NS beschermde personeel te weinig tegen gevaarlijk chroom-6
Medewerkers en oud-medewerkers van de NS die ziek zijn geworden door hun werk met chroom-6, kunnen van het spoorbedrijf een schadevergoeding krijgen tussen de ruim 5300 euro en ruim 42.700 euro.
De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de blootstelling aan de gevaarlijke stof.
Uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van het RIVM blijkt dat personeel van NS-werkplaatsen jarenlang te weinig werd beschermd tegen blootstelling aan chroom-6. Die blootstelling kan uiteenlopende ziekten veroorzaken, van contacteczeem tot meerdere vormen van kanker, waaronder long- en maagkanker.
Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de schaderegeling, kunnen de NS niet voorspellen. „Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering”, aldus het spoorbedrijf. De regeling is dinsdag per direct opengesteld. De NS hebben de regeling vooraf besproken met de vakbonden FNV, CNV en VVMC.
Bij de NS en onderhoudsbedrijf NedTrain vonden de onderzoekers documenten uit 1975 en 1979 waarin al werd gewezen op gezondheidsrisico’s. „Deze kennis werd echter onvoldoende gedeeld”, klinkt het. „De NS hebben lange tijd niet voldaan aan de regelgeving voor het beschermen van medewerkers tegen blootstelling aan chroom-6”, schrijven de onderzoekers in hun rapport. Onder meer monteurs, lassers en schoonmakers liepen relatief grote risico’s.
Vakbonden zijn teleurgesteld over de uitkomsten van het RIVM-rapport, zeggen FNV en CNV in een reactie. Volgens FNV schetst het rapport een „schokkend beeld.” De bond wil dat werken met kankerverwekkende stoffen „radicaal veiliger” wordt. CNV noemt de uitkomsten een „verdrietige constatering.” De bond zegt dat veel werknemers en voormalig medewerkers rondlopen „met het nare idee dat ze hierdoor ernstig ziek kunnen worden.”
Letselschadeadvocaat Rob Bedaux die 45 voormalige werknemers van Nedtrain met ziekteverschijnselen bijstaat, heeft kritiek op het onderzoek van het RIVM. Hij zegt in een reactie dat slechts een beperkt aantal van chroom-6-gerelateerde aandoeningen in aanmerking komen voor een vergoeding. Mensen met diverse kankersoorten komen in de ogen van Bedaux onterecht niet in aanmerking voor schadeloosstelling. „Keelkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, darmkanker en prostaatkanker worden niet erkend.”