Kerk & religie

Young Board geeft twintigers en dertigers in PKN een stem

Jongeren meer inbreng geven in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Met dat doel ging begin dit jaar in het landelijk dienstencentrum de Young Board van start. Wat heeft dit platform van twintigers en dertigers intussen gedaan en hoe kijkt het naar de komende synodevergadering?

10 November 2022 16:39
Twan Hofman, Willemijn Kleppe en Wessel Nijholt (v.l.n.r.) maken deel uit van de Young Board van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld RD, Anton Dommerholt
Twan Hofman, Willemijn Kleppe en Wessel Nijholt (v.l.n.r.) maken deel uit van de Young Board van de Protestantse Kerk in Nederland. beeld RD, Anton Dommerholt

Wessel Nijholt (33), lid van de hervormde gemeente in Leiden (Marekerk), is voorzitter van de Young Board. Na zijn hbo-studie theologie in Ede ging hij aan de slag bij de diaconie van de evangelisch-lutherse gemeente Amsterdam en Haarlem. In maart 2020 maakte hij de overstap naar de dienstenorganisatie van de PKN in Utrecht. Hij begon bij de jeugdafdeling Jong Protestant en is nu projectleider binnen de dienstenorganisatie van de kerk.

In een vergaderzaal in het pand van de Protestantse Kerk zit Nijholt aan tafel met twee van de drie andere leden van de Young Board. Willemijn Kleppe (28), lid van de protestantse gemeente in Lexmond, werkt sinds juli 2021 op de financiële afdeling, waar ze zich bezighoudt met de afwikkeling van nalatenschappen en crediteuren. Twan Hofman (25), aangesloten bij de hervormde gemeente in Waddinxveen (Bethelkerk), maakte eind 2020 de overstap van een commerciële organisatie naar het dienstencentrum. Hij is online marketeer.

Bij een recente herstructurering van de organisatie koos de PKN er bewust voor jongeren tussen de 20 en 35 jaar nadrukkelijker een stem te geven. Juist deze groep vormt jaarlijks ruwweg de helft van de PKN-leden die zich laten uitschrijven. Hofman: „Voor veel lokale gemeenten is een belangrijke vraag: hoe kunnen we meer jongeren aantrekken? Dat speelde ook op landelijk niveau, bij de dienstenorganisatie.”

Discussie

De leden van de Young Board, die na een interne sollicitatieronde werden benoemd, hebben wekelijks een overleg over lopende zaken. Daarnaast houden ze zich bezig met de doordenking en uitvoering van drie speerpunten voor de periode 2022-2024: passende participatie (de impact en inspraak van jonge generaties in de kerk), inspirerende initiatieven (zoektocht naar ontmoeting, verbinding en samenwerking) en young & strong (de kracht van jonge generaties op de werkvloer).

De leden van het adviesorgaan –het betreft een vrijwillige nevenfunctie– houden contact met andere jongeren binnen de dienstenorganisatie. Ook zitten ze onder andere aan tafel bij teamleiders, de directie, het bestuur en het moderamen van de synode. Ze hebben eveneens externe ontmoetingen, bijvoorbeeld met studentenorganisaties. Nijholt: „We hebben ook een gesprek gehad met Tabitha van Krimpen, de Jonge Theoloog des Vaderlands. In de toekomst willen we zulke contacten uitbreiden, maar voorlopig staat het werken aan een solide basis binnen de eigen organisatie centraal. We zijn een luis in de pels en kijken waar we het verschil kunnen maken. De Young Board is geen uitvoeringsinstantie, maar denkt kritisch mee.”

Het adviesorgaan organiseerde dit jaar enkele borrels voor medewerkers tot 35 jaar. Kleppe: „Hiermee willen we onze zichtbaarheid binnen de organisatie vergroten, werken aan ons netwerk en jonge generaties aan elkaar verbinden. We bieden dan een hapje en een drankje aan en nodigen bijvoorbeeld een gastspreker uit. Ook zijn we aan de hand van stellingen in gesprek gegaan over onderwerpen die met de strategische agenda van de Young Board te maken hebben.”

Hofman: „Op die manier konden we onze ideeën toetsen. De stellingen leverden veel vragen en discussie op, dat was onwijs leuk.” Hij noemt als voorbeeld een stelling over het invoeren van een quotum van 30 procent voor jong personeel. „In de reacties kwam naar voren dat je niet alleen naar leeftijd moet kijken, maar bijvoorbeeld ook naar de verhouding tussen hoogopgeleiden en mensen met een praktische studie.”

De Young Board vindt het ook belangrijk „dat diverse generaties aan elkaar worden verbonden, om zo elkaar te versterken en van elkaar te leren. Elke generatie heeft zijn waarde.”

Jongerensynode

Meer dan eens leveren gesprekken concrete resultaten op. Nijholt: „Het bestuur vroeg ons mee te denken over een voorstel voor een vacature voor een trainee. Wij zeiden: Benoem meteen twee trainees, dan kunnen ze elkaar ondersteunen. En zorg voor voldoende begeleiding. Die aanbevelingen zijn overgenomen. Een andere keer kregen we de vraag om te kijken naar de tekst van een interne vacature, waarbij wij met het oog op jonge sollicitanten verbeterpunten hebben aangedragen.”

In april kwam op de generale synode van de PKN de vraag aan de orde hoe de inbreng van jongeren in de landelijke kerkvergadering kan worden bevorderd. Hiervoor werd een werkgroep in het leven geroepen. „We zijn daarin niet de kartrekker, maar denken wel mee”, zegt Kleppe. „Zo blijft het eigenaarschap van dit thema bij de synode, waar het hoort te liggen.”

Een synodelid noemde de optie van een speciale jongerensynode. Nijholt is daar „niet direct een voorstander” van. „Het lijkt op een soort kindernevendienst van de synode. Het gaat er juist om dat de inbreng van jongeren ín de synode structureel een plek krijgt.” Hofman onderschrijft dat: „Je moet jongeren niet apart zetten. Ze zijn onderdeel van het geheel van de kerk.” Nijholt: „Je zou dus wel kunnen kijken hoe je belemmeringen voor jongeren om synodelid te worden, kunt wegnemen.”

Maatschappij

De generale synode van de PKN vergadert vrijdag en zaterdag opnieuw in Lunteren. Welke agendapunten springen er voor de leden van de Young Board uit? Kleppe noemt als eerste een rapport over het voorkomen van seksueel misbruik. „Dat is een onderwerp waar in de maatschappij veel aandacht voor is. De kerk heeft er ook mee te maken, dus het is goed dat daar op de synode over gesproken wordt. Het is belangrijk dat mensen zich veilig voelen in de kerk.”

Nijholt: „Het is goed dat maatschappelijke thema’s ook in de kerk worden besproken en dat het op de synode niet alleen gaat over de aanpassing van de tekst van de kerkorde. Ik vind het daarom mooi dat het project De Thuisgevers morgen op de agenda staat, over wat kerken kunnen betekenen in de opvang van vluchtelingen. Het zou mooi zijn als inhoudelijk relevante onderwerpen 90 procent van de agenda vullen, naast 10 procent over ordinanties en andere regelzaken. ”

Als belangrijk onderwerp noemt Nijholt ook ”toekomstgericht kerk zijn”, dat in april aan de orde kwam. „Dat vraagt continue doordenking en zal geregeld moeten terugkomen. Het zou mooi zijn als mensen van buitenaf op de synode goede praktijkvoorbeelden geven van hoe jonge generaties betrokken worden en wezenlijk onderdeel kunnen uitmaken van de kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer