Onderwijs & opvoeding

Onderwijs & opvoeding

De Vraag: Vakantiestress

Mijn man wil niet op vakantie. Ik heb er wel behoefte aan om minimaal 1 keer per jaar de koffers te pakken. Hoe komen we tot een compromis?

Politiek

Eerste Kamer akkoord met burgerschapswet

De Eerste Kamer stemt in met de wet die de burgerschapsopdracht voor scholen aanscherpt.

Onderwijs & opvoeding

Grof taalgebruik: door maatschappelijke ontwikkelingen is het thema hoogst actueel

Kwetsend en grof taalgebruik, het lijkt in de
samenleving de gewoonste zaak van de wereld. Natuurlijk, een groepje moraalridders
komt er nog tegen in het geweer.

Onderwijs & opvoeding

Wet burgerschap bedreigt orthodoxe scholen

De overheid gaat scholen voorschrijven welke publiek-morele basiswaarden ze aan kinderen moeten meegeven. Drie deskundigen plaatsen principiële kanttekeningen.

Onderwijs & opvoeding

Moord op Franse leraar maakt ook Nederlandse docent voorzichtig

De moord op de Franse docent Samuel Paty heeft Nederlandse leraren voorzichtiger gemaakt. Het is het afgelopen jaar moeilijker geworden om gevoelige thema’s in de klas te bespreken.

Onderwijs & opvoeding

De Vraag: chips en snoep

Onze zoon (8) kijkt bij zijn vriendje thuis vaak films. Ook krijgt hij daar veel chips en snoep. Met dat kijk- en eetgedrag hebben wij moeite.

Onderwijs & opvoeding

Op wereldreis vanuit het klaslokaal

Onderwijsbureau Edu-Sign brengt na de zomer de aardrijkskundemethode ”Travelling the World” op de markt. Opvallend: een externe uitgever en een schoolleverancier komen daar niet aan te pas.

Onderwijs & opvoeding

„Pikorde in klas herstellen na lockdown”

„Het is zo druk in de klas.” Sommige scholieren moeten even wennen dat het voortgezet onderwijs maandagmorgen weer volledig openging.

Onderwijs & opvoeding

Eerst testen, dan naar school

Middelbare scholen mogen vanaf maandag weer volledig open. Leerlingen hoeven dan onderling geen 1,5 meter afstand te houden; wél tot de docent. Voorwaarde is dat zij zich twee keer per week testen op corona.

Onderwijs & opvoeding

Lagere score op eindtoets groep 8, achterstand door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.

Onderwijs & opvoeding

Weinig animo voor driejarige brugperiode

Leerlingen moeten niet al in groep 8, maar pas na drie jaar voortgezet onderwijs hun schooladvies krijgen. Het enthousiasmevoor dit advies van de Onderwijsraad spat er niet van af.