Cultuur & boeken

Cultuur & boeken

Mechelse Bijbel ‘ruikt’ naar Statenbijbel

Hij was jarenlang hervormd predikant. Nu is hij emeritus pastoor in de Rooms-Katholieke Kerk. Zijn vertaling van de Bijbel duurde zo’n 35 jaar.

Cultuur & boeken

Serie Kerk-historie: Sint-Servaas Maastricht oudste kerk van Nederland

Het Vrijthof ligt er stil bij op deze donderdag voor Pasen. Slechts een handvol mensen koestert zich in de milde voorjaarszon.

Cultuur & boeken

Nederland Leest 2021: ”De wandelaar” van Adriaan van Dis

Tijdens de leescampagne Nederland Leest staat dit jaar ”De wandelaar” van Adriaan van Dis centraal. Het thema is ”Over de grens”.

Cultuur & boeken

Leestips van boekhandelaar Willy Wouters

Boekhandelaar Willy Wouters-Maljaars uit Meliskerke tipt drie boeken die ze de afgelopen tijd las.

Opinie

Column (Enny de Bruijn): Kom eens los van dat denken in oud en jong

Je zit in dat hokje, en je kunt er maar niet uitkomen. Je bent een babyboomer of een millennial, je hoort bij de generatie X of de generatie Z.

Cultuur & boeken

Hermitage slaat alarm; hoe staan andere musea ervoor?

De Hermitage Amsterdam luidt de noodklok. De bodem van de schatkist komt in zicht bij het kunstmuseum. Dinsdag is de ”Week van de Hermitage” gestart. Hoe vergaat het andere musea in coronatijd?

Cultuur & boeken

„Wat is succes?” vroeg de jongen. „Liefhebben”, zei de mol

”De jongen, de mol, de vos en het paard” van Charlie Mackesy staat al een jaar boven aan de bestsellerlijsten. Wat is het geheim van het boek?

Cultuur & boeken

De Reformatie betekende geen goed nieuws voor de bijenhouderij

Kerken en kloosters gebruikten in de middeleeuwen zoveel kaarsen dat er een enorme vraag was naar bijenwas.

Cultuur & boeken

Glansrol voor jubilerend RD in jeugdboek Johan Leeflang

Terwijl hij zijn vijfde boek over ”de Campers” afrondde, kreeg kinderboekenschrijver en journalist Johan Leeflang uit IJsselmuiden spontaan een idee.

Cultuur & boeken

Het lied in het Reveil: verzen voor het vroom gemoed

Waar je vol van bent, daar wil je van zingen. Dat geldt ook voor de mensen van het Reveil, met hun idealen van godsvrucht, zendingsdrang en praktisch dienstbetoon.

Cultuur & boeken

Waarom religieuze mensen gewelddadig kunnen zijn

Filosoof Hans Achterhuis voelt zich soms een archeoloog, gravend naar de diepliggende, vaak verborgen logica van mensen die in naam van hun religie geweld plegen.

Uit de boekenkast

Cultuur & boeken

Uit de boekenkast: Cora Clements heeft een voorliefde voor dikke pillen

Wie ’s zaterdags door Gouda struint, zou haar zomaar tegen kunnen komen. Steevast maakt Cora Clements dan een wandeling, boek in de rugzak.

Cultuur & boeken

Uit de boekenkast: Rebecca Koppejan ziet boeken als raadgevers

Als kind al las ze „verschrikkelijk veel.” Lezen is voor Rebecca Koppejan dan ook een grote hobby. Meer nog: ze stilt er haar innerlijke honger mee. En als ze vragen heeft, fungeren boeken als raadgevers.

Cultuur & boeken

Marinus Dankers: schrijver op zee, lezer op land

Hij ziet zich nog als kleine jongen zitten, in dat oude arbeidershuisje in Hardinxveld-Giessendam. Boekje op zijn schoot, stukje tong tussen de lippen, zijn wijsvinger bij de letters. Agent, ágent, águnt? „Moeder”, vroeg de kleine Marinus Dankers, „wat is toch een águnt?”

Cultuur & boeken

De boekenkast van Annemarie van Heijningen: mengeling van levensernst en luchtigheid

Lange lappen theorie zijn aan haar niet besteed, zegt Annemarie van Heijningen-Steenbergen meermalen. Boeken die ze leest moeten iets praktisch en iets luchtigs hebben. Maar tegelijk voelt ze zich aangetrokken tot verhalen waarin het gaat over levensernst en het lijden. „Lewis boort mijn hemelhunker aan.”

Cultuur & boeken

De boekenkast van Cor Verkade: Ken je dat boek? Nee? Ga dat dan lezen!

Hij leest veel, hij spreekt wellicht nog meer. Cor Verkade. Altijd vrijmoedig zijn mening gevend, nooit om woorden verlegen. „Dode vissen drijven met de stroom mee, levende vissen zwemmen ertegenin. Dat is mijn tweede levensmotto. Maar vergeet het eerste niet: Alles komt goed omdat God het doet.”