Cultuur & boeken

Cultuur & boeken

Expositie Korf eert de Schepper in Joriskerk Amersfoort

In de monumentale Sint-Joriskerk in Amersfoort brengen christelijke kunstenaars met hun werk een ode aan de natuur. De ondertitel van de expositie –”Met het oog op de Schepper”– geeft de bezoeker een duidelijke hint naar het doel van de werken van de reformatorische kunstenaarsvereniging Korf.

Cultuur & boeken

Vakantieleesvoer: Stiekem blij met kinderen die tot elf uur lezen

Als de kinderen niet naar school hoeven en het gewone ritme even ver weg is, gaat Wyanda Buth (38) uit Sommelsdijk graag een uur in de tuin zitten met een boek en een kop koffie. Voor de komende weken ligt er een stapel leesvoer klaar.

Cultuur & boeken

Persoonlijke lifestylegids van gravin Eloise

Jezelf zijn. Die boodschap geeft gravin Eloise de lezers van haar boek ”Learning By Doing” mee. In haar debuut beantwoordt de 19-jarige dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien vragen van haar volgers over kleding, koken en op kamers gaan.

Cultuur & boeken

Roman over smokkelaars in 19e-eeuws Engeland

Oude landhuizen, duistere cottages, vervallen kastelen en vooral sinistere figuren zijn meestal de hoofdingrediënten van de romans van de Britse auteur Sarah Ladd. Je weet ook eigenlijk al vanaf het eerste hoofdstuk wie er met wie een relatie zal krijgen, hoe onmogelijk dat ook schijnt te zijn.

Cultuur & boeken

Tentoonstelling: Hoge luchten in Harlingen

Niet minder dan veertig schilderijen van het Rijksmuseum maken deel uit van de tentoonstelling ”Hoge luchten. Schatten uit het Rijks”, die tot en met 14 november in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen te zien is.

Cultuur & boeken

Amerikaanse roman over het maken van de juiste keuzes

Peyton is vijftien als zijn vader plotseling overlijdt. Het enige wat overblijft, zijn herinneringen. Wie was zijn vader eigenlijk en hoe is hij geworden tot de man die Peyton als vader heeft gekend?

Cultuur & boeken

Vakantieleesvoer: Op adem komen in Bonhoeffer

Normaal gesproken vraagt Henri Pool (33) uit Moerkapelle de bieb een tas te vullen met leesvoer voor de vakantie. Dit jaar niet.

Cultuur & boeken

Tentoonstelling: de schilders van Panorama Mesdag

Panorama Mesdag bestaat 140 jaar. De tentoonstelling ”De schilders van het Panorama van Scheveningen” vormt het hart van het jubileumjaar 2021. Hierin wordt het verhaal verteld van de totstandkoming van het panorama. Voor het eerst zal veel van het voorbereidende materiaal bijeen te zien zijn: foto’s, olieverfschetsen en rastertekeningen.

Cultuur & boeken

De mens achter de postkoetsovervaller

De eenling Reimund Holzhey is het populaire onderwerp van sensatiebeluste kranten in Amerika.

Cultuur & boeken

Het raadsel van het huis dat zichzelf bouwde

Zou het de oorsprongsdiscussie verder helpen als we de schepping van hemel en aarde vergelijken met het bouwen van een huis, vraagt Rolie Barth, predikant in de Nederlands Gereformeerde Kerken, zich af.

Cultuur & boeken

Amerikaanse roman: Duitse gevangenen in een Amerikaans dorpje

Een boek vol brieven, krantenartikelen, aanklachten en bezwaarschriften: kan het saaier klinken?

Uit de boekenkast

Cultuur & boeken

Voor Margreeth Verboom zijn boeken een gids voor het leven

Een boek lezen is voor docent Nederlands Margreeth Verboom als het stappen op een schip en je mee laten voeren door de stuurman die je een nieuw landschap en andere vergezichten doet verkennen.

Cultuur & boeken

Uit de boekenkast: Cora Clements heeft een voorliefde voor dikke pillen

Wie ’s zaterdags door Gouda struint, zou haar zomaar tegen kunnen komen. Steevast maakt Cora Clements dan een wandeling, boek in de rugzak.

Cultuur & boeken

Uit de boekenkast: Rebecca Koppejan ziet boeken als raadgevers

Als kind al las ze „verschrikkelijk veel.” Lezen is voor Rebecca Koppejan dan ook een grote hobby. Meer nog: ze stilt er haar innerlijke honger mee. En als ze vragen heeft, fungeren boeken als raadgevers.

Cultuur & boeken

Marinus Dankers: schrijver op zee, lezer op land

Hij ziet zich nog als kleine jongen zitten, in dat oude arbeidershuisje in Hardinxveld-Giessendam. Boekje op zijn schoot, stukje tong tussen de lippen, zijn wijsvinger bij de letters. Agent, ágent, águnt? „Moeder”, vroeg de kleine Marinus Dankers, „wat is toch een águnt?”

Cultuur & boeken

De boekenkast van Annemarie van Heijningen: mengeling van levensernst en luchtigheid

Lange lappen theorie zijn aan haar niet besteed, zegt Annemarie van Heijningen-Steenbergen meermalen. Boeken die ze leest moeten iets praktisch en iets luchtigs hebben. Maar tegelijk voelt ze zich aangetrokken tot verhalen waarin het gaat over levensernst en het lijden. „Lewis boort mijn hemelhunker aan.”