Geschiedenis

Cultuur & boeken

De moeder van Suzanna Jansen raakte haar baan kwijt toen ze trouwde

Het leven van een vrouw is in de twintigste eeuw misschien wel onherkenbaar veranderd. De komst van onder meer wasmachines, deeltijdbanen en de pil had verstrekkende gevolgen.

Bijzondere hobby

Monnikenwerk voor middeleeuwse miniaturen

Monnikenwerk en mooie verhalen.
Hans Sneep (74) uit Woudenberg is er bijna elke avond druk mee. Millimeter voor millimeter verrijzen middeleeuwse gebouwen.

Tweede Wereldoorlog

Dappere Duitse lerares Elisabeth Schmitz weerstaat Hitler

Elisabeth Schmitz wist het, twee weken na de Kristallnacht in 1938, zeker: met de laatste Joden zou ook het christendom uit Duitsland verdwijnen. Wie was deze zeer verontruste Duitse lerares?

Kerk & religie

Ds. Jannasch bleef zich inzetten voor de Joden

Duitse onderzoeken laten zien hoe ‘echo’s’ uit de nazitijd Joodse leerlingen, docenten en hun families nog altijd pijn doen. Josef Schuster, voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, luidde onlangs de noodklok. Gelukkig zijn er vanuit de Duitse (kerk)geschiedenis ook namen te noemen van hen die zich tijdig hebben verzet tegen het antisemitisme van het naziregime.

Kerk & religie

In Siegen bleef een klein stukje Torahrol bewaard

In de nacht van 9 op 10 november 1938 brandden overal in het Duitse Rijk de synagogen. Maar in de stad Siegen léék het rustig te blijven.

Geschiedenis

28 oktober 1922: De Mars op Rome en de fascistische machtsovername

Precies een eeuw geleden marcheerden fascistische knokploegen richting Rome om de macht in het land over te nemen. De Marcia su Roma (niet ”naar” maar ”op” Rome: dat klinkt plechtiger) lukte wonderwel en daarmee was de weg vrij voor het bewind van dictator Benito Mussolini, die het land zou onderdompelen in twee decennia van onderdrukking, armoede en oorlog. Hoe kon het zo ver komen?

Generaties

Stamboomonderzoek: begin bij je oma én Google

Soldaten uit de tijd van Napoleon, Duitse dienstbodes, bakkers in Schoonhoven rond 1850: Cristel Stolk van Streekarchief Midden-Holland diept hun verhalen op uit akten en registers. „Stamboomonderzoek draait om de vraag: waar komen we vandaan en wie zijn we? Het brengt je op plekken waar je nooit aan had gedacht. Het is echt historisch onderzoek.”

Glossy Generaties

Tips voor stamboom en familieverhaal

Het gebruik van DNA bij onderzoek naar familiegeschiedenis is populair. Een buisje met wat spuug of wangslijm volstaat voor een DNA-test. Tien tips.

Verhalenwedstrijd

Hoe je oude verhalen het beste bewaart

Anne-Goaitske Breteler vindt het belangrijk dat oude verhalen bewaard blijven. „We mogen wel wat minder oordelen over het verleden, en wat meer ons best doen om het te begrijpen.” Over haar ervaringen als onderzoeker en auteur komt ze vertellen tijdens de themadag ”Op zoek naar familieverhalen”.

Geschiedenis

Hannah Goslar, beste vriendin Anne Frank, overleden

Hannah Elisabeth Pick-Goslar, de beste vriendin van Anne Frank, is vrijdag overleden op 93-jarige leeftijd. Dat meldt de Anne Frank Stichting. De begrafenis van Goslar zal plaatsvinden in Jeruzalem, waar zij ook woonachtig was. Op de site van de stichting is een in memoriam geplaatst.

Holland America Line

Van Beatrix tot Kersten: allemaal met de HAL

Van Beatrix tot Kersten, van Einstein tot Fokker: iedereen ging met de boot naar Amerika. De Holland America Line voer er wel bij. In de 150-jarige geschiedenis van de HAL ging het van emigrant naar recreant en van stoomschip naar biobrandstof.

PuriteinenPodcast

PURITEINENPODCAST

Ds. M.K. de Wilde over John Owen en puriteinen vandaag

Als predikant staat ds. M.K. de Wilde met beide benen in de traditie van de eeuwen. Aan de ene kant bepleit hij herbronning, het lezen van puriteinen uit de traditie. Aan de andere kant wil hij voluit actueel spreken, aansluitend op het theologische debat van vandaag.

Podcast

Ds. H. Polinder: Matthew Henry’s Bijbelverklaring en omgang met God

Terwijl de wetenschappelijke kennis van de Bijbel is toegenomen, heeft het geestelijk verstand van de Schrift lang niet in dezelfde mate aan diepte gewonnen.’ Dit zei dr. H. Bavinck in zijn voorwoord op een Nederlandse uitgave van de Bijbelverklaring van Matthew Henry. Een standaardwerk van nauwelijks te overschatten waarde.

Kerk & religie

Ds. A. Th. Vergunst: de puriteinen en huisgodsdienst

Bijbellezen, bidden en zingen in het gezin; de puriteinen deden het dagelijks. Volgens Perkins vormde een gezin dat de Heere diende een zegen voor de samenleving. In deze uitzending spreken we met ds. A. Th. Vergunst.

Kerk & religie

Albert-Jan Regterschot over puriteinse psalmen

Iedere aflevering van de PuriteinenPodcast klinkt de melodie van een psalm uit de berijming van Henry Ainsworth. Dit is de berijming die de Pilgrim Fathers gebruikten.

Kerk & religie

Samuël Rutherford door de ogen van ds. J.A. Kloosterman

Ds. J.A. Kloosterman typeerde de puritein Samuël Rutherford (1600-1661) eens als een wetenschapper, een pastor en een kerkbestuurder.