Muziek

Muziek

Recensie: De Nieuwe Psalmberijming (DNP) schiet tekort

De Nieuwe Psalmberijming (DNP), die half maart is gepresenteerd, wil het Geneefse Psalter behouden voor toekomstige geslachten. Dat doel verdient alle waardering. Over het geheel genomen schiet deze berijming echter tekort.

Muziek

Eén Nederlandse deelnemer geselecteerd voor concours Haarlem

De deelnemers aan het prestigieuze Internationaal Orgelimprovisatieconcours Haarlem zijn bekend. Onder de kandidaten bevindt zich één Nederlander: Hans van Haeften.

Muziek

Concertzalen op proef geopend voor publiek

Van 13 tot en met 21 april openen 43 theaters en concertzalen in 19 gemeenten tijdelijk hun deuren voor publiek.

Muziek

Jasper Stam pendelt tussen Brakel en de beiaard

Het ene moment zat hij hoog in een toren achter een beiaardklavier. Het andere moment boog Jasper Stam (40) zich de achterliggende jaren over een eeuwenoud boek van Brakel.

Muziek

Mijn instrument: Voor pianist Jaap Eilander is Bach op een vleugel „het einde”

Zelf spelen of met anderen, klassiek of een geestelijk lied – de piano is vooral veelzijdig. Voor beroepsmusicus Jaap Eilander was het een jarenlang proces om zijn instrument „meester” te worden.

Muziek

Toch passionen van Bach op Goede Vrijdag

Échte uitvoeringen van de passionen van Bach met publiek, zoals jaarlijks gebruikelijk in de Goede Week, zitten er dit jaar niet in. Maar er worden wel diverse alternatieven aangeboden.

Muziek

Passiemuziek, maar niet de bekende van Bach: zeven luistertips

De ”Matthäus Passion” is weer in het land. Maar daar is dit jaar niet zo heel veel van te merken.

Muziek

Nijsseorgel De Open Hof Soest naar hervormd Woudenberg

Het orgel van Nijsse in De Open Hof in Soest is aangekocht door de hervormde gemeente van Woudenberg.

Gezondheid

Waarom zingen in coronatijd zo riskant is

Diverse corona-uitbraken vonden plaats na een koorrepetitie. Waarom is zingen eigenlijk zo riskant? En hoe kan het besmettingsrisico zo klein mogelijk worden gehouden?

Muziek

Vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek (72) overleden

Vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek uit Hilversum is vrijdag 26 maart op 72-jarige leeftijd overleden.

Muziek

Hoe zingen in het verdachtenbankje kwam

Een zangverbod overvalt de koorwereld, en op de vraag hoe besmettelijk zingen nu écht is, komt maar geen sluitend antwoord.

Gedraaid

Muziek

Recensie: Onbekende muziek van Nederlander Willem de Fesch

Is het Händel? Nee, Händel zou met pakkender muzikale thema’s voor de dag komen. Corelli misschien? Je zou het haast denken bij het horen van de lyrische langzame middendelen. Beide barokreuzen excelleerden met hun concerti grossi, maar het zestal op deze cd komt uit de koker van onze ‘eigen’ Willem de Fesch (1687-1761).

Muziek

Recensie: Sietze de Vries vanuit Mariendom Hildesheim

Het Magnificat is de Latijnse aanduiding van de Lofzang van Maria. Op de gregoriaanse melodieën ”Salve Regina” en ”Tonus Peregrinus” wordt het gezang al vele eeuwen in de kloosterorden gezongen. De laatste melodie gebruikte ook Bach in zijn bekende koor- en orgelwerken. Wie de componist van ‘onze’ Geneefse melodie is, is onbekend.

Muziek

Recensie: Pieter van Dijk speelt Kirnberger-Sammlung

Wat zijn in Nederland de ideale orgels voor het oeuvre van Bach? De namen van bijvoorbeeld Frans Caspar Schnitger en Hinsz zijn verbonden aan orgels die belangrijke ‘Bacheigenschappen’ hebben. Het plenum tintelt, de fluiten zijn poëtisch van karakter. En misschien wel het belangrijkste: de bescheiden tongwerken laten zich op allerlei manieren combineren.

Muziek

Recensie: Schubert op gitaar

Het bewerken van grote werken uit de muziekgeschiedenis voor andere instrumenten dan waarvoor het origineel bedoeld was, is een veelbeproefd recept, maar ook een heikele bezigheid.

Muziek

Recensie: Vier cd’s Jos van der Kooy vanuit de Wester

Jos van der Kooy nam vorig jaar afscheid van de Westerkerk in Amsterdam, de kerk waar hij bijna veertig jaar als cantor en organist werkzaam was. Dat deed hij met vier cd’s waarop hij de orgels van de Wester in alle glorie voorbij laat trekken.

Muziek

Recensie: Vier organisten bespelen Hessorgel Charlois

De Goudse orgelmaker H. H. Hess is bekend geworden als bouwer van gemoedelijk klinkende huisorgels. Zijn kerkorgels klinken echter niet minder aangenaam.

Muziek

Recensie: Ensemble Rossignol vertolkt vrouwelijke emoties

„Van verliefd tot ontroostbaar in Barok en vroeg-Romantiek. Vrouwelijke emoties, uitgedrukt in muziek.” Aldus de cd-introductie op de site van zangeres en blokfluitiste Alice Gort-Switynk. In Italiaans, Duits en Engels repertoire laat zij zich bijstaan door Elly van Munster op chitarrone en romantisch gitaar.

Muziek

Recensie: Vox Jubilans 75 jaar

Gemengd koor Vox Jubilans uit Waddinxveen onder leiding van André van Vliet greep zijn 75-jarig bestaan aan om een cd te maken. Met daarop onder meer een drietal psalmbewerkingen, een Engelse chant en arrangementen van klassieke werken.