Gemeenten: eerst jeugdzorg verbeteren, pas daarna bezuinigen
De vier grote steden en het stedennetwerk G40 willen dat eerst de jeugdzorg wordt verbeterd en dat er pas daarna wordt bezuinigd, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer. Ze willen dat laten opnemen in de plannen die Rijk, gemeenten en het jeugdzorgveld maken om de jeugdzorg te verbeteren en goedkoper te maken. Als niet de inhoud, maar het geld voorop staat „ontstaat een immens risico dat kinderen letterlijk het kind van de rekening worden”, waarschuwen ze.
Er zullen (nog) langere wachtlijsten ontstaan voor kinderen en jongeren die jeugdzorg nodig hebben en de hulp aan kwetsbare kinderen komt nog verder in de knel, benadrukken ze. Ook vrezen de gemeenten voor een ontslaggolf.
Het kabinet heeft de bezuinigingen nu al ingeboekt, die beoogd zijn met een scala aan mogelijke bezuinigingsmaatregelen waarover al ruim een jaar wordt onderhandeld tussen kabinet, gemeenten, jeugdzorgaanbieders en andere zorgverleners. Over die concrete maatregelen - die moeten worden vastgelegd in een hervormingsagenda - had begin dit jaar al overeenstemming moeten zijn, maar die is er nog steeds niet. Uit de nieuwste brief van de grote gemeenten blijkt opnieuw dat het proces om tot concrete afspraken te komen uiterst moeizaam verloopt en zelfs dreigt te mislukken.
De grote steden waarschuwen dat het kabinet dezelfde fout dreigt te maken als in 2015. Toen werden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en werd op voorhand fors bezuinigd op het budget van het Rijk aan gemeenten. Gemeenten zouden de jeugdzorg beter en goedkoper kunnen regelen, was het adagium van het kabinet. Dat leidde vanaf 2017 tot grote financiële tekorten bij gemeenten.
„Voor gemeenten staat als een paal boven water dat we niet dezelfde fouten willen maken als in het verleden”, schrijven de grote steden.