Muziek

Muziek

Podcast over koren in coronatijd

Het Nederlands Kamerkoor komt, in samenwerking met NPO Radio 4 en KRO-NCRV, met een podcastserie over ”Koren in coronatijd”.

Muziek

Kamorgel Grote Kerk Dordt zwijgt tot medio mei

In de Grote Kerk van Dordrecht is twee weken geleden een begin gemaakt met de restauratie van de balgen van het Kamorgel. Het bekende instrument zwijgt tot medio mei.

Muziek

Mijn instrument: Violiste Carla Leurs gebruikt strijkstok als schilderskwast

De internationaal bekende violiste Carla Leurs (42) koos ooit voor de viool om iets anders te doen dan haar klasgenoten.

Muziek

Concertgebouworkest speelt telkens als avondklok ingaat

Het Koninklijk Concertgebouworkest zal zich elke avond laten horen vanaf het moment dat de avondklok ingaat.

Muziek

Stadsbeiaardier Zierikzee luidt de avondklok in

De stadsbeiaardier van Zierikzee, Janno den Engelsman, luidt zaterdagavond op de beiaard van het Stadhuismuseum letterlijk de avondklok in.

Muziek

Vleermuis vervuilt Müllerorgel Bavo Haarlem; grote schoonmaak nodig

Het beroemde orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem is ernstig vervuild. Oorzaak: de vleermuizen die bij het orgel hun behoefte doen.

Muziek

Sjaak Bezemer (82) wil dankbaar zijn, en niet moeilijk doen over wat niet meer kan

Vioolspelen was zijn lust en zijn leven, muziek luisteren een geliefde bezigheid, samen zingen een dagelijks ritueel. Maar het kan niet meer.

Muziek

Nieuw orgel in 16e-eeuwse orgelkas Westerkerk Enkhuizen

Verschueren Orgelbouw bouwt een nieuw orgel in de historische orgelkas uit 1549 die zich in de Westerkerk in Enkhuizen bevindt.

Muziek

Nieuw koraalboek: romantische koraalkunst vanuit 19 invalshoeken

Romantische koraalkunst: dat is wat Con Passione wil bieden. Ook in een nieuw koraalboek van deze muziekuitgeverij van Marco den Toom.

Muziek

Column: Het lied houdt ons bij de les

Je kunt het op verschillende manieren meemaken: dat mensen iets zingen wat niet –helemaal– in lijn ligt met wat ze zeggen of belijden.

Muziek

Is de toekomst voor klassieke muziek hoopvol?

Onderzoekers jubelden vorig jaar dat ruim de helft van de luisteraars naar klassieke muziek jonger is dan 35 jaar. Toch is dat maar de helft van het nieuws.

Advertorials

Gedraaid

Muziek

Recensie: Vier organisten bespelen Hessorgel Charlois

De Goudse orgelmaker H. H. Hess is bekend geworden als bouwer van gemoedelijk klinkende huisorgels. Zijn kerkorgels klinken echter niet minder aangenaam.

Muziek

Recensie: Ensemble Rossignol vertolkt vrouwelijke emoties

„Van verliefd tot ontroostbaar in Barok en vroeg-Romantiek. Vrouwelijke emoties, uitgedrukt in muziek.” Aldus de cd-introductie op de site van zangeres en blokfluitiste Alice Gort-Switynk. In Italiaans, Duits en Engels repertoire laat zij zich bijstaan door Elly van Munster op chitarrone en romantisch gitaar.

Recensie: Vox Jubilans 75 jaar

Recensie: ”Das Lied von der Erde” door Ivan Fischer

Muziek

Recensie: Vier musici spelen ”Con Brio!”

Een afwisselend programma met (licht-)klassieke muziek, populaire nummers en geestelijke liederen, vol geestdrift en energie uitgevoerd. Vandaar de titel ”Con Brio!” (dat is: met vuur). Is getekend: Marien Stouten (orgel), Jan Peter Teeuw (vleugel), Pascal van de Velde en Matthijs Valkenwoud, trompet.

Muziek

Recensie: Klaas Stok speelt Sweelinck in Zutphen

Sweelinck kun je spelen op een manier waarop hij voor mij gestolen kan worden. Dat geldt zeker niet voor de manier waarop Klaas Stok in de aanloop naar het Sweelinckjaar 2021 werk van de Amsterdamse Orpheus speelt op het Baderorgel in de Walburgiskerk in Zutphen. Met prachtige renaissance- en laatbarokke klanken brengt Stok hier de mooiste bloemen uit de Sweelincktuin zeer fraai tot klinken.

Muziek

Recensie: Kirstin Gramlich in Deventer

In 1839 voltooide Holtgräve zijn magnum opus in de Lebuïnuskerk in Deventer. Sinds de restauratie van 1975 imponeerde het instrument door de mogelijkheden die het bood: Jan Kleinbussink liet dat op enkele cd’s prachtig horen. Maar nooit boeide het zo als de kleine Hollgräve in de Deventer Bergkerk (1843). En vergeleken met de andere IJsselorgels (Zutphen, Zwolle, Kampen) klonk het instrument altijd wat nuchter.

Muziek

Recensie: Viool en orgel vanuit kathedraal Antwerpen

Symfonisch orgel en viool vormen een prachtige combinatie. Zoveel is wel duidelijk als je deze cd vanuit de Antwerpse kathedraal beluistert.

advertorial
advertorial