Weer nieuw deeltje ontdekt in LHC van Cern in Genève

De exotische tetraquark die de natuurkundigen hebben aangetoond, is heel geschikt om de fundamentele natuurkrachten te bestuderen. beeld CERN

Kernfysici van onderzoeksinstituut CERN in Genève hebben weer een nieuw, onbekend deeltje ontdekt. Met deeltjesversneller LHC toonden ze een deeltje aan dat bestaat uit vier zogeheten quarks.

Normaal gesproken clusteren quarks samen met zijn tweeën of zijn drieën. Zo bestaan bijvoorbeeld de protonen en neutronen in de kern van een atoom uit drie quarks. Dergelijke deeltjes die zijn opgebouwd uit quarks heten hadronen. Protonen en neutronen zijn dus ook hadronen.

Theoretische natuurkundigen hadden decennia geleden op basis van het gebruikte standaardmodel het bestaan van hadronen voorspeld die uit vier (tetraquarks) of vijf (pentaquarks) quarks bestaan. Woensdag maakten de natuurkundigen van CERN de vondst wereldkundig in het digitale open source tijdschrift arXiv.

De exotische tetraquark die de natuurkundigen hebben aangetoond, is heel geschikt om de fundamentele natuurkrachten te bestuderen, zoals de sterke kernkracht die protonen en neutronen bij elkaar houdt in atoomkernen. Wanneer de eigenschappen van de sterke kernkracht tijdens de experimenten volgens verwachting zijn, betekenen ze een bevestiging van het gebruikelijke standaardmodel. Indien niet, dan gaat het standaardmodel mogelijk op zijn kop. Natuurkundigen moeten dan wellicht op zoek naar een nieuwe deeltjestheorie. Er hangt dus wel wat van deze experimenten af.