Binnenland

Concentratieproblemen

Scholier kampt met concentratieproblemen: „Ik dacht dat ze me voor de gek hielden”

Hoe krijgen we onze leerlingen weer ‘aan’? Die vraag stond donderdag centraal tijdens een onderwijsbijeenkomst van de VO-raad. „Het voelt soms als trekken aan een dood paard”, zegt initiatiefnemer Matthijn Tromp.

Armoede

CBS: Bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico.

Binnenland

Arrestaties na rellen rond wedstrijd Marokko

In meerdere steden zijn donderdagavond rellen uitgebroken nadat Marokko op het WK voetbal had gewonnen van Canada. Diverse relschoppers zijn opgepakt. Enkele agenten raakten gewond.

Binnenland

Ombudsman: Verduurzamen huis lukt huurder vaak niet

Het verduurzamen van een huis is vaak niet haalbaar voor mensen die er veel belang bij hebben. Zo weten huurders vaak niet welke gemeentelijke voorzieningen er zijn en hebben zij weinig te zeggen over het energiezuiniger maken van hun huis. En huiseigenaren in de lagere inkomensgroepen hebben niet de financiële middelen om dure verduurzamende oplossingen te betalen. Dat meldt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen na onderzoek.

In het zonnetje

Dag en nacht handen uit de mouwen

Theo van de Kooij (76) uit Apeldoorn is al ruim vijf jaar mantelzorger voor zijn vrouw Aaltje van de Kooij-Mekelenkamp (76). Ondanks zijn dagelijkse zorgtaak staat hij ook klaar voor anderen.

Binnenland

Flink meer bestuurders betrapt op rijden onder invloed

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600.

Binnenland

Cedrah en Woord en Daad werken aan duurzaamheid

Woonzorgorganisatie Cedrah en stichting Woord en Daad werken samen aan duurzaam rentmeesterschap in Nederland. Dat meldden beide organisaties donderdag.

Onderwijs

Driestar en CHE starten samen Christelijke Opleidingsschool

Driestar hogeschool en de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) starten samen een Christelijke Opleidingsschool. Vanaf volgend schooljaar leiden de hogescholen daar leraren op in samenwerking met acht middelbare scholen.

Vogelgriep

Zwarte beer besmet met vogelgriep; is de mens de volgende?

De vogelgriep beperkt zich niet alleen tot vogels. Bij meerdere zoogdieren is het virus inmiddels aangetroffen, waaronder een zwarte beer, een zeehond en een wilde kat. Hoe gevaarlijk is het voor de mens?

MH17

OM: Geen hoger beroep in strafzaak MH17

Het Openbaar Ministerie (OM) is niet in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak van MH17-verdachte Oleg Poelatov, meldt het OM. „Het OM is zeer tevreden dat het vonnis nabestaanden duidelijkheid heeft gebracht over de werkelijke toedracht van het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014”, schrijft het OM. Op die datum werd in Oekraïne een vliegtuig neergehaald waardoor veel Nederlanders om het leven kwamen.

Boerenprotest

Drie arrestaties bij boerenprotest Zwolle

Bij een nieuw boerenprotest bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle heeft de politie donderdag drie mensen opgepakt.