De internationaal bekende violiste Carla Leurs (42) koos ooit voor de viool om iets anders te doen dan haar klasgenoten.
Het Koninklijk Concertgebouworkest zal zich elke avond laten horen vanaf het moment dat de avondklok ingaat.
De stadsbeiaardier van Zierikzee, Janno den Engelsman, luidt zaterdagavond op de beiaard van het Stadhuismuseum letterlijk de avondklok in.
Het beroemde orgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem is ernstig vervuild. Oorzaak: de vleermuizen die bij het orgel hun behoefte doen.
Vioolspelen was zijn lust en zijn leven, muziek luisteren een geliefde bezigheid, samen zingen een dagelijks ritueel. Maar het kan niet meer.
Verschueren Orgelbouw bouwt een nieuw orgel in de historische orgelkas uit 1549 die zich in de Westerkerk in Enkhuizen bevindt.
Romantische koraalkunst: dat is wat Con Passione wil bieden. Ook in een nieuw koraalboek van deze muziekuitgeverij van Marco den Toom.
Je kunt het op verschillende manieren meemaken: dat mensen iets zingen wat niet –helemaal– in lijn ligt met wat ze zeggen of belijden.
Onderzoekers jubelden vorig jaar dat ruim de helft van de luisteraars naar klassieke muziek jonger is dan 35 jaar. Toch is dat maar de helft van het nieuws.
Pianist en dirigent Herman Riphagen uit Heerde is vorige week op 69-jarige leeftijd overleden.
Een LEGO-fan heeft een compleet symfonieorkest op schaal nagebouwd.
Willem de Fesch (1687-1761) is een vergeten Nederlandse componist. Het ensemble La Sfera Armoniosa van Mike Fentross brengt zijn muziek weer tot leven.
Léon Berben nam het complete orgelwerk van Matthias Weckmann (ca. 1616-1674) op.
Jos van der Kooy nam eerder dit jaar afscheid als organist van de Westerkerk in Amsterdam. Ter gelegenheid daarvan verschenen vier orgel-cd’s vanuit de Westerkerk.
Ter gelegenheid van tien jaar gemeente Zuidplas verscheen de cd ”Flying Eagle Concert”.
Pieter van Dijk bracht het zesde deel van zijn integrale van Bachs orgeloeuvre uit.
Vieren jonge organisten maakten een cd ten behoeve van de restauratie van het Hessorgel in de Oude Kerk van Rotterdam-Charlois.
Het Budapest Festival Orchestra onder leiding van Iván Fischer vertolkt op zijn nieuwste cd de liederencyclus ”Das Lied von der Erde” van Gustav Mahler.
Klaas Stok maakte een cd met orgelwerken van Jan Pieterszoon Sweelinck.
Iddo van der Giessen maakte een cd op het Müllerorgel in de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem.
Fernando Riscado Cordas en Izhar Elias spelen muziek van Schubert op gitaar.
Pianist Lennart Morée maakte een cd waarop hij orgeltranscripties speelt.
Ensemble Rossignol maakte de cd ”Vrouw”.
Het christelijk gemengd koor Vox Jubilans uit Waddinxveen maakte ter gelegenheid van zijn 75-jarig jubileum een nieuwe cd: ”Uw Naam zij alle eer”.
Vier musici maakten samen de cd ”Con Brio!”.
Opnieuw maakten de Russische violiste Nadja Nevolovitsch en de Belgische organist Peter Van de Velde samen een cd.
Lisa Jacobs speelt op haar nieuwste cd het vioolconcert opus 33 van de Deense componist Carl Nielsen (1865-1931).
De Goudse orgelmaker H. H. Hess is bekend geworden als bouwer van gemoedelijk klinkende huisorgels. Zijn kerkorgels klinken echter niet minder aangenaam.
„Van verliefd tot ontroostbaar in Barok en vroeg-Romantiek. Vrouwelijke emoties, uitgedrukt in muziek.” Aldus de cd-introductie op de site van zangeres en blokfluitiste Alice Gort-Switynk. In Italiaans, Duits en Engels repertoire laat zij zich bijstaan door Elly van Munster op chitarrone en romantisch gitaar.
Een afwisselend programma met (licht-)klassieke muziek, populaire nummers en geestelijke liederen, vol geestdrift en energie uitgevoerd. Vandaar de titel ”Con Brio!” (dat is: met vuur). Is getekend: Marien Stouten (orgel), Jan Peter Teeuw (vleugel), Pascal van de Velde en Matthijs Valkenwoud, trompet.
Sweelinck kun je spelen op een manier waarop hij voor mij gestolen kan worden. Dat geldt zeker niet voor de manier waarop Klaas Stok in de aanloop naar het Sweelinckjaar 2021 werk van de Amsterdamse Orpheus speelt op het Baderorgel in de Walburgiskerk in Zutphen. Met prachtige renaissance- en laatbarokke klanken brengt Stok hier de mooiste bloemen uit de Sweelincktuin zeer fraai tot klinken.
In 1839 voltooide Holtgräve zijn magnum opus in de Lebuïnuskerk in Deventer. Sinds de restauratie van 1975 imponeerde het instrument door de mogelijkheden die het bood: Jan Kleinbussink liet dat op enkele cd’s prachtig horen. Maar nooit boeide het zo als de kleine Hollgräve in de Deventer Bergkerk (1843). En vergeleken met de andere IJsselorgels (Zutphen, Zwolle, Kampen) klonk het instrument altijd wat nuchter.
Symfonisch orgel en viool vormen een prachtige combinatie. Zoveel is wel duidelijk als je deze cd vanuit de Antwerpse kathedraal beluistert.