Gezondheid

Gezondheid

Judith (9) kan rennen met een half hart

Judith komt in 2012 met een half hart ter wereld. Direct na haar geboorte moet ze onder het mes. Na vier zware operaties kan ze in bijna alles meekomen met haar leeftijdsgenoten. Vader Hugo Plaisier: „Als je een levend wonder wilt zien, moet je naar mijn dochter kijken.”

Gezondheid

Waarom een bewijs van herstel maar 180 dagen geldig is

Alleen met een geldig coronatoegangsbewijs mag iemand naar een restaurant, hotel of evenement. Negen vragen.

Gezondheid

Koffie verlaagt kans op hartkwaal en beroerte

Koffiedrinken, tot drie koppen per dag, verlaagt het risico op een beroerte of een dodelijke hartziekte. Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op het jaarlijkse congres van Europese cardiologen eind augustus. De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim 468.000 Britten, gemiddeld 56 jaar oud.

Gezondheid

Gezondheidsraad: Derde coronaprik​ voor specifieke groepen

Mensen die een ernstige afweerstoornis hebben, zouden een extra prik tegen het coronavirus moeten kunnen krijgen, adviseert de Gezondheidsraad.

Gezondheid

„Begrijpelijk dat overheid coronaregels versoepelt”

Het kabinet maakt dinsdagavond waarschijnlijk bekend dat de anderhalvemeterregel na 1,5 jaar de prullenbak in gaat.

Gezondheid

Eurocrossarts vertelt over vrouw die haar polsen in het buitenland breekt

Als arts bij de internationaal opererende alarmcentrale Eurocross sta ik eigenlijk nooit oog in oog met een patiënt. Want die zit op dat moment in de problemen in het buitenland. Dat maakt het lastig om goed in te schatten hoe het met de patiënt gaat. Soms helpt het om met de aanwezige informatie voor jezelf te visualiseren hoe de patiënt erbij ligt of zit.

Gezondheid

Hoe volksaard Denemarken helpt corona onder de knie te krijgen

Denen hoeven sinds vrijdag geen afstand meer te houden, geen coronapas te laten zien en geen mondkapje meer te dragen. Zover is Nederland nog niet. Waar heeft het Scandinavische land zijn succes aan te danken? „Denemarken heeft het op alle fronten beter voor elkaar.”

Gezondheid

In het ziekenhuis na overdosis ivermectine

Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Oklahoma heeft zeker vijf patiënten opgenomen die een overdosis ivermectine hadden geslikt. Zij dachten dat dit antiwormmiddel zou helpen tegen corona. Klopt die bewering?

Gezondheid

Waarom brood eten zo verkeerd niet is – voor de meeste mensen

De gemiddelde Nederlander eet 50 kilogram brood per jaar. Hoe gezond is dat? „Reuzegezond.”

Gezondheid

Waarom de keuken op slot is in Prader-Willihuis

Bij mensen met het relatief zeldzame Prader-Willisyndroom valt de onbedwingbare eetlust het eerst op. Maar ze zijn zo veel meer: sociaal, creatief en hulpvaardig. Sommigen bouwen zelfs een echte relatie op, zoals Jessie.

Binnenland

Denktank: zet gezondheid boven lage prijzen in voedselsysteem

Ons voedselsysteem draagt steeds meer bij aan „een zieker wordende planeet en aan zieke mensen” en moet daarom fundamenteel veranderen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDLV). De onafhankelijke denktank, waar onder anderen emeritus hoogleraar Herman Wijffels lid van is, pleit voor een systeem „dat gezondheid vooropstelt”, in plaats van lage voedselprijzen en efficiënte productie op korte termijn.