E-nummers 433 en 466 gelinkt aan darmkanker

Emulgatoren verstoren de darmflora. beeld Fotolia

Inname van twee veelgebruikte emulgatoren in voedingsmiddelen, polysorbaat 80 (E433) en carboxymethylcellulose (E466), lijkt gelinkt aan een verhoogd risico op darmkanker.

Dat meldt de website vmt.nl deze week naar aanleiding van onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.

Biomedische wetenschappers van de Georgia State University deden onderzoek naar het effect van de twee voedingsemulgatoren bij muizen. Emulgatoren worden aan veel bewerkte producten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen en de structuur van een product te verbeteren. Het gaat om allerlei voedingsmiddelen, zoals verpakt brood, mayonaise, margarine, ijs, sausjes, snoep en bakproducten.

De dosis die de muizen kregen toegediend, was gebaseerd op gangbare hoeveelheden van beide emulgatoren in voedingsproducten. De onderzoekers ontdekten dat E433 en E466 de samenstelling van de bacteriecultuur in de darm (microbioom, darmflora) van de muizen drastisch veranderde. De veranderde bacteriecultuur produceerde de stoffen flagellin en bepaalde lipopolysacchariden die zorgen voor ontstekingsreacties.

Het onderzoeksteam toonde eerder al aan dat emulgatoren in bewerkte voedingsmiddelen de samenstelling van het microbioom veranderen met als gevolg laaggradige ontstekingsreacties in de darmen. Deze milde ontstekingsreacties zijn gelieerd aan een verhoogd risico op darmkanker.

„In 2012 stierven er wereldwijd 700.000 mensen door darmkanker. De ziekte komt sinds halverwege de 20e eeuw steeds vaker voor”, aldus onderzoeker Emilie Viennois.

Vorig jaar publiceerde dezelfde onderzoeksgroep een vergelijkbare studie in het tijdschrift Nature. Daaruit waaruit bleek dat muizen met een normaal immuunsysteem door de emulgatoren E433 en E466 milde darmontstekingen ontwikkelden. Hun stofwisseling raakte daardoor verstoord, waardoor ze te veel aten. Muizen met een verzwakt immuunsysteem ontwikkelden door de emulgatoren een heftige chronische darmontsteking.

De onderzoekers legden een verband met de darmziekte colitis ulcerosa, een chronische ontsteking van de dikke darm. Daarnaast ook met het zogeheten metabool syndroom, een toestand van de stofwisseling die een verhoogd risico geeft op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en beroertes.

Volgens hoofdonderzoeker Benoit Chassaing kunnen de effecten die bij muizen zijn waargenomen mogelijk ook bij mensen optreden. De onderzochte emulgatoren verstoren zowel de normale darmflora als de slijmlaag die de darmwand beschermt.