Groen & duurzaamheid

Groen & duurzaamheid

Is de Veluwse heide te redden? | RDactueel #5 | RD

Het is het grootste natuurgebied van Nederland: de Veluwe. Maar voor hoe lang nog? De natuur gaat hard achteruit, er groeit vaker gras in plaats van heide, planten en vlinders verdwijnen.

Groen & duurzaamheid

Stikstof ernstige bedreiging voor Veluwse natuur

Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig aan de hand op de Loenermark. Boswachter-bioloog Clara Wilken van beheerder Geldersch Landschap & Kasteelen kijkt er echter met andere ogen naar. „Het gaat slecht met de natuur op de Veluwe, heel slecht.”

Binnenland

Onderzoek moet imago duif opkrikken

De stadsduif heeft een imagoprobleem, zegt onderzoeker Vivian Goerlich van de Universiteit Utrecht. En dat moet anders, vindt ze.

Groen & duurzaamheid

Kul-op-de-meter: groene onzin te over

Een woning is nul-op-de-meter als je over een heel jaar gezien net zoveel stroom verbruikt als je zelf duurzaam opwekt. Deskundigen reppen nu ook gekscherend over kul-op-de-meter. Omdat de markt wordt overspoeld met duurzame nepoplossingen.

Wetenschap & techniek

Slimme energieopslag met katrollen en gewichten

Energieopslag door zwaartekracht in verlaten mijnschachten. Dat is het idee van Gravitricity, een bedrijf van de 79-jarige Engelse uitvinder Peter Fraenkel. Elektrische energie wordt opgeslagen door zware gewichten op te takelen en afgegeven door ze weer te laten zakken.

Binnenland

Gerbrand stond oog in oog met een wolf

Gerbrand Mulder (42) stond twee weken geleden oog in oog met een wolf. Hij wist er prachtige foto’s van te maken. „Het gaf echt een adrenalinekick.”

Economie

Decoratieve lakenvelder levert fantastisch vlees

Lakenvelders zijn erg gewild bij hobbyboeren, omdat ze „gemakkelijk in de omgang zijn en weinig nodig hebben.” Fernand de Willigen houdt samen met zijn zoon Niek tachtig van die koeien. Ze verkopen het vlees aan huis.

Groen & duurzaamheid

Verduurzaming scheepvaart gaat traag: komt het zeilschip terug?

In de haven van Rotterdam meerde in juni 2020 het grootste vrachtschip ter wereld aan. De komst van het bakbeest trok veel bekijks. De HMM Algeciras meet 400 meter in de lengte en is 61 meter breed, een oppervlakte van bijna 4 voetbalvelden.

Groen & duurzaamheid

Fleurig onkruid: de paardenbloem

In april kleuren de weilanden geel: de paardenbloem bloeit. Voor de een is hij woekerend onkruid voor de ander een vrolijke garnering van een salade.

Groen & duurzaamheid

Friese ‘gruttoboer’ hoopt voorzichtig op een goed broedseizoen

De Friese veehouder Murk Nijdam heeft een niet-alledaagse bedrijfsopvolger gevonden: Agrarisch Natuurfonds Fryslân. Reden: zijn succes met weidevogels. Vorig jaar telden vogelaars op zijn 44 hectare 75 gruttonesten. Wat is het geheim van de beroemde ‘gruttoboer’?

Economie

Vattenfall: CO2-heffing belangrijkste middel in energietransitie

Een CO2-heffing is de belangrijkste maatregel in de strijd tegen de opwarming van de aarde.