Muziek

Muziek

Noorlander presenteert bij jubileum dubbel sampleset Dordt

Noorlander Orgelmakerij uit Barneveld bestaat 12,5 jaar. Dat wordt op zaterdag 3 juli in de Grote Kerk van Dordrecht gevierd. Daarbij presenteert het bedrijf twee nieuwe samplesets voor Hauptwerk: beide orgels van de Dordtse Dom.

Muziek

Jan Pieterszoon Sweelinck herdacht bij 400e sterfdag

Het is dit jaar vier eeuwen geleden dat Jan Pieterszoon Sweelinck in Amsterdam overleed. Op meerdere plaatsen en momenten wordt bij deze mijlpaal in de Nederlandse muziekgeschiedenis stilgestaan.

Muziek

Koren mogen weer samenkomen voor repetitie en uitvoering

Koren kunnen vanaf zaterdag 26 juni weer samenkomen om te repeteren en uitvoeringen te geven.

Muziek

Pianist Adam Akopian (12) wint Koninklijk Concertgebouw Concours

De jonge pianist Adam Akopian (12) heeft het Koninklijk Concertgebouw Concours gewonnen.

Muziek

Orgelmuseum Elburg biedt expositie over orgelbouwer Hendrik Niehoff

Het Nationaal Orgelmuseum in Elburg, dat sinds dinsdag 15 juni weer geopend is, heeft een nieuwe expositie ingericht. Daarin staat de bekende orgelbouwer Hendrik Niehoff centraal.

Muziek

Column: Zingen in onverstand

De vogels gaan ons voor…! Luister in de vroege ochtend, als het rumoer van de straat nog slaapt, naar hun uitbundig gekwetter en enthousiast gekwinkeleer.

Muziek

Mijn instrument: Primitieve vingerzetting maakt fagot uitdagend

De eerste paar fagotlessen bij Suzanne van Berkum was het wennen geblazen voor leerling Daphne Korte.

Muziek

Zingen als medicijn tegen langdurige klachten na corona

COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen hebben baat bij zingen. Voor hen is er nu het onlineprogramma ”Zing je sterk”.

Muziek

RDactueel #9 : Hoe voelt eerste koorrepetitie sinds lockdown?

Sinds zaterdag kunnen zangkoren weer in de buitenlucht repeteren. In RDactueel gaat Francina langs bij dirigent Arjen J. A. Uitbeijerse en zijn oratoriumkoor Psallite Deo.

Muziek

Landelijke Orgel- en Samenzangdag VOGG in Grote Kerk Alkmaar

De Landelijke Orgel- en Samenzangdag (LOSD) van de Vereniging Organisten Gereformeerde Gemeenten (VOGG) vindt in september in Alkmaar plaats.

Muziek

Stichting Psalmzangdag organiseert compositieprijsvraag

De stichting Psalmzangdag organiseert een compositieprijsvraag.

CD Centraal

Muziek

Van Dijk en Urbaniak spelen orgelwerken Sweelinck

Pieter van Dijk en Krzysztof Urbaniak maakten ter gelegenheid van de herdenking van de 400e sterfdag van Sweelinck een dubbel-cd met orgelwerken van de Nederlandse componist.

Muziek

Stephan van de Wijgert presenteert Smitsorgel De Duif

Stephan van de Wijgert is sinds 2008 organist van kerkgebouw De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam. Daar bespeelt hij een drieklaviers Smitsorgel uit 1862/1880.

Muziek

Arjan Versluis viert jubileum met romantische cd

Arjan Versluis is dit jaar 25 jaar kerkorganist. Hij maakte in het kader hiervan de cd ”Con Abbandono” (met overgave), gevuld met louter romantisch repertoire. Dat laatste is volgens hem een persoonlijke noviteit.

Muziek

Tamminga en Van Doeselaar met muziek van Gabrieli op twee orgels

In 1994 maakten de organisten Liuwe Tamminga en Leo van Doeselaar samen een radio-opname met dubbelkorige muziek van de Italiaanse componist Giovanni Gabrieli (1554-1612). Deze opnamen zijn nu op cd verschenen.

Muziek

Hans van Haeften speelt ”Variaties”

Hans van Haeften maakte de cd ”Variaties”.

Muziek

Barokmuziek op vijf blokfluiten

Het blokfluitkwintet Seldom Sene maakte het album ”Concerto Barocco”.

Muziek

”Die sieben letzten Worte” op klarinetten

Klarinettist Peter Koetsveld nam in zijn eentje het stuk ”Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” van Joseph Haydn op.

Muziek

Sietze de Vries op de orgels van de Mariendom Hildesheim

Sietze de Vries maakte een cd onder het motto van de Latijnse aanduiding van de Lofzang van Maria: ”Magnificat”.

Gedraaid

Muziek

Recensie: Bastiaan Stolk op de orgels van de Bovenkerk Kampen

Toen Bastiaan Stolk in 2016 door de EO werd uitgroepen tot ”Beste (amateur)organist van Nederland” verscheen kort daarop zijn debuut-cd: op het orgel in de Oude Kerk in Veenendaal. Nu, vijf jaar later, komt Stolk met zijn tweede, dik gesponsorde schijfje van de orgels in de Kamper Bovenkerk.

Muziek

Recensie: Sietze de Vries met psalmen in crisistijd

Psalmen bieden houvast in crisistijd. Daarom bracht de Protestantse Kerk in december een brochure uit met twaalf psalmen. In Groningen kwamen de mensen van JSB Records –het label van Sietze de Vries– vervolgens op het idee iets kunstzinnigs-meditatiefs met negen van deze psalmen te doen. Het leverde een rijk document op: ”Mijn stem zal niet meer zwijgen”.

Muziek

Recensie: Seldom Sene brengt barok op vijf blokfluiten

Blokfluitkwintet Seldom Sene, dat inmiddels alweer een kleine vijftien jaar succesvol aan de weg timmert, blaast een traditie nieuw leven in die in de barok gemeengoed was: het opnieuw instrumenteren van bestaande stukken.

Muziek

Recensie: Iddo van der Giessen speelt in Haarlem

Organist Iddo van der Giessen nam zijn tweede cd op in de Haarlemse Sint-Bavo, met een stevig driegangenmenu: muziek van Franz Liszt, César Franck en Bach.

Muziek

Recensie: Piano-cd ”Encore” van Wouter Harbers

Wouter Harbers is een pianist die –binnen de eigen achterban althans– behoorlijk aan de weg timmert. En daar is ook reden toe.

Muziek

Recensie: Lennart Morée speelt orgeltranscripties

Ooit ontstaan om orkestrale werken geschikt te maken voor uitvoering thuis (Bach met Vivaldi natuurlijk, maar ook Schönberg met Reger en Mahler), is de transcriptie nu een doel in zichzelf geworden. Lennart Morée (1988), naast pianist ook organist, speelde een cd vol met eigen transcripties in Bolsward, op het Hinszorgel uit 1781.

Muziek

Recensie: Onbekende muziek van Nederlander Willem de Fesch

Is het Händel? Nee, Händel zou met pakkender muzikale thema’s voor de dag komen. Corelli misschien? Je zou het haast denken bij het horen van de lyrische langzame middendelen. Beide barokreuzen excelleerden met hun concerti grossi, maar het zestal op deze cd komt uit de koker van onze ‘eigen’ Willem de Fesch (1687-1761).

Muziek

Recensie: Sietze de Vries vanuit Mariendom Hildesheim

Het Magnificat is de Latijnse aanduiding van de Lofzang van Maria. Op de gregoriaanse melodieën ”Salve Regina” en ”Tonus Peregrinus” wordt het gezang al vele eeuwen in de kloosterorden gezongen. De laatste melodie gebruikte ook Bach in zijn bekende koor- en orgelwerken. Wie de componist van ‘onze’ Geneefse melodie is, is onbekend.