Onlosmakelijk verbonden met de zee

Uit-in-NL 2017
beeld Fotopersbureau Kooiman
5

Wonen op Texel is voor Kim Kruk (39) uit Den Burg onlosmakelijk verbonden met de zee. Het was voor hem wel even wennen toen hij zo’n drie jaar geleden een juwelierszaak overnam en met zijn vrouw en drie kleine kinderen eilandbewoner werd. Ook al wist hij wel wat wonen aan het water inhield. In zijn vorige woonplaats, Enkhuizen, had hij een zeilboot waarmee hij er regelmatig opuit trok.

De boot is inmiddels verkocht. Nu heeft het gezin Kruk naast hun eigen woning een strandhuisje, waar het tijdens het zomerseizoen regelmatig te vinden is. Kim: „Vooral ook voor onze kinderen van 6, 3 en 1 is dat geweldig. Zij genieten enorm van het spelen aan zee en het spetteren in het water. Het strand is voor hen één grote zandbak.”

Hoewel hij er niet al te veel tijd voor heeft, gaat hij zelf ook graag de natuur in. „Die natuur is op Texel altijd dichtbij. Er wordt wel gezegd dat je hier meer dieren dan inwoners hebt. Dan gaat het vooral om de vele schapen en de zeehonden.”

Wandelen langs de zee doet volgens hem iets met een mens. „Wanneer je hier een eind lang het strand loopt en de schuimende golven ziet of de bulderende wind voelt, ervaar je iets van Gods grootheid. Je gaat je leven daardoor in een ander perspectief zien.”

Het gezin heeft zijn draai helemaal gevonden op Texel. „Wonen op een eiland is bijzonder, maar went ook snel. Dat wil niet zeggen dat we er niet van genieten. Het is heerlijk om hier te wonen, dicht bij de prachtige natuur, we voelen ons rijk gezegend.”