BDU Media Barneveld stopt met uitgeven van boeken

beeld ANP ANP

BARNEVELD. BDU Media in Barneveld stopt met het uitgeven van boeken. Vrijdag is de laatste uitgave verschenen: een boek over het voormalige zendstation Radio Kootwijk en het gelijk­namige dorp bij Apeldoorn. Prof. mr. Pieter van Vollenhoven nam het eerste exemplaar in ontvangst.

„We gaan ons meer focussen op onze basisactiviteiten: de lokale nieuwsmedia en de vaktijdschriften”, bevestigt uitgever Wiljo Klein Wolterink. „Boeken hebben een klein aandeel in onze omzet. De laatste jaren is er minder verkocht, we zien voor ons niet echt toekomst in de boekenbranche. Mogelijk zou het iets worden als we zouden verbreden en investeren, maar dat is nu geen optie.”

Klein Wolterink sluit niet uit dat de BDU nog eens een boek uitgeeft. „Maar dan wel gelieerd aan een BDU-activiteit, zoals een bundeling van recepten van een kookrubriek in een van de kranten.”

De BDU profileerde zich de laatste jaren als „dé lokale boeken­uitgever van Nederland.” Met boeken uitgeven begon het bedrijf ruim veertig jaar geleden. Lange tijd betrof het een paar lokale of regionale titels per jaar. In die tijd beschouwde de BDU het verzorgen van boekuitgaven als een maatschappelijke verantwoordelijkheid die in het verlengde lag van haar positie als kranten­uitgever.

Ruim tien jaar geleden werd gekozen voor een meer commerciële aanpak. Er werd een aparte afdeling BDU Boeken opgezet, die soms wel veertig boeken per jaar verwerkte, ook over plaatsen en regio’s buiten het verspreidingsgebied van de BDU-kranten, zoals Amstelveen en Twente.

De beslissing van de BDU betekent tevens het einde voor de Schaffelaarreeks, een fonds van ruim vijftig boeken over lokale of regionale historie, met name van de West-Veluwe, waarmee de BDU in 1974 begon. „Het is de langst­lopende boekenreeks in Nederland, hebben ze mij verteld”, aldus Klein Wolterink. „Naar het genre van de Schaffelaarreeks wordt tegenwoordig ook minder gevraagd. Het werd bovendien lastiger om dat soort boeken financieel rond te krijgen, subsidiemogelijkheden werden steeds beperkter.”

Bekende uitgaven van BDU Boeken waren de Nijkerkse Prentenatlas (verschenen bij het 600-jarig bestaan van Nijkerk), boeken over de Tweede Wereldoorlog in de regio en een serie over de dorpen in de gemeente Barneveld. De twee medewerkers van BDU Boeken blijven met een eigen bedrijf actief in de boekensector.