Muziek

Muziek

Vijf organisten brengen hommage aan Willem Hendrik Zwart

Vijf organisten brengen op woensdag 26 mei in de Bovenkerk van Kampen een hommage aan organist Willem Hendrik Zwart.

Muziek

StayTuned.nu bouwt aan community van orgelspelende tieners

De nieuwe stichting StayTuned.nu wil orgelspelende tieners „in een vriendschappelijke sfeer elkaar laten ontmoeten en inspireren bij het beoefenen van hun hobby.”

Muziek

Column: Dromen van een gezindtebreed gedragen gloednieuw psalmboek

Ineens had ik een droom. Over een nieuwe, gezindtebreed gedragen berijming van de psalmen. Gewoon op de vertrouwde melodieën. Maar wel in een nieuwe taaljas.

Muziek

Organist Liuwe Tamminga (1953-2021) verloor zijn hart aan Italiaanse orgelmuziek

De Nederlandse organist Liuwe Tamminga is woensdag overleden. Dat melden diverse bronnen, onder wie Luca Baccolini uit Bologna.

Muziek

‘Foute’ dirigent Mengelberg redde tientallen Joden

De wereldberoemde dirigent Willem Mengelberg blijkt actief betrokken te zijn geweest bij het redden van tientallen Joden.

Muziek

Met 50 musici en 90 zangers samen online het Wilhelmus vertolken

Net als vorig jaar komt er op Koningsdag weer een uitvoering van het Wilhelmus met een groot aantal musici. De online-uitvoering is om 10.00 uur via YouTube en Facebook te volgen.

Muziek

Vier winnaars tijdens Nationale Finale Christina Klassiek Concours

Adinda van Delft (viool, 12 jaar), Thomas Prchal (cello, 16 jaar), Steije Maurer (marimba, 16 jaar) en Jappe Dendievel (fagot, 16 jaar) zijn de winnaars van de eerste prijzen bij de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours.

Muziek

Concert van de week: Donkersloot en Mourik etaleren Kamorgel Oudewater

Rien Donkersloot en Gerben Mourik verzorgen op zaterdag 15 mei een online benefietconcert op en voor het Kamorgel van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater.

Muziek

Renovatie Van Damorgel Oude Kerk Ede afgerond

De werkzaamheden aan het orgel in de Oude Kerk van Ede zijn afgerond. Op donderdag 29 april wordt het gerenoveerde instrument online gepresenteerd.

Muziek

Twee nieuwe stadsbeiaardiers voor Groningen

Groningen heeft twee nieuwe stadsbeiaardiers: Bob van der Linde en Maurits Bunt.

Muziek

Jubilerend organist Gerben Mourik: 25 jaar schilderen met klankkleuren

Als 12-jarige jongen gaf Gerben Mourik zijn eerste concert. Inmiddels zit hij 25 jaar in het vak en maakte hij kennis met talloze orgels. Terug naar de vier plekken die voor hem cruciaal waren.

Gedraaid

Muziek

Recensie: Piano-cd ”Encore” van Wouter Harbers

Wouter Harbers is een pianist die –binnen de eigen achterban althans– behoorlijk aan de weg timmert. En daar is ook reden toe.

Muziek

Recensie: Lennart Morée speelt orgeltranscripties

Ooit ontstaan om orkestrale werken geschikt te maken voor uitvoering thuis (Bach met Vivaldi natuurlijk, maar ook Schönberg met Reger en Mahler), is de transcriptie nu een doel in zichzelf geworden. Lennart Morée (1988), naast pianist ook organist, speelde een cd vol met eigen transcripties in Bolsward, op het Hinszorgel uit 1781.

Muziek

Recensie: Onbekende muziek van Nederlander Willem de Fesch

Is het Händel? Nee, Händel zou met pakkender muzikale thema’s voor de dag komen. Corelli misschien? Je zou het haast denken bij het horen van de lyrische langzame middendelen. Beide barokreuzen excelleerden met hun concerti grossi, maar het zestal op deze cd komt uit de koker van onze ‘eigen’ Willem de Fesch (1687-1761).

Muziek

Recensie: Sietze de Vries vanuit Mariendom Hildesheim

Het Magnificat is de Latijnse aanduiding van de Lofzang van Maria. Op de gregoriaanse melodieën ”Salve Regina” en ”Tonus Peregrinus” wordt het gezang al vele eeuwen in de kloosterorden gezongen. De laatste melodie gebruikte ook Bach in zijn bekende koor- en orgelwerken. Wie de componist van ‘onze’ Geneefse melodie is, is onbekend.

Muziek

Recensie: Pieter van Dijk speelt Kirnberger-Sammlung

Wat zijn in Nederland de ideale orgels voor het oeuvre van Bach? De namen van bijvoorbeeld Frans Caspar Schnitger en Hinsz zijn verbonden aan orgels die belangrijke ‘Bacheigenschappen’ hebben. Het plenum tintelt, de fluiten zijn poëtisch van karakter. En misschien wel het belangrijkste: de bescheiden tongwerken laten zich op allerlei manieren combineren.

Muziek

Recensie: Schubert op gitaar

Het bewerken van grote werken uit de muziekgeschiedenis voor andere instrumenten dan waarvoor het origineel bedoeld was, is een veelbeproefd recept, maar ook een heikele bezigheid.

Muziek

Recensie: Vier cd’s Jos van der Kooy vanuit de Wester

Jos van der Kooy nam vorig jaar afscheid van de Westerkerk in Amsterdam, de kerk waar hij bijna veertig jaar als cantor en organist werkzaam was. Dat deed hij met vier cd’s waarop hij de orgels van de Wester in alle glorie voorbij laat trekken.

Muziek

Recensie: Vier organisten bespelen Hessorgel Charlois

De Goudse orgelmaker H. H. Hess is bekend geworden als bouwer van gemoedelijk klinkende huisorgels. Zijn kerkorgels klinken echter niet minder aangenaam.