Geschiedenis

Binnenland

Kunstwerk verhaalt Rhenense historie van de zeventiende eeuw

Stadsmuseum Rhenen spaart voor de aankoop van een kunstwerk dat de zeventiende-eeuwse geschiedenis van de stad toont. Vijf vragen aan museumdirecteur Maike Woldring.

GRAFHEUVELS

Meer grafheuvels op Veluwe dan tot nu toe bekend was

De Veluwe is rijker aan grafheuvels uit de prehistorie dan tot nu toe bekend was. Archeologen en vrijwilligers doen er samen onderzoek naar. Deze week deden ze grondboringen op de Elspeterheide.

Geschiedenis

Overheid wil roofkunst teruggeven aan Joodse families

Bij de vraag om teruggave van roofkunst gaat het Joodse families niet zozeer om het geld. Het gaat om rechtsherstel, om erkenning.

Binnenland

Foute ouders, gekneusd kind

De ouders van Herman Schouten hadden nooit spijt van hun pro-Duitse activiteiten. Intussen leden hun kinderen onder het oorlogsverleden.

Geschiedenis

Op zoek naar de motieven van Willem van Oranje

Bij uitgeverij Querido Facto in Amsterdam is deze week een nieuwe biografie van Willem van Oranje verschenen. De auteur van de lijvige studie ”De Zwijger”, die maar liefst 950 bladzijden telt, is literair-historicus René van Stipriaan.

Binnenland

Voor kind NSB’er is het grote zwijgen nog niet voorbij

Driekwarteeuw na de Tweede Wereldoorlog heerst er nog altijd een taboe op de gevolgen van vriendschap met de vijand.

Kerk & religie

Assyriërs legden helling aan voor verovering Lachis

De Assyriërs gebruikten in 701 voor Christus waarschijnlijk een stormram om de stad Lachis te veroveren. Ze plaatsten het bouwwerk op een helling die dwangarbeiders met stenen aanlegden.

Kerk & religie

Tijdens Kristallnacht in het slachthuis van Leer

In de nacht van 9 op 10 november 1938 werd in de Oost-Friese stad Leer de synagoge in brand gestoken, waarna ongeveer 250 Joodse burgers opgesloten werden op de veemarkt. Het was een voorbode voor de tijd waarin wekelijks overvolle veewagons vanuit Westerbork via Leer naar de vernietigingskampen werden gebracht.

Kerk & religie

Ds. A. Th. Vergunst: de puriteinen en huisgodsdienst

Bijbellezen, bidden en zingen in het gezin; de puriteinen deden het dagelijks. Volgens Perkins vormde een gezin dat de Heere diende een zegen voor de samenleving. In deze uitzending spreken we met ds. A. Th. Vergunst.

Kerk & religie

Dantes geestelijke reis van hel naar hemel

Een geestelijke reis van bekering, heiliging en verlossing. De Italiaanse dichter Dante Alighieri onderneemt in het jubeljaar 1300 deze denkbeeldige tocht door drie rijken in het hiernamaals: hel, louteringsberg en paradijs.

13 foto's
Koninklijk Huis

Wilhelmina: gedrild voor een eenzame post

„Een gevoel van leegte en volkomen eenzaamheid maakte zich van mij meester.” Toen Wilhelmina 18 jaar werd, was ze geen studente, maar staatshoofd. Ze werd ingehuldigd als koningin, wat ze feitelijk al bijna acht jaar was. „Overweldigend ogenblik voor mij.”