„Dat het in Schotland vaker regent, is een fabel”

Emigrant
Eddy Robberts (r.) en zijn vrouw Corrie (75). beeld RD

De Nederlanders Eddy Robberts (78) en zijn vrouw Corrie (75) wonen al bijna veertig jaar in Schotland. Ze runnen er de camping Ranch Chalet Park in Delny, niet ver van Inverness. De voormalige eigenaar van een muziekwinkel trok in 1977 met zijn vrouw, die een kledingwinkel had, en vijf kinderen naar Schotland. „Onder meer vanwege stijgende huren van de winkelpanden in Ede werd het steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. In Schotland was de grond betrekkelijk goedkoop. We kochten een deel van een landgoed dat we in de loop der jaren hebben ontwikkeld tot een chaletpark. Ruim 60 procent van onze gasten komt uit Nederland.” Robberts, die de landbouwschool heeft door­lopen, kon in Schotland zijn ei kwijt. „Het terrein dat we hadden gekocht, was in die tijd grotendeels nog ruig begroeid.”

Het gezinsleven in Schotland is volstrekt anders dan in Nederland, meent Robberts. „We hebben erg moeten wennen. In Nederland speelt het gezinsleven zich vooral binnenshuis af. In Schotland daaren­tegen heeft de pub een centrale rol. Toen wij net in Schotland woonden, was dat nog een echt mannendomein. Bovendien”, zegt Robberts –afkomstig uit de hervormde gemeente van Ede– „is het kerkelijk leven in Schotland heel anders. In de beginperiode kwam m’n schoonvader over. Zondags na de kerkdienst nodigde een ouderling –een boer– ons uit op de koffie. De Schotten zijn buitengewoon gastvrij. Mijn schoonvader zag dat koffie-uurtje niet zo zitten, want hij sprak geen woord Engels. We zaten net aan de koffie toen we een combine hoorden. Het werk van de boer ging gewoon door. Mijn schoonvader viel bijna van zijn stoel. In Schotland is doorwerken op zondag geen zeldzaamheid. Een gezegde hier is: ”Je moet hooi maken als de zon schijnt”.”

Robberts en zijn vrouw kerken in de Church of Scotland, een gemeente waar zondags zo’n 150 mensen de ochtenddienst bezoeken. „’s Avonds niet meer dan zo’n 25. Helaas weinig jongeren. Gelukkig hebben we een fijne predikant.” Veel Nederlandse reformatorische gasten van zijn camping weten zondags de weg naar de Free Presbyterian Church te vinden, weet Robberts. „In de vakantieperiode zit het kerkje twee keer zo vol als anders. Ooit heb ik gekscherend tegen de predikant gezegd dat hij maar eens snel Nederlands moet leren.”

Terug naar Nederland wil het echtpaar Robberts niet meer. „We hebben al achterkleinkinderen die hier wonen. Schotland is fantastisch. In deze tijd van het jaar is het heerlijk lang licht. Pas na middernacht wordt het niet meer dan een paar uurtjes schemerig. Dat het hier vaker regent, is een fabel. Er valt niet meer neerslag dan op de Veluwe.”

Dit is het vierde deel in een serie over Nederlandse christenen in het buitenland. Volgende week vrijdag deel vijf.