpt Afrikaanse landen zich te wapenen tegen opwarming

Nederland trekt in totaal 120 miljoen euro uit voor projecten in Afrika die landen weerbaarder moeten maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Het grootste deel van het bedrag, 100 miljoen euro, is bestemd voor het verbeteren en verduurzamen van de landbouw in gebieden in de Sahel die kampen met veel droogte.

Binnenland

Rutte: Investeren in klimaataanpassing is waar voor ons geld

Premier Mark Rutte heeft andere wereldleiders en het bedrijfsleven opgeroepen meer te investeren in aanpassingen op een veranderend klimaat. Volgens Rutte heeft de wereld een „grote kans om beter, sterker en samen” uit de coronacrisis te komen. Het is ook „waar voor ons geld”, zei de premier tijdens de opening van de zogeheten Climate Adaptation Summit (CAS). Nederland is gastland van de top, die draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Politiek

Kamer reageert geschokt op relschoppers

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de rellen die zondag op meerdere plekken in het land plaatsvonden. Alle partijen keuren de ongeregeldheden scherp af.

Binnenland

Hoekstra profileert zich met aanval op VVD

De in Nederland gekoesterde belofte dat je met hard werken van een dubbeltje een kwartje kunt worden, is door toedoen van de VVD voor steeds meer mensen een gebroken belofte. Dat zei CDA-lijstrekker Hoekstra zaterdag in zijn speech waarmee hij de aftrap gaf voor de campagne van de partij.

Binnenland

PvdA: Samenwerking sociale partijen is noodzakelijk

De PvdA koerst net als GroenLinks aan op samenwerking met andere progressieve en sociale partijen om een vuist te maken tegen de VVD van premier Mark Rutte. „Met de linkse partijen samenwerken voor een beter Nederland. Dat is ook nodig, want als we dat niet doen is er maar één die lacht, en dat is de VVD vanuit het torentje”, zegt de kersverse PvdA-leider Lilianne Ploumen zaterdag tijdens het verkiezingscongres van haar partij in Meppel. „Het kan echt anders. Politiek doet ertoe.”

Politiek

Klaver: Links-progressieve alliantie is medicijn tegen economisme

GroenLinks stuurt nadrukkelijk aan op een linkse en progressieve alliantie „als medicijn tegen het virus van het al dertig jaar durende economisme”. Lijsttrekker Jesse Klaver heeft daarbij samenwerking met D66, PvdA en SP voor ogen, zegt hij zaterdag op het online verkiezingscongres van zijn partij vanuit Rotterdam. „Niet elkaar aanvallen in de campagne, maar samen optrekken tegen rechts. En bovenal elkaar vasthouden bij de formatie.”

Politiek

Niet elk Kamerlid kan als Omtzigt zijn, maar de lat moet wel hoog liggen

Burgers echt horen en het kabinet op onafhankelijke wijze controleren; die taak neemt een Kamerlid nooit té serieus. De affaire rond de kinderopvangtoeslagen scherpt parlementariërs hierin op.

Politiek

Van Dam (CDA) en Leijten (SP): Nieuw drama rond kinderopvangtoeslagen kán voorkomen worden

Een slagveld. Dat was de affaire rond de kinderopvangtoeslagen voor duizenden getroffen ouders. Inmiddels zijn er ook politieke ‘slachtoffers’.

Politiek

CU en SGP boos over bevriezing kinderbijslag

De regering wil de kinderbijslag in de komende jaren bevriezen. Coalitiepartner ChristenUnie verzet zich ertegen, evenals de SGP.

Politiek

Kamer niet helemaal gerust op nieuwe vaccinatiestrategie

De gewijzigde vaccinatiestrategie van minister De Jonge mag er niet toe leiden dat mensen straks hun tweede prik mislopen.

Advertorials

advertorial