Populisme

Hoe Trump en Wilders „angst uitbuiten”

Waarom nemen miljoenen mensen hun toevlucht tot Geert Wilders en Donald Trump? In zijn recent verschenen boek probeert psycholoog Huub Buijssen populisten en hun volgelingen te doorgronden.

Onderzeeboten

Bouw fregat in Vlissingen „goedmakertje voor mislopen onderzeeër”

De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat vermoedt dat het kabinetsbesluit van vrijdag over de bouw van vier fregatten voor de Koninklijke Marine door Damen Naval in Vlissingen „een soort goedmakertje” is voor het niet doorgaan van de bouw van vier onderzeeërs in Nederland.

Binnenland

Waarom aantal epileptische aanvallen afneemt door hulphond

Rotterdam. Hulphonden blijken uiterst heilzaam voor mensen met moeilijk behandelbare epilepsie. Dat bleek deze donderdag uit nieuw onderzoek. Het merendeel van de onderzochte patiënten zag het aantal epileptische aanvallen verminderen door de epilepsiehond.

Onderzeeërs

Order voor Nederlandse zeeboten gaat misschien naar Frans bedrijf; waarom zorgt dat voor ophef?

Vier provincies dringen er in een woensdag verstuurde brandbrief aan informateur Kim Putters op aan de nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine in Nederland te laten bouwen.

Achterkrant

Vrijwilliger neemt werk mee naar huis

Flexibel, ijverig en betrokken; dat zijn de woorden die vrijwilliger Willie van Walsum-van Blankestijn (58) uit het Utrechtse Elst het beste omschrijven. Dit zegt Janita Henken-Florussen (32) uit Opheusden die bij dagactiviteitencentrum PLUKgeRUST in Achterberg werkt.

Hulphond

Hulphond waarschuwt: er komt een epilepsieaanval

Soms staat de hond van Marlies Akemann opeens op, duwt met haar neus op de alarmknop, geeft een etui met medicijnen aan en rent weg om anderen te waarschuwen. Dan weet Akemann dat er een epilepsieaanval aankomt en kan ze maatregelen nemen.

Binnenland

Debat integriteit Schot op 6 maart

Het aangevraagde interpellatiedebat rond de integriteit van wethouder Paula Schot heeft volgende week woensdag 6 maart plaats.

Windmolens

Kritiek op windmolenplan Utrecht

Meerdere fracties in de Provinciale Staten van Utrecht hebben woensdag kritische kanttekeningen geplaatst bij een notitie waarin Gedeputeerde Staten (GS) 27 gebieden hebben aangewezen die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie.

Wolf

Wolvenjacht Gelderland mogelijk legaal vanaf komend voorjaar

Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis.

yad vashem

Eerbetoon voor echtpaar dat Joodse kleuter opving

Met gevaar voor eigen leven nam een gereformeerd echtpaar uit Vianen tijdens de oorlog een Joodse kleuter in huis. IJsbrand en Jeske van der Meer-Kuperus zijn nu door Yad Vashem, het herinneringscentrum van de Holocaust, postuum onderscheiden.

onderzeeboten

Zeeland dringt aan: bouw onderzeeërs bij Damen in Vlissingen

De provincie Zeeland dringt er in een brandbrief aan kabinetsinformateur Kim Putters op aan de nieuwe onderzeeboten voor de Koninklijke Marine in Nederland te laten bouwen.

Privacy

Buren die gluren via bel: mag dat wel?

Videodeurbellen filmen vaak meer dan toegestaan. Politie en justitie maken dankbaar gebruik van de beelden, ook als ze illegaal zijn. Hoe zit dat?

Hondenpoep

Reimerswaal: geen databank in strijd tegen overlast hondenpoep

Het plan om met DNA-testen overlast van hondenpoep aan te pakken in Reimerswaal gaat niet door. Het college van B en W meent dat de komst van een databank met DNA-profielen van honden uit de gemeente op gespannen voet staat met privacyregels.

wethouder

Schouwen-Duiveland wacht feiten rond SGP-wethouder Paula Schot af

De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland schort een oordeel over de positie van SGP-wethouder Paula Schot op. Eerst alle feiten op tafel, zeggen verschillende fracties.

Binnenland

Militariabeurzen onder vuur

Militariabeurzen liggen onder vuur. Er zouden met enige regelmaat SS-symbolen of Jodensterren worden aangeboden. En handel daarin is in Nederland verboden. Verzamelaars spreken van sensatiezucht.

Marengoproces

Criminoloog na vonnis tegen Taghi: Nederland onderschatte drugsmisdaad stelselmatig

Drugsbaron Ridouan Taghi is veroordeeld tot levenslang, net als twee van zijn handlangers. Criminoloog dr. Hans Werdmölder reageert op het vonnis in dit Marengoproces, rond een reeks moorden en moordpogingen.

anti-zwartepietdemonstratie

Waarom doneeractie voor veroordeelde Staphorsters „teken is van secularisatie Biblebelt”

Ze sloopten een auto en intimideerden KOZP-demonstranten. Toch bracht een inzamelingsactie voor drie veroordeelde Staphorster zwartepietactivisten al ruim 18.000 euro op. „Staphorst speelt de rol die iedereen verwacht.

Oorlog in Oekraïne

Oekraïense Sergey en Nastja geloven dat God voor hen de juiste weg weet

Het borduurwerk van Corrie ten Boom, daaraan doet het verhaal van Nastja (30) en Sergey (33) Zhigman denken. Halsoverkop moesten ze vluchten. Een eigen huis hebben ze nog altijd niet. Desondanks geloven ze: Gods plan is goed.

Israël

Durven reisorganisaties weer naar Israël?

De oorlog in Gaza is nog in volle gang. Toch besloot KLM vorige week vanaf 1 april weer naar Tel Aviv te vliegen. Durven christelijke reisorganisaties ook weer reizen naar Israël te organiseren?

Marengoproces

Krijgen leden van „gewetenloze moordbende” van drugsbaron Taghi levenslang?

Verdwijnen Nederlands bekendste misdadiger Ridouan Taghi en zijn handlangers levenslang achter de tralies voor een reeks kille moorden? Na een jarenlang proces vol onthutsende wendingen hakt de rechtbank dinsdag de knoop door.

Schouwen-Duiveland

SGP-wethouder Paula Schot legt werk tijdelijk neer

SGP-wethouder Paula Schot legt tijdelijk haar taken neer. Schot betuigt spijt voor fouten bij de verbouwing van haar woning in Zierikzee en vraagt de gemeenteraad het vertrouwen in haar te behouden.

ANP binnenland

ANP binnenland